En directe
24/07/2023

Nogueras: «No farem president Pedro Sánchez "a cambio de nada"»

Segueix tota l'última hora de la jornada electoral amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

La nit ha sigut llarga, intensa i emocionant. L'escenari polític a Espanya ha quedat més obert que mai i això vol dir que hi hauran molts més directes com el que hem fet avui els periodistes de l'ARA per explicar-vos què està passant. Per avui, però, ho deixem aquí. Gràcies, de nou, per fer-nos confiança i demà al matí no us oblideu d'anar al quiosc i comprar l'ARA, que val molt la pena. Bona nit!

24 Jul 2023

Eleccions i gaspatxo calent

Laura Rosel
24 Jul 2023

Comprin banderes, banderes, banderes d'Espanya!

Empar Moliner
24 Jul 2023

Què han votat els teus veïns? El mapa de les eleccions generals a Catalunya, carrer per carrer

Puigdemont: "Hem de continuar defensant Catalunya contra els qui ens volen liquidar la llengua, la cultura, la nació"

Després que el seu nom hagi sigut tendència a Twitter durant diverses hores pel rol decisiu que ara té Junts per condicionar la gobernabilitat d'Espanya, l'expresident Carles Puigdemont ha parlat precisament a través de Twitter. Ha dit que Junts "no deu res a ningú més que als seus votants": "Els nostres votants, el nostre programa, els nostres compromisos, han estat i són les referències de la nostra acció política. Ens devem a ells", ha afirmat. El seu partit haurà de decidir i Puigdemont no s'ha posicionat. Sí que ha recordat que precisament per "deure's als seus votants" no van votar Pedro Sánchez ni moltes de les seves mesures, i que per això també van sortir del Govern o el PSC els va "treure" l'alcaldia de Barcelona pactant amb el PP. "Demà serà un altre dia (a l'exili també) i hem de continuar defensant Catalunya contra els qui ens volen liquidar la llengua, la cultura, la nació", ha conclòs.

'L'Espanya fracturada i el paper de Catalunya', l'editorial de l'ARA

"L’independentisme, en especial ERC, ha patit una forta reculada, però té la clau del govern de l’Estat". Llegeix aquí l'editorial de l'ARA sobre els resultats de les eleccions generals.

Aragonès accepta que els resultats de l'independentisme i d'ERC "no són bons"

Primeres paraules del president de la Generalitat, Pere Aragonès, davant els resultats de les eleccions generals. El líder de l'executiu català ha admès que els resultats de l'independentisme i els d'Esquerra "no són bons" i es compromet a posar "la confiança rebuda al servei de la defensa de Catalunya". Aragonès ha afegit en un tuit que el 23-J deixa un "escenari d'incertesa i preocupació per l'increment de la dreta".

24 Jul 2023
La directora

Esther Vera explica la portada de l'ARA: "Sánchez depèn de l'independentisme per governar"

Crònica des dela seu del PSOE: 'Xampany fred a Ferraz'

"Tots els simpatitzants amb qui vam parlar són conscients de la complexitat dels pactes. «¿I els vots de Junts?», els pregunto. «A mi no m’agrada que pactin amb Bildu i Junts, la veritat, però què hi farem. Pitjor és un govern amb Vox», deia un afiliat del partit".

Llegeix la crònica de Carla Turró, subdirectora de l'ARA, des de les portes de Ferraz, la seu del PSOE a Madrid.

Les victòries d’Albiol i Orriols el 28-M no impulsen PP i Vox

Dos dels titulars de les municipals van ser la majoria absoluta de Xavier García Albiol (PP) a Badalona i la victòria dels ultres d’Aliança Catalana a Ripoll. Dos mesos després, però, les dues ciutats han seguit la tendència de Catalunya, amb victòria del PSC. Els badalonins, que a les últimes generals ja havien donat la victòria als socialistes, han enviat els populars a la segona posició, mentre que a Ripoll –on el 2019 va guanyar Junts–, l’extrema dreta de Vox ha quedat sisena amb 276 vots.

Llegeix aquí els altres titulars de la nit electoral

Els principals líders internacionals opten pel silenci davant del previsible bloqueig polític a Espanya

Les eleccions espanyoles han despertat un gran interès en els mitjans internacionals, especialment els europeus, que havien posat el seu focus d’interès principalment en el paper de Vox com a àrbitre decisiu en la formació de govern. Però el recompte dels resultats tan ajustat fins al final va fer que molts haguessin de tancar edició amb titulars incerts. A les seves edicions digitals optaven majoritàriament per fórmules com “frec a frec” o “cursa renyida” entre el PP i el PSOE. 

Llegeix aquí la notícia completa: La victòria "amarga" de la dreta centra els titulars a la premsa internacional

Sarrià-Sant Gervasi, l’excepció blava en una ciutat socialista

La victòria del PSC a Catalunya ha tingut la seva translació a Barcelona, on els socialistes han aconseguit el primer lloc en tots els districtes tret d’un, Sarrià-Sant Gervasi, on ha guanyat el PP. Fa quatre anys els de Salvador Illa només van guanyar en tres dels deu districtes (Ciutat Vella, Horta-Guinardó i Nou Barris), i a les municipals del maig en quatre. 

Llegeix aquí els altres titulars de la nit electoral

23-J

Batet: "Catalunya ha estat clau i decisiva per frenar la dreta"

"Catalunya ha dit un sí rotund a la convivència, al diàleg, a l'Espanya amb més drets i a Pedro Sánchez". Aquestes han sigut les paraules de la diputada del PSC, Meritxell Batet, després d'endur-se 19 diputats al Congrés i ser la força més votada a Catalunya amb solvència. "Catalunya ha estat clau i decisiva per frenar la dreta", ha valorat la cap de llista per Barcelona. I és que el PSC ha guanyat set diputats respecte a les eleccions del 2019: "Hem augmentat el diferencial amb el PP, a qui li traiem 13 escons".

