En directe
21/07/2023

Les eleccions generals 2023, en directe: S'acaba la campanya electoral del 23-J

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Segueix com avança tota l'actualitat electoral aquí.

Tota la carn ja és a la graella

Els estudis apunten que cada cop hi ha un nombre més gran d'indecisos d'últim minut. Els que no decideixen el seu vot fins que caminen cap al col·legi electoral o fins i tot quan ja hi són. Durant els últims quinze dies els han (els hem) bombardejat a missatges i, tot i que comença la jornada de reflexió, les xarxes seguiran bullint aquest dissabte. Si encara sou dels que dubteu, us recomanem que descanseu aquesta nit i que hi torneu a pensar demà amb tranquil·litat. I, si necessiteu ajuda, tindreu tota la informació penjada a la web de l'ARA i al quiosc, si us agrada més remenar paper. Nosaltres, que, no us enganyarem, també arribem una mica exhausts a aquest final de campanya, ens hi tornem a posar demà. Bona nit!

Feijóo reivindica el PSOE de Felipe González com a alternativa al de Pedro Sánchez: "Hem de recuperar el PSOE amb qui es podia pactar"

El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha reivindicat durant l'acte final de campanya recuperar el PSOE amb qui es podia "pactar" quan Espanya tenia problemes. "Hem de recuperar el PSOE que cada vegada que hi havia un problema intentàvem pactar per torbar sortides fonamentals", ha dit Feijóo. De fet, el gallec fins i tot ha presumit de la figura de Felipe González. "Espanya, cada vegada que ha tingut dificultats, ha votat d'una forma clara. Per sortir de la dictadura, vam votar un centrista com Adolfo Suárez. Per superar la descomposició de la UCD, vam votar un espanyol jove compromès amb canviar Espanya, vam votar Felipe González, però després, per superar dècades de socialisme, vam votar Aznar i, quan vam tornar a la frivolitat, vam votar un president gallec, Mariano Rajoy", ha dit. El líder dels populars, a més, ha remarcat que durant aquesta campanya l'únic exdirigent socialista que ha donat suport a Pedro Sánchez ha estat José Luis Rodríguez Zapatero.

Díaz iguala el PP i Vox i crida al vot útil davant del PSOE: "Sumar és la fallida del PP"

La líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha acabat la campanya en un acte a l'amfiteatre Tierno Galván, que han omplert centenars de persones –l'organització calcula que hi havia unes 6.000 persones–. Díaz ha assegurat que les enquestes li van malament a la dreta i ha esperonat tot l'electorat d'esquerres perquè es mobilitzi. Així, ha carregat un cop més contra Alberto Núñez Feijóo i ha igualat el PP amb Vox: "Són els mateixos, venen del mateix lloc". La líder de Sumar ha fet una crida als indecisos que dubten entre votar el PSOE o Sumar i ha assegurat que el vot de la coalició que ella lidera és "la fallida del PP". "Només Sumar garanteix el govern de coalició progressista". "Hi ha remuntada", ha acabat.

Feijóo demana el vot per "canviar les coalicions vergonyoses" i liderar un "govern estable"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha tancat la campanya electoral a la Corunya, Galícia, des d'on ha demanat el vot per "canviar les coalicions vergonyoses", en referència a la coalició entre el PSOE i Unides Podem, i poder liderar un govern a l'Estat "estable", ha dit. "Sánchez serà passat", ha reivindicat Feijóo entre aplaudiments del públic. El líder dels populars ha remarcat: "No tinc deutes amb ningú, pactes amb ningú, ni estic sotmès a ningú". També ha tornat a recriminar a Pedro Sánchez els pactes amb ERC o EH Bildu. "Si hi volen ser, governarem per a ells, però no impediran que governem per a la immensa majoria dels espanyols perquè seria tornar al que ha fet Sánchez", ha dit.

A més, Feijóo ha assegurat que vol "recuperar el PSOE que cada cop que hi havia un problema [a Espanya], intentava pactar" i ha remarcat que a Sánchez "només li dona suport un president del PSOE", en referència a José Luis Rodríguez Zapatero, que ha fet campanya per a Pedro Sánchez. "Espanya sempre ha sabut votar quan ha tingut problemes", ha dit Feijóo, i ha tret pit d'expresidents com Adolfo Suárez, però també del "jove" Felipe González per "superar la descomposició de la UCD" i després de José María Aznar, que "va superar dècades de socialisme", i Mariano Rajoy. "Ara toca el canvi un altre cop. El canvi serà cap a bé. No podrà portar res dolent", ha asseverat. "És el compromís que entomo", ha dit Feijóo.

