En directe
17/07/2023

Les eleccions generals 2023, en directe: Correus no ha localitzat 450.000 persones que han demanat votar per correu

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Segueix com avança la campanya, aquí.

Què passarà si diumenge PP i Vox no sumen?

A hores d'ara el consens demoscòpic és que diumenge PP i Vox guanyaran les eleccions i podran governar plegats. Però, què passa si no és així i encara hi ha vida per a l'esquerra? El David Miró analitza aquest possible (i remot) escenari en aquest article, l'últim que us proposem de llegir avui abans de tancar aquest seguiment en directe de la campanya. Demà hi tornem! Bona nit!

Correus no ha localitzat 450.000 persones que han demanat votar per correu

Si un carter arriba a casa d'un elector que ha demanat votar per correu i no el troba, tornarà a passar-s'hi en un altre moment. Però si continua sense coincidir-hi una segona vegada (la documentació només es pot entregar en mà a la persona que l'ha demanada), el sobre i les paperetes es dipositaran en una oficina de Correus. En aquesta campanya del 23-J això ha passat en 450.607 ocasions, segons ha explicat avui mateix Correus en una nota de premsa. De moment, no vol dir que aquestes persones no puguin votar, però sí que hauran d'anar a buscar el seu vot a l'oficina abans que el dia 20 s'acabi el termini per votar.

El col·lapse en les oficines ha estat evident els darrers dies davant l'allau de sol·licituds de vot per correu. En total, hi ha hagut 2,6 milions de sol·licituds (el rècord fins ara era d'1,7 milions) i ja s'han repartit el 98%. En alguns casos s'ha trigat setmanes a enviar la documentació i això ha fet que nombroses persones hagin marxat de vacances sense poder votar. La gran majoria, però, hi serà a temps.

"Correus fa evident amb aquestes dades el seu compromís amb la societat espanyola i la seva capacitat de treball gràcies a la tasca dels seus més de 45.000 treballadors i treballadores, que seguiran treballant fins al 23 de juliol amb la mateixa professionalitat que fins ara", explica l'empresa en la nota en què reivindica que tot plegat s'ha desenvolupat amb "normalitat", malgrat les insinuacions de tupinada que han arribat des de PP i Vox. "Rebutgem totes aquelles insinuacions o informacions que han posat en dubte la feina dels professionals de Correus. Debiliten la nostra democràcia", conclou.

17 Jul 2023

Feijóo admet "errors" amb Catalunya, però confia en ser un "partit de majories"

Xavi Tedó

'Fakejóo' i 'Feivox', el malnoms d'ERC i Bildu per al líder del PP

Les campanyes no serien res sense la seva dosi pertinent d'inventiva i així s'ha tornat a veure en el míting central d'Esquerra d'aquest dilluns en què també hi ha participat EH Bildu. Els republicans i els abertzales han explorat el terreny de qui s'inventava el malnom més enginyós pel president del PP, Alberto Núñez Feijóo. Així, s'ha creat una curiosa competició entre Arnaldo Otegi i Gabriel Rufián. El primer li ha dit 'Feivox', mentre que el segon ha optat per 'Fakejóo'. No ha quedat clar quina proposta era la guanyadora.

Pedro Sánchez: "Feijóo no diu la veritat ni al metge"

Alberto Núñez Feijóo li ha servit en safata a Pedro Sánchez poder variar una mica el seu discurs al míting que aquest vespre ha celebrat a Osca, on ha arribat de pressa i corrent provinent de la cimera de la UE-Celac a Brussel·les –els candidats del PSOE a Aragó s'han disculpat amb els militants per la improvisació–. "Feijóo no diu la veritat ni al metge", ha etzibat el candidat del PSOE, amb relació a la mentida que el líder del PP sobre la revalorització de les pensions d'aquest matí en una entrevista a TVE. Ha sigut l'única novetat en les paraules de Sánchez, que ha anat repetint el que ja porta dient en les seves entrevistes i intervencions en actes: que busca vots "sota les pedres" per aprovar avenços socials, que PP i Vox poden conduir Espanya a un "túnel tenebrós" de retrocessos i que els votants de la dreta i l'extrema dreta són "millors que els seus dirigents". Avui, tal com havia dit al matí, també ha carregat contra les enquestes –"els pronòstics interessats"– que auguren una derrota del PSOE. En canvi, no ha sigut ell qui ha tret a passejar la fotografia de Feijóo amb el narcotraficant Marcial Dorado, però sí altres dirigents socialistes. En el mateix acte, la candidata per Saragossa, Pilar Alegría, ha criticat el líder del PP per les seves "amistats marineres".

