En directe
16/07/2023

Les eleccions generals 2023, en directe: Garriga (Vox) s'encara amb uns manifestants antifeixistes a Badalona

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Segueix com avança la campanya, aquí.

16 Jul 2023
Entrevista a Borja Sémper, portaveu de campanya i vicesecretari de cultura del PP

"L’independentisme ha d’entendre que Catalunya és igual de singular que la resta"

Mireia Esteve
16 Jul 2023

Garriga (Vox) s'encara amb uns manifestants antifeixistes

Garriga demanava l'ús de pilotes de goma contra els manifestants

Tot i que el mateix Ignacio Garriga (Vox) ha considerat que eren "quatre energúmens" (no hi havia més d'una vintena de manifestants lluint banderes LGTBI o l'estelada), ha aturat el míting a Badalona per encarar-se directament amb els manifestants mentre demanava a la policia "l'ús de pilotes de goma" i també "cops de porra" per desallotjar-los de la plaça. Han estat, de fet, els policies els que han evitat que fos Garriga i altres simpatitzants de Vox els que acabessin agredint els manifestants, que s'han mantingut darrere del cordó policial. Després del xou, el míting ha continuat sense problemes.

16 Jul 2023

La via Montañola del PDECat: estridències per reivindicar serenor

Aleix Moldes

Garriga (Vox) s'encara amb uns manifestants antifeixistes a Badalona

El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, ha interromput l'acte de Vox a Badalona per encarar-se amb un petit grup de manifestants que protestaven contra el míting. Portaven estelades, banderes LGTBI i feien picar cassoles. Garriga ha dit que interrompria per "comptar els metres amb aquesta gent" fins que no "desallotgin" els manifestants. Tant Garriga com altres dirigents de Vox s'ha dirigit a encarar-se amb ells, però els han frenat diverses persones. Un cordó policial ha acabat separant desenes d'assistents al míting dels manifestants.

Vehí alça la veu contra Sánchez per dir que ha pacificat Catalunya: "La seva paraula no val res. No ha entès res"

La candidata de la CUP per Girona a les eleccions del 23-J, Mireia Vehí, ha retret al president espanyol, Pedro Sánchez, que "es passegi per Espanya dient que ha pacificat Catalunya" i que "s'atreveixi" a demanar el vot per PP i Vox quan el seu govern ha fet polítiques pròpies de la dreta. "La seva paraula no val res, senyor Pedro Sánchez, vostè no ha entès res", ha lamentat Vehí, coincidint amb l'acte central de campanya del PSC al Palau de Congressos de Barcelona, amb presència del cap de l'executiu estatal. A més, la cap de files de la CUP a les comarques gironines ha elevat el to contra l'abstenció a una setmana justa de la votació. Segons la diputada, no votar equival a "regalar les institucions a l'ordre i a l'extrema dreta".

Junqueras acusa Junts d'"egoistes": "Viuen feliços amb l'amargor i rondinant"

Una campanya més els retrets creuats entre Junts i ERC són protagonistes diàriament dels mítings d'uns i altres. Avui, des d'Amer, en un acte amb presència telemàtica de Carles Puigdemont, s'han sentit missatges ja tradicionals entre els juntaires: "No donarem els vots a cambio de nada"; "Hi ha gent que es desviu per les aliances amb els partits espanyols quan les aliances haurien de ser amb els partits catalans", etc. A l'Ametlla de Mar li tocava avui respondre al president d'Esquerra. Oriol Junqueras ha parlat de l'"egoisme" de Junts i de tots aquells que voldrien que "tot anés malament" a canvi que a ells els anés millor. "Viuen feliços amb l'amargor i rondinant", ha conclòs, tot defensant els pactes als quals ha arribat el seu partit amb el PSOE.

Ni 'pijo' ni 'quinqui', però sí 'perro'

Pedro Sánchez ha coronat el seu Intensity Mediatic Tour amb la visita a un podcast de Spotify, La Pija y la Quinqui, fet per una parella de joves de 23 anys, al qual el president va admetre haver-hi arribat de rebot. Camisa rosada, botó descordat, sense corbata. El socialista volia evidenciar que a) té més flow que l’encarcarat Feijóo, b) connecta més amb els joves i les seves cosetes dels podcasts i c) mira Paquita Salas perquè és un paio-que-mola. Podeu llegir aquí l'article que n'ha fet l'Àlex Gutiérrez.