Montañola sobre Junts: "Els enviarem a la paperera de la història"

Des de l'inici de la campanya que el blanc de crítiques del PDECat-Espai CiU ha sigut Junts per Catalunya, però aquest divendres el cap de llista, Roger Montañola, ha anat més enllà i ha criticat directament la número u dels juntaires, Míriam Nogueras: "Fa política per la pagueta". En un acte al passeig de Sant Joan de Barcelona, recollit per l'ACN, ha reivindicat el llegat de CiU –"Som els de tota la vida", ha dit– i ha carregat contra la formació de Jordi Turull i Laura Borràs: "Ja n'hi ha prou de vendre una faula irreal, els enviarem a la paperera de la història". Segons Montañola, el PDECat "va com un coet" i Junts "en caiguda lliure".

21 Jul 2023
El bitllet d'avui

¿Pot una fotografia canviar unes eleccions?

Gerard Pruna

Ione Belarra reivindica Irene Montero en l'acte de tancament de campanya de Sumar

La líder de Podem, Ione Belarra, ha reivindicat la ministra d'Igualtat i número dos del partit lila, Irene Montero, en l'acte de tancament de campanya de Sumar a Madrid. Belarra ha defensat la tasca del govern de coalició, des de la pujada del salari mínim interprofessional fins a la llei d'habitatge, i ha aprofitat per afegir-hi també la tasca que ha fet Irene Montero al capdavant del ministeri d'Igualtat, sense mencionar la llei del només sí és sí. Ha verbalitzat, això sí, el nom d'Irene Montero explícitament, un nom que no s'havia atrevit a pronunciar ningú en els actes de Sumar en campanya. El públic ha contestat amb aplaudiments i també amb crits d'"Irene".

Precisament, aquest divendres l'exlíder de Podem, Pablo Iglesias, també ha explicitat que diumenge votarà amb "orgull" Sumar, la candidatura de la qual forma part el seu partit.

Nogueras: "Ni Espanya de dretes ni d'esquerres. Voteu Catalunya i Puigdemont"

La candidata de Junts, Míriam Nogueras, ha reclamat en el darrer dia de campanya que el 23-J Catalunya estigui tenyida d'independentisme: "No som Espanya, ni una província espanyola", ha dit, demanant que això es reflecteixi en els resultats electorals. "Ja hem perdut prou temps amb taules, xantatges i pors. Ni Espanya de dretes ni d'esquerres, ara toca Catalunya i president Puigdemont", ha sentenciat, reclamant concentrar el sobiranisme en Junts perquè ella, ha dit, "no fallarà".

21 Jul 2023
23-J

El millor estiu de Nacho Martín Blanco: After sun polític

Joan Burdeus

Puigdemont fa una crida a passar el rasclet i evitar l'abstenció

L'expresident Carles Puigdemont ha fet una darrera crida a evitar l'abstenció les properes eleccions del 23 de juliol i ha demanat a les bases de Junts que aprofitin les hores que queden per passar el rasclet i "convèncer" amics i coneguts que han de votar Míriam Nogueras. "No us refieu de qui us diu que el vot servirà per condicionar Pedro Sánchez i aconseguir engrunes", ha dit en una connexió des de Bèlgica en al·lusió a Esquerra. Però no ha sigut l'única crítica als republicans: l'expresident ha erigit Junts en l'única formació que s'ha mantingut en la línia de l'1-O i ha acusat Esquerra d'haver-se dedicat a "altres coses" en els últims anys.

Ada Colau reivindica el català en l'acte de tancament de campanya de Sumar a Madrid: "Les nostres llengües són un tresor, no una amenaça"

L'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau ha volgut ser al costat de Yolanda Díaz en el tancament de campanya que Sumar ha fet a Madrid. Colau ha viatjat amb les altres dues coordinadores de Catalunya en Comú, Jéssica Albiach i Candela López. La líder dels comuns ha començat el seu discurs en català per reivindicar la plurinacionalitat que defensa Sumar. "Les nostres llengües són un tresor, no una amenaça", ha defensat Colau, que ha denunciat la censura de publicacions en català com Cavall Fort al País Valencià.

La CUP vol repetir la gesta de les municipals a Girona a les generals

La CUP es va quedar a només dos mil vots d'obtenir el seu primer diputat a Girona ara fa quatre anys. Esperonats pels grans resultats de les municipals, que els han catapultat a l’alcaldia de Girona, els cupaires han tancat la campanya a la ciutat immortal, on confien en assolir un escó de la mà de la fins ara diputada Mireia Vehí, que ara es presenta per aquesta demarcació. Fidel al compromís de generar la ingovernabilitat de l'Estat, tot i l'amenaça que el PP i Vox aterrin a la Moncloa, Vehí ha estat contundent amb el candidat socialista. "Senyor Sánchez, vostè no és part de la solució. És part del problema. Aquí no s'ha acabat res!”, ha etzibat.

"Votar la CUP és el missatge que no ens rendim, que reconstruirem la força del 2017 i que els plantarem cara", ha afegit el cap de llista per Barcelona, Albert Botran. En la mateixa línia s'ha expressat l'alcalde de la ciutat, Lluc Salellas: "Ens toca plantar cara a un estat demofòbic, racista, que aguditza les desigualtats i avala aniquilar la nostra llengua".

