En directe
20/07/2023

Les eleccions generals 2023, en directe: La Junta Electoral obre expedient sancionador al president Aragonès

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Segueix com avança l'últim dia de campanya, aquí.

Últims cartutxos de campanya

Demà s'acaba la jornada electoral i els partits comencen a fer servir els últims cartutxos de campanya. Avui hem vist com Feijóo fins i tot recorria al masclisme per acusar Yolanda Díaz de "maquillar" les dades de l'atur assegurant que de maquillatge la vicepresidenta en sap molt i com al seu costat Isabel Díaz Ayuso no entenia com la candidata de sumar podia planxar "quan té una casa de 400 metres quadrats". Díaz, per cert, ha estat a Catalunya presentant-se com el dic de contenció de les dretes i Pedro Sánchez ha dit des de Lugo per enèsima vegada que el PSOE està "de remuntada".

A Catalunya hem viscut un dia d'atacs entre els partits independentistes (un més), que ens ha recordat les esquerdes obertes el 2017 entre exili i presó.

Demà tothom tanca campanya i dissabte a descansar amb la vista posada en la jornada electoral. Si us interessa saber què passa en cada moment seguiu fent-nos confiança. Bona nit!

Feijóo, sobre Yolanda Díaz: "No hi ha dubte que de maquillatge en sap molt"

Alberto Núñez Feijóo ha tornat a carregar contra les dades d'ocupació i, en concret, contra les dades que dona el ministeri de Treball sobre els fixos discontinus, que el líder popular sempre posa en dubte. La crítica, aquesta vegada, ha anat barrejada d'un cert to masclista quan ha afirmat que la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, "maquilla" les dades d'ocupació i ha afegit: "No hi ha dubte que de maquillatge en sap molt".

La Junta Electoral sanciona Aragonès per un acte al Maresme

La Junta Electoral Central (JEC) ha obert un expedient sancionador d'entre 300 i 3.000 euros al president de la Generalitat, Pere Aragonès, per haver presentat en període electoral les inversions viàries pactades entre la Generalitat i el govern espanyol per al Maresme. La JEC adverteix que mentre hi ha un procés electoral en marxa estan prohibits els actes institucionals que puguin ser considerats propaganda electoral en benefici d'un partit polític. En l'acte, que es va celebrar el 13 de juliol, el va acompanyar la consellera de Territori, Ester Capella, i es van presentar "les millores de mobilitat del Maresme" amb una previsió de 384 milions d'euros per a la comarca i el mateix Aragonès va reclamar al govern espanyol que signi de forma immediata els convenis per tirar el pla endavant.

La JEC estima parcialment la denúncia que havia fet el PSC al considerar que es va infringir la llei electoral, que prohibeix inaugurar projectes i obres en període electoral. A més de la multa econòmica, exigeix a Aragonès que elimini qualsevol referència a aquest acte de la web de la Generalitat i que no torni a protagonitzar un acte similar mentre regeixi el període electoral.

No és el primer president sancionat en aquesta campanya. Ara fa una setmana va ser a Pedro Sánchez a qui es va obrir un expedient sancionador per haver criticat els pactes entre el PP i Vox des de dependències oficials del govern espanyol a Brussel·les.

Junqueras apel·la a l'autoestima d'ERC: "No us deixeu arrossegar pels que viuen en la rancúnia"

Les relacions entre ERC i Junts han pujat de temperatura els darrers dies per les discrepàncies que tenen sobre en quines condicions s'hauria d'investir o no Pedro Sánchez. Aquest dijous des de Girona, el president del partit, Oriol Junqueras, ha apel·lat a l'autoestima del seu partit i ha fet aquesta crida: "No us deixeu arrossegar pels que viuen en la rancúnia, l'amargor i el retret. Els que voldrien viure en el pitjor [escenari] possible perquè a ells els va millor". No ha citat explícitament Junts, però no ha fet falta. També ha demanat als catalans que "prestin" el seu vot a ERC per "forçar l'esquerra espanyola a negociar" qüestions com l'autodeterminació i les millores econòmiques i socials per a Catalunya.