23-J

Batet (PSC) acusa el PP d'"avalar la censura" de Vox i fer de la llengua "un instrument de confrontació"

La cap de llista del PSC per Barcelona, Meritxell Batet, ha acusat aquest dilluns el PP de "lliurar" la cultura "sense cap pudor a l'extrema dreta" en ajuntaments i Comunitats Autònomes: "Ho faran a Espanya també". "El PP asumeix i avala així la censura i la cancel·lació de Virginia Wolf, Lope de Vega, una pel·lícula infantil", ha criticat la presidenta del Congrés: "I retiren el Cavall Fort i altres publicacions en català de la biblioteca pública de Borriana". Batet ha considerat que per la dreta "la llengua és un instrument de confrontació".

El primer secretari del partit, Salvador Illa, ha insistit en aquesta idea i ha acusat de PP i Vox de tenir una "manca de respecte a la llibertat d'expressió, creació, a l'ús de les llengües plurals del nostre país". El problema, ha considerat, "no és la ultradreta, sinó que el PP ho permet i ho tolera". "L'acte d'avui vol ser una crida contundent i clara de dir prou", ha reivindicat sobre el míting per la cultura amb representants destacats del sector.

Serrat, Mario Gas, Àlex Casanovas... El PSC s'envolta de personalitats del món de la cultura contra la "censura" de la dreta

"No volem anar enrere, seguim endavant". El PSC ha fet servir una alegre cançó de campanya de 1993 que ja portava el mateix leitmotiv que el d'aquestes eleccions: "No tornem enrere". La va penjar el mateix Miquel Iceta el va penjar al seu canal de youtube quan s'encarregava de la comunicació al PSC. Joan Manuel Serrat, Àlex Casanovas, Mario Gas, Jorge Herralde... Destacades personalitats del món de la cultura han assistit a l'encontre amb el ministre de Cultura, Miquel Iceta, que ha defensat les seves polítiques al capdavant del ministeri. En total, 160 persones han estat al míting. "Fem un esforç en defensa pròpia", ha reivindicat Iceta: "No només dels creadors, sinó d'un model de societat que ha de posar la cultura com un element central". El ministre ha advertit que "hi ha qui ha volgut declarar la guerra a la cultura", i ha advertit que "darrere les paraules arriben els fets".

El PDECat no surt a les enquestes... però Montañola n'hi treu ferro

El PDECat-Espai CiU amb Roger Montañola al capdavant no apareix en cap enquesta. Ara bé, des de la formació postconvergent encara tenen esperances. El candidat, Roger Montañola, ha vaticinat aquest dilluns que el proper 23-J la seva formació "farà la campanada". "És difícil aparèixer a les enquestes si no pregunten per nosaltres", s'ha queixat sobre el CIS d'aquest dilluns, en què no es dona representació al Partit Demòcrata.

Nogueras s'agafa al 'Manual de resistència' per atacar Sánchez: "Hi diu que el 155 va ser un bàlsam per a la societat catalana"

La candidata de Junts, Míriam Nogueras, s'ha agafat aquest dilluns a un fragment del llibre 'Manual de Resistència' de Pedro Sánchez per carregar contra els socialistes i recordar que van aliar-se amb el PP per aplicar el 155 a Catalunya l'any 2017. "En aquest llibre hi diu que la suspensió de l'autonomia va ser un bàlsam per a la societat catalana", ha denunciat Nogueras en el míting final de la campanya a Lleida.

