En directe
19/07/2023

Les eleccions generals 2023, en directe. En marxa el debat a tres entre Sánchez, Díaz i Abascal

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Segueix com avança la campanya, aquí.

Acabat el debat, acomiadem el directe fins demà!

Amb l'únic debat a tres de la campanya, tanquem el tretzè dia de campanya. Queden dos dies abans que s'acabi oficialment la cursa electoral per a les eleccions del 23-J. Demà ens hi tornem a posar. Bona nit!

Sánchez: "Qui segur que ha perdut és qui no ha comparegut al debat"

Pedro Sánchez no té clar qui ha guanyat el debat, però sí qui l'ha perdut. "Qui segur que ha perdut és qui no ha comparegut al debat [Alberto Núñez Feijóo]", ha deixat clar en una breu intervenció davant desenes de simpatitzants del PSOE que han seguit la vetllada a la seu de Ferraz. Ja era mitjanit i el líder socialista s'ha permès una broma amb els seus afiliats: "Vosaltres viviu aquí?"

Desenes de simpatitzants de Sumar reben a Yolanda Díaz després del debat

Yolanda Díaz s'ha dirigit a la seu provisional que Sumar ha instal·lat a l'Espacio Larra de Madrid on l'han rebut desenes de simpatitzants al crit de "presidenta". Díaz ha agafat el micròfon per agrair-los la seva presència i ha afirmat: "Guanyarem les eleccions".

20 Jul 2023
La crònica del debat, per David Miró

Sánchez i Díaz defensen el seu 'ticket' davant Abascal i l'absent Feijóo

David Miró
19 Jul 2023
L'anàlisi sobre el gran absent

Si poguéssim ser assessors de Feijóo per un dia

Gerard Pruna

El PP, que no ha participat al debat, es considera el guanyador

El PP, que s'ha negat a participar en el debat, es considera el guanyador. Fonts de la formació asseguren que Alberto Núñez Feijóo va ser "l'únic capaç de fer front a les mentides del sanchisme" durant el cara a cara amb Pedro Sánchez i creuen que Santiago Abascal no ha sabut fer front al president espanyol. "Cap dels tres candidats pretén guanyar les eleccions i el que volen és impedir un govern fort del PP", afirment des del PP.

Sánchez, llegint, demana el vot "perquè guanyi la veritat i perdi la mentida"

Pedro Sánchez ha llegit l'anomenat minut d'or i ha demanat el vot per "continuar avançant" en les polítiques que ha implementat en l'última legislatura. "Demano el vot per les dones i perquè perdin els masclistes, perquè guanyi la cultura i perdi la censura, perquè guanyi la veritat i perdi la mentida i perquè guanyi el respecte i perdi l’insult", ha anotat.

Vox amenaça amb "derogar totes les polítiques" aprovades durant l'última legislatura

En el seu últim minut d'intervenció, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha amenaçat amb "derogar totes les polítiques" aprovades pel govern espanyol de coalició entre PSOE i Unides Podem. Seria el cas de la llei trans, la llei d'habitatge o la reforma laboral.

"Vox és l'únic partit que s'atreveix a defensar els interessos de tots els espanyols", ha sostingut Abascal, que ha dit que "vol posar punt final" al govern de Pedro Sánchez. Abascal ha assegurat que el discurs de Yolanda Díaz (Sumar) i Pedro Sánchez (PSOE) ha estat ple "d'excuses, insults i mentides" i els ha acusat "d'amagar la realitat".

Yolanda Díaz apel·la a la "generació" del seu pare, de la seva filla i de les "dones lliures" en el minut final

Yolanda Díaz ha demanat el vot per a les persones que "mirin al futur" per lluitar contra el canvi climàtic, lloguers justos, "estimar sense por" o acabar amb "la censura a la cultura". "Per la generació del meu pare, per la de la meva filla, i per les dones lliures", ha acabat.

Díaz demana "concentrar el vot" en Sumar per guanyar-li a Vox la tercera plaça

Sumar i Vox es juguen ser la tercera força política en algunes circumscripcions i qui l'obtingui podria aconseguir algun escó en disputa. Per això, Yolanda Díaz ha insistit en "concentrar el vot" en la seva candidatura per "evitar que Abascal sigui vicepresident del govern". Ara bé, és gairebé impossible saber quants vots costen els últims escons en joc de cada circumscripció.

Abascal assegura que Feijóo no li ha ofert cap pacte i que només ho ha fet als socialistes

Santiago Abascal ha posat en dubte un pacte amb Alberto Núñez Feijóo assegurant que el líder popular no li ha ofert cap pacte, sinó que la mà estesa ha estat per al PSOE. Pedro Sánchez i Yolanda Díaz han vinculat durant tot el debat el líder d'extrema dreta amb Alberto Núñez Feijóo per les possibilitats de repetir els pactes autonòmics que el PP ha firmat amb Vox a l'Estat. El candidat del PP, absent al debat, no ha tancat la porta a governar amb Vox si ho necessita.

Sánchez, a Díaz: "Hem d'avançar amb els peus a terra"

Nou avís de Yolanda Díaz a Pedro Sánchez quan ha defensat reduir la jornada laboral i apujar més el salari mínim del que planteja el PSOE (un 65% del salari mitjà cada any). El candidat socialista ha acceptat que s'ha d'"avançar", però "amb els peus a terra". "Els tinc", li ha replicat l'aspirant de Sumar, i Sánchez ha volgut fer les paus. "Ho se, et conec", ha contestat.