16 Jul 2023

Yolanda Díaz desafia Feijóo a explicar la seva relació amb el narcotraficant Marcial Dorado

Mireia Esteve

Nova lona del PP a Madrid: colors de tots els partits per apel·lar al vot útil

El PP ha desplegat una nova lona a Madrid. Aquesta vegada l'ha situat al passeig de la Castellana i s'hi poden veure els colors de tots els partits amb la frase: "Si vols un president que governi per a tothom, vota Feijóo". Es tracta d'una nova crida al vot útil que el mateix candidat popular ha verbalitzat en el míting que ha fet aquest migdia a Saragossa, on s'ha dirigit especialment als votants del PSOE, als abstencionistes, als "decepcionats amb el govern", a les persones "centrades" i "moderades" i també a les dones. A les dones, els ha ofert un "govern competent" que "no farà lleis com el només sí és sí".

Yolanda Díaz repta Feijóo a participar al debat a quatre per explicar la seva relació amb Marcial Dorado

Yolanda Díaz és de les poques candidates que ha tret a passejar la relació d'Alberto Núñez Feijóo amb el narcotraficant Marcial Dorado. Ho va fer a Vigo divendres i aquest diumenge hi ha tornat per anar un pas més enllà i reptar al candidat popular a participar en el debat a quatre de la setmana que ve a RTVE per donar explicacions –Feijóo ja ha declinat participar-hi–. "Que expliqui què feia amb Marcial Dorado quan tot Espanya sabia qui era Marcial Dorado [...]. Que expliqui la seva relació amb el narcotràfic, que els hi expliqui a les mares que van lluitar contra la droga", l'ha reptat Díaz.

Puigdemont fa una crida a la mobilització per "defensar Catalunya" i critica les aliances amb Madrid

L'expresident Carles Puigdemont ha participat per primer cop en directe a la campanya del 23-J i ho ha fet a través de videoconferència al míting central de Junts a Amer (Selva), el seu municipi natal. Davant d'unes dues-centes persones a la plaça del Monestir, ha fet una crida a la mobilització per "defensar" Catalunya i s'ha compromès a "no posar-ho fàcil" al govern espanyol. En aquest sentit, ha criticat les aliances amb Madrid: "Hi ha gent que es desviu per les aliances amb els partits espanyols quan la prioritat han de ser les aliances entre els partits catalans".

El PDECat exigirà una auditoria a l'administració pública abans d'arribar a un acord d'investidura

El candidat del PDECat–Espai CiU, Roger Montañola, ha avançat que la seva formació exigirà una auditoria a l'administració pública "seriosa" abans d'arribar a un acord d'investidura "per veure on es gasten els nostres recursos". El postconvergent ha opinat que després d'aquest estudi es podrien "estalviar" molts recursos. Preguntat sobre si se sent més proper al model econòmic del PP o del PSOE, el liberal ha apuntat que els populars "diuen una cosa en campanya i a govern en fan una altra". Montañola, en una atenció a mitjans des de Platja d'Aro, ha insistit que els de Feijóo "també apliquen polítiques molt intervencionistes". "Tots estem disposats a pagar impostos, però plantegem-nos quina quantitat hem de pagar", ha dit.

Turull a ERC: "No s'amplia la base donant l'esquena a la base"

La presidenta de Junts, Laura Borràs, ha volgut deixar clar aquest diumenge, a només set dies de les eleccions, que el seu partit no va a Madrid "a investir cap president espanyol". "Ja n'hi ha prou de donar crèdit a qui no en té", ha sentenciat en el míting central a Amer (la Selva). A parer seu, si l'inquilí de la Moncloa no posa sobre la taula una "solució democràtica" per al conflicte, no pot comptar amb els vots de JxCat. El secretari general del partit, Jordi Turull, ha insistit en la mateixa idea: "Necessitem una veu forta a Madrid, que digui que ja n'hi ha prou". I ha llançat dards a Esquerra: "Presentar-se en campanya com a independentistes i anar a fer de Podem no és defensar la causa (...). No s'amplia la base donant l'esquena a la base", ha acabat.