Puigdemont a ERC: "Pensant en salvar Pedro Sánchez s'oblidaran de Catalunya"

Ja a la recta final de la campanya electoral, l'expresident Carles Puigdemont ha erigit Junts com l'únic partit que pot defensar els interessos de Catalunya, perquè ha acusat Esquerra d'"oblidar-se'n". "Pensant en salvar Pedro Sánchez s'oblidaran de salvar Catalunya", ha dit a través d'un vídeo en un míting a Tarragona. En aquest sentit, ha cridat a la mobilització perquè el mapa de Catalunya el dia 23 de juliol no s'assembli al d'"una província espanyola": "Depèn del vot".

ERC es riu de la negativa de Sánchez al referèndum: "També va dir que no desapareixeria la sedició"

Esquerra està convençuda que algun dia Pedro Sánchez s'avindrà a negociar un referèndum per a Catalunya, encara que ara digui molt fort i molts cops que mai, mai i mai es farà. Segons els republicans, és qüestió de mirar l'hemeroteca i veure què deia fa alguns anys dels indults i del delicte de sedició i què ha acabat passant. Així ho ha recordat la candidata d'ERC, Teresa Jordà, en un míting a Girona: "Diu no al referèndum. També va dir que nou demòcrates no sortirien de la presó i també va dir que no desapareixeria el delicte de sedició".

Ada Colau a Yolanda Díaz: "Som les teves motomamis"

El debat electoral d'ahir a la nit a RTVE ha donat ànim a Sumar. El partit està satisfet del paper que hi va fer la seva líder, Yolanda Díaz. En l'acte central de la seva campanya a l'Hospitalet de Llobregat, els dirigents han lloat Díaz incansablement. Però qui ha anat més lluny ha estat l'exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha dit que Díaz va deixar "en evidència" els seus companys de debat (Pedro Sánchez i Santiago Abascal), com "una reina de les que escull el poble, com Rosalía". "Sortiràs coroná de la Farga de l'Hospitalet", li ha dit referint-se a una de les cançons més famoses de la cantant. "Som les teves motomamis", ha sentenciat.

Sánchez es presta a la broma de 'Perro Sanxe'

En aquesta campanya, Pedro Sánchez ha intentat capgirar la campanya de caricaturització que la dreta ha cultivat els últims mesos, amb lemes que han fet fortuna com el de Perro Sanxe. Ell mateix, en la seva participació al podcast de La Pija y la Quinqui, es va autoatribuir aquesta referència per obrir el debat i perquè els presentadors del programa volien parlar de gossos. Sánchez va explicar que sempre n'ha tingut i va demostrar que domina la matèria. En l'acte d'avui a Lugo, una senyora ha dut el seu gos i el candidat s'ha prestat que, tal com poden veure al vídeo, inevitablement, hom pensi en Perro Sanxe.

Cerveses amb la imatge d'Ayuso en l'acte del PP a Madrid

El PP ha muntat una autèntica festa en l'últim acte de campanya que el partit fa a Madrid. El tradicional DJ Pulpo ha tornat a ser l'encarregat de dinamitzar l'espera dels assistents, que han pogut comprar cerveses o refrescos a l'espai de Madrid Río on han muntat l'acte. I, de cerveses, n'hi havia en honor a la líder del partit a Madrid i presidenta de la comunitat, Isabel Díaz Ayuso.

Sánchez demana als votants de Feijóo que optin pel PSOE i no esmenta Marcial Dorado a Lugo

Pedro Sánchez ha tornat a l'arena dels mítings amb més força, l'endemà del debat a tres de RTVE en què Alberto Núñez Feijóo no va comparèixer. Al candidat del PSOE se l'ha vist més endollat, amb més nervi, durant la intervenció en un acte a Lugo que han volgut presenciar 4.000 persones –segons el partit–, tot i que bona part s'han hagut de quedar al carrer. A Galícia, on Feijóo ha obtingut quatre majories absolutes, Sánchez ha demanat la confiança als votants del PP per evitar que el seu expresident pacti amb Vox a l'Estat. En un territori on el PP de Feijóo ha obtingut els últims anys un vot molt transversal, Sánchez ha volgut reivindicar que és el PSOE qui representa la "centralitat". Al migdia, en una entrevista a La Sexta, ja deia que per iniciativa pròpia no parlaria de la relació entre Feijóo i el narcotraficant Marcial Dorado –ho ha fet perquè l'hi han preguntat– i tampoc l'ha esmentat durant el míting de Lugo, com tampoc els dirigents del PSOE gallec que l'han precedit.