Junts carrega contra Meritxell Batet per haver suspès els presos polítics com a diputats el 2019

Jordi Turull va ser cap de llista a la demarcació de Lleida a les eleccions del 28 d'abril de l'any 2019, en ple judici pel Procés. Ara bé, només recollir l'acta va ser suspès per part de la mesa del Congrés dels Diputats, presidida per l'actual candidata del PSC, Meritxell Batet. "Ella no plantarà cara a l'extrema dreta", ha asseverat Turull aquest dilluns en el míting de Lleida i li ha retret que no defensés els drets dels presos polítics davant del Tribunal Suprem en aquell moment. "Va fer més que el que li demanava [Manuel] Marchena", ha sentenciat. També ha recordat que és Batet qui actualment no deixa parlar català a l'hemicicle de la cambra baixa espanyola. "Això no és el vot útil per Catalunya", ha resolt el secretari general de Junts.

Turull demana el vot per Puigdemont: "Ell no podrà votar"

A la recta final de la campanya, Junts fa aquesta setmana els actes finals a les capitals de demarcació: Lleida, Tarragona, Girona i Lleida. Aquest dilluns la caravana de Míriam Nogueras s'ha aturat a la capital lleidatana i ha comptat amb la participació del secretari general de JxCat, Jordi Turull. "Si vols la independència, vota a favor de partits independentistes", ha demanat Turull, a més de cridar a la mobilització. En aquest sentit, ha demanat que es voti per l'expresident Carles Puigdemont, que voldria participar però no ho farà perquè no pot venir presencialment a Espanya sense risc de ser detingut.

Otegi demana el vot per EH Bildu i ERC per derrotar al "bloc reaccionari" de PP i Vox

El coordinador general d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha demanat aquest dilluns el vot pel seu partit i per Esquerra Republicana perquè ha assegurat que és la millor opció per derrotar al "bloc reaccionari" del PP i Vox. Ha considerat que les "esquerres independentistes" són les millors preparades per combatre una eventual "deriva autoritària" de l'Estat. També ha mostrat sintonia amb l'estratègia gradualista d'ERC en termes d'autodeterminació. Així, ha demanat a l'independentisme "molta perseverança i molta paciència estratègica" per un proper embat, del que no li ha fixat data. "Somrieu perquè lluitarem i, si lluitem, guanyarem", ha proclamat.

Aragonès carrega contra el PSC per la llei de la sequera: "Mai defensen Catalunya i sempre trien el PSOE"

La intenció del govern espanyol d'impugnar la llei catalana contra la sequera davant el Tribunal Constitucional (TC) ha irromput en la campanya d'Esquerra Republicana. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha criticat que el PSOE vulgui "retallar" la norma, tal com ha avançat l'ARA. També ha carregat contra la "hipocresia política" del PSC, que va aprovar la llei al Parlament i ara ha de veure com el PSOE, des de la Moncloa, amenaça amb impugnar-la. "Entre la defensa de la sequera i la unitat d'Espanya han triat la unitat Espanya. Mai defensen Catalunya perquè sempre trien el PSOE", ha proclamat.

'El Mundo Today' troleja Feijóo reivindicant l'autoria del teletip que l'ha fet naufragar a TVE

"Des de El Mundo Today, mitjà de referència del polític del PP Alberto Núñez Feijóo, no podem tolerar que es posi en tela de judici la veracitat de les nostres informacions, ja es publiquin a la nostra capçalera principal o, com és el cas, a OK Today, la nostra vertical de tendència fascioconservadora". El missatge, distribuït a les xarxes, va acompanyat de l'enllaç a una notícia publicada el 10 de juliol titulada "El cas Pegasus queda tancat perquè el president Pedro Sánchez es nega a col·laborar amb la Justícia".

El mitjà satíric més seguit a Espanya ha trolejat el líder popular justament quan aquest dilluns reivindicava "haver llegit en un teletip" la informació que apuntava a la manca de col·laboració de Sánchez amb la justícia en el cas Pegasus. "Quin teletip?" li ha preguntat diverses vegades la periodista de TVE, Silvia Intxaurrondo, sense que Feijóo recordés on ho havia llegit. El jutge que instruïa el cas va tancar la investigació perquè qui es va negar a col·laborar-hi va ser l'estat d'Israel i l'empresa responsable de Pegasus.

