Economia i 25% de castellà: els plans de Feijóo per a Catalunya
Els populars pretenen recuperar via llei la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya
MadridUna de les incògnites que envolten el líder del PP és què farà amb Catalunya si governa. ¿Mantindrà la política de diàleg i distensió del PSOE o la incendiarà amb propostes que tornin a mobilitzar els independentistes? Al parer dels seus col·laboradors, Feijóo, fidel al seu estil gallec, no vol fer ni una cosa ni l’altra, sinó tot el contrari. “Per començar parlarem d’economia i no tant de l’encaix de Catalunya a Espanya”, asseguren, sense concretar massa. En realitat, Feijóo confia a guanyar-se les elits catalanes amb rebaixes d’impostos, tal com va insinuar al Cercle d’Economia.
I la llengua? “El que no podem permetre és que el castellà sigui tractat com una llengua estrangera, hi ha d’haver un mínim, per exemple del 25%”, diuen a Génova. O sigui, la idea és fer complir la famosa sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que actualment està pendent d’una sentència del Constitucional, via llei. "Alguns voldrien que es pogués estudiar completament en castellà i nosaltres no ho volem, això, volem que els nens aprenguin les dues llengües, com hem fet a Galícia", avisen, per deixar clar que amb Vox o altres perfils més durs del PP com Ayuso el català ho tindria molt pitjor.
El PP gallec treu pit de la seva gestió del bilingüisme a Galícia, on hi ha un mínim del 33% per al castellà a les escoles, però on es fixa que algunes matèries, com les matemàtiques, no es poden fer en gallec. Aquesta reserva del castellà per a matèries “científiques” ha provocat protestes dels sectors galleguistes, que creuen que Feijóo vol imposar una diglòssia, és a dir, que el castellà sigui la llengua de la ciència i la cultura i el gallec serveixi només per a usos col·loquials.
A l’entorn de Feijóo són conscients que aquest tema és un vesper, però també saben que després de tot el que han estat dient en els darrers anys no poden quedar-se de braços plegats. La tria d’un perfil antiimmersió com el de Nacho Martín Blanco per encapçalar la llista de Barcelona al Congrés també dona pistes de per on anirà el PP.
En realitat, consideren que el 25% és una proposta tant de mínims que fins i tot el PSOE hi hauria d’estar d’acord. I és cert que el PSC no ha estat mai especialment bel·ligerant amb el contingut de la sentència del 25%, tot i la seva defensa formal del model d’escola catalana i la immersió. Caldrà veure, en tot cas, quina és la resposta de la societat i les institucions catalanes davant d’aquest nou intent de posar límits a les competències educatives de la Generalitat i de fer saltar pels aires el consens de què ha gaudit el model des de la seva implantació.
Finançament autonòmic
“Feijóo té 61 anys, ja ho ha fet tot, i si no guanya se n’anirà a casa. Però si governa estarà en condicions d’afrontar grans debats com el del finançament autonòmic o l’aigua, perquè no deurà res a ningú”, explica una font del PP gallec. “S’ha de mirar que ningú perdi”, afegeix. El finançament autonòmic està caducat des del 2014 i Galícia és de les comunitats beneficiades pel sistema. Mariano Rajoy mai va voler afrontar un debat que enfronta territoris entre ells. Ho farà ara Feijóo? En realitat ho tindrà millor que ningú, ja que el PP governa a gairebé tot arreu. I si vol acontentar el País Valencià i les Balears, de retruc també haurà de beneficiar Catalunya.