Nogueras a Aragonès: "La proposta per a Catalunya no pot ser la mateixa que fa vint anys després de presó i exili"

El preu que ha posat el president, Pere Aragonès, a la investidura de Pedro Sánchez -dèficit fiscal, Rodalies i taula de diàleg- continua portant cua. La cap de llista de Junts, Míriam Nogueras, en un míting a Tarragona, li ha respost: "La proposta per a Catalunya no pot ser la mateixa que fa vint anys després de l'1-O, de la presó i l'exili".

El PSOE gallec treu suc dels mals d'esquena de Feijóo

El mal d'esquena que va confessar que tenia Alberto Núñez Feijóo ha donat joc als dirigents del PSOE de Galícia durant el míting a Lugo amb Pedro Sánchez de convidat principal. L'alcaldessa, Lara Méndez, ha pensat que, més que l'esquena, "li hauria de fer mal la llengua de tant mentir". Després ha estat el torn del secretari general del PSdG, Valentín González Formoso, que ha afirmat que si Feijóo tenia mal d'esquena potser era per tot allò de què tant s'ha queixat Pedro Sánchez al llarg de la legislatura: posar-hi l'espatlla. I també el cap de llista per Lugo, José Ramón Gómez Besteiro, ha sospitat que podien venir de les "genuflexions a Abascal" pels pactes que el PP ha firmat amb Vox.

L'enganxada entre Rufián i Ortega Smith que acaba amb un regal enverinat

Twitter és un camp adobat en campanya electoral per la vehemència encara més important amb què hi interactuen els polítics. Aquest dijous han acabat enganxant-s'hi el diputat de Vox Javier Ortega Smith i el candidat d'ERC a les eleccions, Gabriel Rufián. Tot ha començat amb una provocació del dirigent d'extrema dreta, que ha desitjat a Rufián i a Oskar Matute (EH Bildu) que aviat estiguin rere els "barrots d'una cel·la". Rufián ha acabat recordant a Ortega Smith que qui és més a prop d'una cel·la és ell. Resulta que el diputat de Vox té una ordre pendent de detenció a Gibraltar per haver robat un bloc de formigó en aigües britàniques al·legant que impedia treballar als pescadors espanyols. Així, en la batalla tuitera, Rufián ha acabat demanant al diputat de Vox si volia que li comprés un bitllet per volar a Londres. Un regal enverinat, perquè allà podrien detenir-lo pel que va fer a Gibraltar.

"No acceptem polítics": el restaurant crític que l'equip de premsa dels comuns ha reservat per als periodistes

En campanya, els equips de premsa dels partits tenen feina. Com que els candidats volten per tot el país, han d'assegurar-se que els periodistes que cobreixen els actes tenen totes les facilitats per treballar. Aquest dijous, la candidata de Sumar, Yolanda Díaz, protagonitzava un míting a Girona i un altre a la tarda a l'Hospitalet. Al mig, com és lògic, calia buscar un lloc per dinar. Després de renunciar a altres opcions, finalment l'equip de comunicació dels comuns ha fet una reserva per als professionals de la informació (cadascú es paga el menú) a una rostisseria de Girona. La sorpresa ha estat quan a la porta d'entrada hi havia el cartell següent: "No acceptem polítics dins d'aquest establiment. Els porcs i els xoriços els fem a la brasa amb carbó natural". L'amo s'ha assegurat que no hi hagués cap representant institucional abans d'acceptar la reserva. Ha explicat que no ha permès reserves de la mateixa líder dels comuns, Jéssica Albiach (encara que el partit no ho confirma), com tampoc de l'expresident Quim Torra ni de l'exalcaldessa de Girona, Marta Madrenas. En el veto no fa distincions i no permet l'entrada a cap partit. El motiu? El tancament dels locals durant la pandèmia va fer molt de mal al negoci.