Laura Borràs: "No anem a Madrid a fer de crossa de ningú ni tampoc a fer-hi amics"

Després que el secretari general de Junts, Jordi Turull, hagi deixat clar que no van a Madrid a negociar transferències o solucions personals, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha reforçat el missatge: "No anem a Madrid a fer de crossa de ningú ni tampoc a fer-hi amics".

Rufián homenatja Tardà en l'últim míting: "M'ho ha ensenyat tot"

El candidat d'ERC, Gabriel Rufián, ha volgut homenatjar en l'últim míting de la campanya qui considera el seu mestre en política. Avui l'ha arribat a definir com un "pare". Es tracta de l'exdiputat al Congrés Joan Tardà, amb qui van compartir moltes hores a Madrid. "M'ho ha ensenyat tot", ha dit. També ha demanat una ovació per a Tardà, que cap militant li ha regatejat. Tardà continua sent una persona molt estimada per Rufián... i per tot el partit.

23-J

Salvador Illa al PP i Vox: "Tremoleu, perquè se us glaçarà la sang"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha reivindicat la papereta socialista com l'única contra la dreta i ha fet una última crida a concentrar el vot. "No es pot perdre cap vot", ha reivindicat el dirigent socialista, que ha buscat el votant independentista insistint que està en joc "la convivència, la llibertat d'expressió, la violència de gènere". En un dard a ERC, que durant la campanya ha posat sobre la taula les seves condicions per investir Pedro Sánchez, Illa ha remarcat que aquests drets "no tenen preu": "Estic convençut que Catalunya tindrà una veu nítida a favor de la justícia social". El líder del PSC ha assegurat que senten "bones sensacions" després de la campanya i ha llançat un missatge al PP i Vox: "Tremoleu, perquè se us glaçarà la sang". L'acte de tancament de campanya, organitzat per les joventuts del partit, ha acomiadat els dirigents amb el reggaeton de Quevedo Quédate. Una altra manera de defensar que Pedro Sánchez (present en dos grans cartells de colors damunt l'escenari) es mantingui a la presidència del govern espanyol.

Aragonès apel·la al votant indecís del PSC i Sumar: "Nosaltres no obeïm ordres de Madrid"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha volgut aquest divendres que el seu últim missatge de la campanya electoral fos clar: intentar captar votants indecisos del PSC i Sumar per demanar-los que es decantin per Esquerra. "Nosaltres no obeïm ordres de Madrid", ha proclamat. Esquerra ha dedicat part dels seus mítings a qualificar de "sucursalistes" el PSC i Sumar per intentar demostrar que és el millor partit per "defensar Catalunya". Diumenge es veurà si el missatge ha agafat.

Turull: "No pactarem res a Madrid a canvi de deixar-ho estar, ni transferències ni solucions personals"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha insistit aquest divendres que el preu de la investidura amb els vots de Junts és alt: "No pactarem res a Madrid a canvi de deixar-ho estar, ni transferències ni solucions personals". El cap de llista al Senat, Toni Castellà, ha afegit: "Hem pres el compromís solemne de no investir cap president espanyol si no reconeix l'autodeterminació".

Junts també ha cridat a fer front a l'abstenció: "Omplim les urnes a favor de la independència". I també ha combatut la idea del vot "útil" al PSC: "La senyora Batet no defensarà la llengua. [El PSC] No creu en la llengua", ha etzibat: "Això no és un vot útil per a Catalunya".

Martín Blanco crida a "votar en massa" el PP perquè el constitucionalisme "no torni a doblegar-se"

El cap de llista del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha fet una crida a "votar en massa" el PP a les eleccions espanyoles. Durant el míting final de campanya, a l'Hotel Grand Marina de Barcelona, ha afirmat que és "imprescindible recuperar l'orgull" i ha remarcat que els constitucionalistes "no poden tornar a doblegar-se davant la pretensió d'alguns de robar-los els drets". Qui també ha intervingut a l'acte ha estat el president del PP a la província de Barcelona i alcalde de Castelldefels, Manu Reyes, que ha demanat que diumenge sigui "la cirereta del pastís" per al PP després dels bons resultats municipals, i ha assegurat que només amb Alberto Núñez Feijóo es garantiran algunes inversions.

'Todo al rojo', el lema de Meritxell Batet en aquesta campanya

El PSC ha organitzat un acte discret per tancar la campanya catalana, en un local modern on les joventuts del partit han organitzat una petita festa. La cap de llista del PSC, Meritxell Batet, ha cridat a votar "un no enorme a la dreta i un sí als drets". "Per Catalunya, els nostres joves, les dones", ha remarcat: "El diumenge, todo al rojo!" Aquesta última metàfora que recorda les apostes ha caracteritzat les intervencions de Batet a la campanya. Fonts coneixedores expliquen que prefereix dir-la en castellà perquè, en català -"tot al vermell"- perd una mica de força dramàtica.