Sánchez recrimina a Vox voler solucionar el conflicte català "a bufetades"

Catalunya ha entrat al debat a tres després del descans i ho ha fet al bloc dedicat als pactes polítics. Ha estat Pedro Sánchez (PSOE) qui ha recriminat al líder de la ultradreta de Vox, Santiago Abascal, que vulgui "il·legalitzar partits polítics i acabar amb algunes llengües cooficials" i, alhora, revifar el conflicte a Catalunya, com el mateix Abascal ha reconegut aquesta setmana. De fet, Sánchez ha avisat que Vox solucionaria el conflicte català "a bufetades".

"PP i Vox només voleu una Espanya petita, on només caben aquells que pensen com vosaltres. Són un duo contrari a la convivència espanyola i ho deixen clar amb voler un 155 dur [contra Catalunya]", ha asseverat Sánchez. Ahir, Abascal va afirmar que no té "cap dubte" que tornaran les tensions amb Catalunya si governen PP i Vox.

Díaz ironitza amb els "teletips" i el "google" de Feijóo per carregar contra Abascal

Yolanda Díaz ha acusat Santiago Abascal de mentir a l'hora d'atribuir l'assassinat de fa unes setmanes a Tirso de Molina a una persona immigrant. "Demani disculpes", li ha reclamat la líder de Sumar. "No es posi tan agressiva. Vaig fer-me ressò de notícia falsa", ha contestat el dirigent de l'extrema dreta. "Sí, de teletips i de Google", ha ironitzat després Díaz. La líder de Sumar ho ha dit en referència al "teletip" que Alberto Núñez Feijóo va assegurar haver llegit sobre la causa arxivada de Pegasus. Aquest dimecres, el líder popular també s'ha defensat sobre la seva relació amb el narcotraficant Marcial Dorado dient que no ho sabia quan es va fer les famoses fotos perquè en aquell moment no hi havia "internet" ni "Google". Abascal li ha acabat dient a Díaz que no "accepta ordres" per part d'ella perquè "representa la falç i el martell, el pitjor règim de la humanitat al costat del nazisme".

Sánchez: "A Feijóo li fa vergonya comparèixer amb el seu soci, el senyor Abascal"

En el bloc sobre els pactes, Pedro Sánchez ha subratllat el fet que Alberto Núñez Feijóo hagi decidit no participar del debat. "Hi ha dues raons: una, és que no es pot fer càrrec de la muntanya de mentides del primer debat. I la segona és que li fa vergonya comparèixer amb el seu soci Abascal. No s’avergonyeix dels vots i les polítiques, que les assumeix, ni de governar, que ho assumeix. Li fa vergonya aparèixer amb el senyor Abascal".

Habitatge i pensions: els dos retrets de Díaz a Sánchez enmig de l'ofensiva contra Abascal

Pedro Sánchez i Yolanda Díaz van a l'atac contra Santiago Abascal, però la candidata de Sumar, en comptagotes, va deixant anar algun retret cap al seu soci de govern. Només començar, ha advertit que no es conforma amb dir que "les coses van bé" a nivell macroeconòmic i, sobre pensions, ha recelat del flirteig del PSOE amb allargar la jubilació fins als 70 anys en algunes disciplines. La crítica més evident, però, ha arribat en matèria d'habitatge: la vicepresidenta segona ha subratllat que la llei ha arribat "tard i retallada" i que bonificar fiscalment als propietaris perquè baixin els preus del lloguer és una "política fallida".

Abascal menteix sobre la llei trans i assegura que obliga a un "tractament farmacològic" per canviar de sexe

Una de les mentides que ha anat difonent l'extrema dreta des que s'ha aprovat la nova llei trans és que la normativa obliga a les persones que vulguin canviar de sexe a sotmetre's a "un tractament farmacològic". Precisament, el que fa la llei impulsada pel ministeri d'Igualtat és eliminar aquest requisit que fins ara existia. En el debat d'aquesta nit, Abascal també ha criticat l’educació sexual a les escoles perquè creu que hi ha "activistes que ensenyen als nens coses que no haurien de saber".

Abascal, a Sánchez: "Què és una dona?", Díaz, a Abascal: "Què és una dona?", Abascal, a Díaz: "Ho estic preguntant jo"

Ofensiva de Santiago Abascal contra els candidats de l'esquerra per les polítiques d'igualtat, sobretot per la llei trans que, segons ell, "esborre les dones". El líder de Vox ha preguntat directament a Sánchez: "Què és una dona?". Yolanda Díaz li ha girat la interpel·lació de seguida: "Què és per vostè una dona?". Abascal ha replicat que és ell qui ho ha preguntat i ha denunciat que els candidats del PSOE i de Sumar no ho abordin. En aquest punt, Díaz li ha recordat que una diputada de l'extrema dreta va qualificar de "malalta crònica" a la portaveu de feminismes de Sumar, Elizabeth Duval, pel fet de ser trans.

Abascal recrimina a Sánchez i Díaz la llei del 'només sí és sí'

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha recriminat a Pedro Sánchez i Yolanda Díaz l'aprovació de la llei del només sí és sí per haver "portat més violència al carrer i incrementar les violacions". "Assumiran alguna responsabilitat?", ha preguntat el candidat d'extrema dreta. El líder socialista ha defensat la normativa impulsada pel ministeri d'Igualtat i ha admès "errors" un cop més davant les excarceracions i rebaixes de penes que ha provocat l'aplicació d'aquesta llei: "Algunes vegades cometem errors, però vostès sempre cometen errors perquè donen suport a maltractadors". Yolanda Díaz ha evitat fer referència a la llei del només sí és sí i ha atacat Abascal acusant-lo de "riure's" de les dones. I en aquest punt, la líder de Sumar ha ensenyat una foto dels diputats de Vox a València durant un minut de silenci contra la violència masclista en què se'ls veia rient.