ERC celebra el seu míting central amb la participació d'Otegi

ERC ha decidit situar el seu míting central en el dilluns de la darrera setmana de campanya per buscar una última empenta a sis dies de les eleccions. Per fer-ho, en l'acte compta amb el suport i la participació del líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, que serà un dels oradors. Pels republicans és molt important escenificar aquest agermanament amb l'esquerra abertzale, que busca enviar el missatge que, malgrat que ara apostin per la negociació amb l'Estat, segueixen mantenint intacte el pedigrí independentista. "Benvingut Arnaldo i a tota la comitiva que avui ens acompanya", ha dit la número dos de la candidatura, Teresa Jordà.

Per què Sánchez ha improvisat dos actes de campanya a Osca i Donosti?

Pedro Sánchez participa avui i demà a la cimera entre la Unió Europa i la comunitats d'estats llatinoamericans i caribenys (UE-Celac) a Brussel·les, però aquest vespre serà a Osca en un acte de campanya del PSOE. El candidat assegurava aquest matí que els caps d'estat entenen que s'absenti del sopar d'avui. Es va saber ahir a la tarda que Sánchez faria aquest míting, juntament amb el de demà a Donosti, en una decisió presa sobre la marxa amb les enquestes a la mà. La situació a la província aragonesa, que reparteix tres escons, és que el PP se n'enduria dos i el PSOE un, a diferència de fa quatre anys, que es van invertir els papers. A Guipúscoa, en canvi, les perspectives són bones per al Partit Socialista d'Euskadi (PSE): els darrers anys ha aconseguit un diputat (Odón Elorza des de 2011), però el sondeig que ha fet públic avui ETB augura que els socialistes podrien aconseguir-ne dos. Seria Sumar qui perdria aquest que guanyarien els socialistes, ara amb Rafaela Romero com a cap de llista a Guipúscoa, després que Elorza fes un pas al costat ja al gener passat, abans d'acabar la legislatura.

El candidat de Vox per Barcelona diu que el matrimoni es caracteritza per "l'heterosexualitat i la descendència des de sempre"

El candidat de Vox per Barcelona, Juan José Aizcorbe, ha dit que el matrimoni "és heterosexual i amb descendència des de sempre". En un col·loqui al Círculo Ecuestre, el cap de llista d'ultradreta ha afegit que aquestes són les condicions que sempre han tingut "jurídicament" a "totes les civilitzacions". Aizcorbe ha llançat un pronòstic: creu que Vox doblarà diputats per Catalunya i arribarà als quatre escons el 23-J, pujant de dos a tres per Barcelona i guanyant-ne el primer a Tarragona, mentre que no calcula que la seva formació tingui representació a Lleida o Girona.

El Verano Azul arriba al Turó Park

La marca 'Verano Azul' ha fet fortuna entre els seguidors del PP, tot i que RTVE i el creador de la sèrie, Antonio Mercero, s'han posicionat en contra del seu ús. Sigui com sigui, els populars la segueixen utilitzant en tots els actes de campanya amb notable èxit. També a l'acte central de campanya de Catalunya, al Turó Park de Barcelona, on centenars d'assistents esperen l'arribada del seu candidat, Alberto Nuñez Feijóo, ben proveïts de ventalls i bosses amb el nom de la famosa sèrie.

El PSOE se suma a Díaz i també recupera l'amistat de Feijóo amb Marcial Dorado

Ho ha fet primer Yolanda Díaz i ara el PSOE també recupera l'amistat d'Alberto Núñez Feijóo amb el narcotraficant Marcial Dorado. La número 2 dels socialistes a Madrid, Teresa Ribera, ha criticat que el candidat del PP no vulgui participar al debat organitzat dimecres per RTVE i s'ha preguntat "què amaga" Feijóo que el porti a absentar-se'n. "Per què no hi vol anar? Un narcotraficant en un iot? És la seva gestió davant la Xunta de Galícia? La seva absència d'idees? O idees que no vol compartir per por que no el votin?", ha subratllat la també ministra de Transició Ecològica.