Guerra de pancartes a Os Peares, el poble de Feijóo

"Alberto noso presidente" per a uns i "Feijóo non nos representa" per a uns altres. Els veïns de Os Peares, el poble on va néixer el candidat del PP han volgut exhibir les diferències amb dues pancartes ben visibles al centre del poble.

L'home agredit per un simpatitzant de Vox a Terrassa, multat amb 2.000 euros després de cridar "feixistes"

L'home a qui un simpatitzant de Vox ha intentat apunyalar a Terrassa després d'haver cridat "feixistes" quan passava per una carpa del partit ultra a la ciutat, ha estat multat amb 2.000 euros per la policia municipal, segons ha denunciat en un tuit Unitat Contra Feixisme i Racisme (UCFR) i han confirmat a l'ARA fonts municipals.

"Dir feixista a un feixista, t'intenten apunyalar i la policia et multa amb 2.000 € per actituds contràries a la dignitat personal i comportaments discriminatoris, especialment de naturalesa xenòfoba, racista, sexista o homòfoba. És el món al revés!", critica l'entitat en un missatge on citen l'alcalde de la ciutat, Jordi Ballart.

L'agressor, d'altra banda, ha estat detingut i actualment és en unes dependències policials.

La Junta Electoral Central allarga el termini per votar per correu fins demà a les 14 h

La Junta Electoral Central ha acceptat la petició de Correus d'allargar el termini per votar per correu fins demà a les 14 h. Unes 160.000 persones tenen a disposició les paperetes, però no les han recollit i ara tindran una mica més de marge. Ahir Correus va anunciar que les oficines obririen fins a les 22 h i que no deixarien a ningú sense entregar els sobres, i avui han demanat a l'organisme electoral una ampliació del termini. Ja hi havia precedents d'autoritzar aquest tipus de sol·licituds, i en una reunió aquest migdia la JEC l'ha acceptat.

Díaz defensa un "estatut sanitari que concedeixi drets" als treballadors i una "agència pública farmacèutica"

La candidata de Sumar, Yolanda Díaz, ha centrat en la sanitat la seva intervenció durant el míting que ha fet a Girona, on aquest partit està pendent de mantenir l'escó que va obtenir el 2019. Díaz ha proposat "un estatut sanitari que concedeixi drets" als treballadors d'aquest sector i "acabi amb la precarietat". La líder de Sumar ha insistit que cal posar "l'atenció primària" al centre, i també ha parlat de la posada en marxa d'"una agència pública farmacèutica" després de remarcar que la despesa sanitària més grossa se l'emporta la farmàcia. Díaz ha insistit també en l'aposta dels comuns perquè la salut bucodental sigui gratuïta, així com l'òptica, però ha fet especial èmfasi en la salut mental. "Tenim centenars de milers de persones de baixa amb incapacitat temporal per salut mental", ha argumentat: "No és una broma, és central". En el mateix sentit, ha fet una crida al vot per "defensar les pensions públiques": "No consentirem que un treballador de la construcció s'enfili a una bastida amb 70 anys, no ho permetrem". Unes 200 persones han acudit a l'acte, a l'Hotel Carlemany.

La policia deté un simpatitzant de Vox per un intent d'apunyalament a Terrassa

La Policia Municipal de Terrassa ha detingut una persona per un intent d'apunyalament al costat d'una carpa de Vox al municipi vallesà. Segons informen fonts municipals a l'ACN, l'arrestat era al voltant d'una parada que el partit ultradretà té a la rambla d'Ègara, a l'altura del carrer Iscle Soler. L'entitat Unitat Contra Feixisme i Racisme (UCFR) Terrassa ha indicat a l'ACN que ha parlat amb l'agredit, que ha explicat que el detingut ha tret una navalla després que ell cridés "feixistes" per la presència de la força d'ultradreta. Ha assegurat que l'han intentat apunyalar tres vegades, però que no ha patit lesions greus. En un comunicat posterior, Vox ha negat que es tracti d'un militant del partit.