El PSC no era la llista més votada des del 2008, quan va obtenir 25 diputats. Després dels resultats de les passades autonòmiques i de les municipals del 28-M, amb aquests resultats el PSC han aconseguit el seu objectiu de ser la força més votada en un cicle electoral complet. Els socialistes han sigut la llista més votada a totes les províncies del país, i han guanyat diputats a tres de les quatre (manté els dos del 2019 a Tarragona).

Feijóo vol liderar les converses per formar govern i avisa el PSOE que no pot "tornar a bloquejar Espanya"

This browser does not support the video element.

Tot i que no ha aconseguit sumar una majoria suficient amb Vox, Alberto Núñez Feijóo ha guanyat les eleccions i vol "inciar un diàleg per formar govern". Ha dit que això ara és el seu "deure". I ha enviat un avís directament al PSOE: "Que ningú tingui la temptació de tornar a bloquejar Espanya. Demano al partit que ha perdut les eleccions, al PSOE, que no bloquegin el govern d'Espanya un cop més".

Alejandro Fernández (PP): "A Catalunya hem triplicat la nostra representació de dos a sis diputats”

“El PP ha guanyat les eleccions generals a Espanya en vots i en escons”, ha subratllat el president del PP a Catalunya, Alejandro Fernández. “A Catalunya hem triplicat la nostra representació de dos a sis diputats”, ha afegit. El president del PP ha fet referència a l’escó a Girona –que no han aconseguit per 300 vots– i ha dit que té esperança en el vot per correu. També s’ha mostrat “emocionat” i ha recordat que fa uns anys es va plantejar que el PP a Catalunya desaparegués per passar a formar part de Ciutadans. “Això no va passar perquè vosaltres, l’electorat, vau dir que no. Vau veure un partit que tenia projectes, alcaldes, idees i la capacitat de convertir-nos en decisius en la política catalana”, ha destacat Fernández, que ha recordat que avui s’han convertit en la tercera força més votada a Catalunya, per davant d’ERC i de Junts.

"La situació a la política espanyola no serà senzilla, però la fermesa i la determinació del PP a Catalunya és la guia per al PP a tot Espanya", ha reblat Fernández, que ha acabat el seu discurs demanant un fort aplaudiment per a Alberto Núñez-Feijoo. Fernández també ha tingut unes paraules per a Nacho Martín Blanco, cap de llista del PP a Barcelona. "Avui el PP està més viu que mai, aquest era el camí", ha afegit. Per la seva banda, Martín Blanco ha posat èmfasi en el "gran resultat" aconseguit a Catalunya i ha dit que seguiran treballant "perquè el PP segueixi creixent com ho ha fet els últims mesos". En referència al PSOE, ha dit que "no tindria cap sentit que el partit que ha perdut les eleccions acabi governant Espanya" i ha fet "una crida a la responsabilitat i a l'estabilitat d'Espanya".

Abascal dona per perdut el govern de dretes: "Estem absolutament preparats tant per fer oposició com per a una repetició electoral"

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha donat per perdut un govern de la dreta. "Estem absolutament preparats tant per fer oposició com per a una repetició electoral", ha assegurat. Abascal ha felicitat Feijóo per haver guanyat aquest 23-J, però tot seguit ha carregat contra ell. El dirigent d'extrema dreta ha lamentat que Sánchez podrà bloquejar la investidura gràcies al suport del "comunisme, el separatisme i el terrorisme, que té més capacitat de xantatge". Abascal també ha alertat en la seva valoració dels resultats de les "enquestes manipulades" que van contribuir a "vendre la pell de l'ós abans de caçar-lo" i han provocat una desmobilització de part del vot de dreta.

Surt Feijóo i els simpatitzants del PP criden «'Que te vote Txapote'»

Ja ha sortit el candidat popular, Alberto Núñez Feijóo, al balcó de la seu de Génova. "El PP ha tornat a guanyar les eleccions generals, estic molt orgullós de veure tanta gent concentrada aquí. Gràcies", ha dit Feijóo davant una munió de simpatitzants eufòrics. Els crits, però, no anaven dirigits al polític gallec. Primer els concentrats han tingut un record per a Pedro Sánchez: "Que te vote Txapote", han cridat. I després per a la presidenta madrilenya, que era al balcó al costat de Feijóo: "Ayuso, Ayuso, Ayuso". Un cop concloses aquestes dues proclames, sí que han cridat "president" al gallec.

Salvador Illa: "Ha guanyat la convivència, el diàleg"

"Ha guanyat la convivència, el diàleg". El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reivindicat la victòria del PSC a Catalunya, 15 anys després de la última vegada (el 2008, amb Carme Chacón com a cap de llista). Illa ha tret pit d'haver super l'1,2 milions de vots: "Més vots que el conjunt de les forces independentistes i augmentant el diferencial de vots al PP". "Pocs resultats electorals expressen d'una manera tan contundent el sentit molt majoritari de la ciutadania de Catalunya", ha reivindicat: "No a un govern de PP i Vox que ens faci retrocedir, sí a un govern que representi aquesta Espanya plural i diversa".

Eufòria a les portes de Ferraz

Pedro Sánchez no ha guanyat les eleccions (el PP li ha tret 14 escons) però ha sortit a l'escenari de Ferraz com si ho hagués fet. Les enquestes auguraven una victòria popular molt més àmplia, gairebé fregant la majoria absoluta de la mà de Vox, però aquest no és l'escenari d'aquest diumenge. Junts ara té la clau de la gobernabilitat i el president espanyol hi haurà de negociar, però Sánchez ja ha deixat clar que el PP i Vox "han perdut".