El candidat de la CUP a Tarragona tornaria a escopir al cap de llista de Vox: "Seria un plaer tornar-ho a fer"

El candidat de la CUP a Tarragona, Edgar Fernàndez, ha dit que tornaria a escopir al cap de llista de Vox a la demarcació, Sergio Macián, com ja ver el 31 de gener del 2021 en una visita a Reus de l'aleshores secretari general de la formació d'extrema dreta, Javier Ortega Smith. "Seria un plaer tornar-ho a fer". Ho ha dit al Diari de Tarragona, que envia preguntes als caps de llista d'altres candidats. En una piulada, el dirigent de la CUP ha dit que no sabia "exactament quina resposta volia" Macián, però citant Joan Fuster, ha assenyalat que "forma part d’una bona educació saber en quines ocasions cal ser maleducat."

Podem, Més Madrid i Esquerra Unida en un mateix escenari: acte d'unitat de Sumar a Madrid

Una de les imatges de la campanya de Sumar és la d'aquest diumenge a Madrid. Yolanda Díaz ha aconseguit fer pujar al mateix escenari els representants de Podem, Més Madrid i Esquerra Unida que formen part de la candidatura per Madrid. Hi són Íñigo Errejón al costat d'Isa Serra, dues persones que es van enfrontar a les eleccions autonòmiques del 2019 a la Comunitat de Madrid. A la nau Boettichet, del barri madrileny de Villaverde, també s'han assegut de costat el número dos de la candidatura, Agustín Santos, i la número tres, Tesh Sidi. Dos perfils que a priori van semblar contraposats per les posicions que va defensar Santos sobre el Sàhara Occidental i les de l'activista saharaui.

Junts a Rufián (ERC): "T'han pres el pèl"

En la darrera setmana de campanya Junts centrarà els esforços en esgarrapar vots republicans (i també de la CUP) que estiguin "decebuts" amb l'estratègia d'Esquerra al Congrés dels Diputats en els últims quatre anys. "T'han pres el pèl, Gabriel Rufián", ha sentenciat en el míting central el cap de llista al Senat, Toni Castellà, que ha definit la taula de diàleg com un "cavall de Troia" i un "blanqueig dels espanyols" a Europa. És per això que ha demanat a Esquerra –que ha dit que "no es mereix ser liderada" per qui ho està– que faci "front comú" per "defensar Catalunya", no només Rodalies: "Per tot: Rodalies, les infraestructures, la llengua i l'ensenyament".

En aquest sentit, Castellà ha demanat el vot de "tots aquells que van votar l'1 d'Octubre", considerant que Junts és la candidatura que defensa encara aquell resultat. "Doneu-nos força a Madrid per doblegar-los", ha acabat.

El PP suspèn la campanya a Canàries per l'incendi a La Palma

L'incendi a l'illa de La Palma ha arrasat ja 4.500 hectàrees i ha provocat el desallotjament de 2.000 persones, quan encara es té ben present l'erupció volcànica d'ara fa dos anys. El PP ha decidit suspendre la campanya a les Canàries, segons ha comunicat el candidat del partit a la presidència del govern espanyol, Alberto Núñez Feijóo.

Martín Blanco acusa el PSOE de permetre convenis d'ajuntaments catalans amb el Consell per la República

El candidat del PP a les eleccions per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha acusat el PSOE de permetre que alguns ajuntaments catalans tinguin convenis amb el Consell per la República. En una atenció als mitjans de comunicació davant de la delegació del govern espanyol a Catalunya, el candidat popular ha assegurat que es tracta d'un gest més de xantatge dels socialistes per garantir la tranquil·litat als carrers del país. En aquest sentit, ha lamentat que el delegat del govern espanyol no vetlli perquè es compleixi la legalitat i no es financin institucions paralel·les, aquesta "per a major glòria de Carles Puigdemont".