En directe
15/07/2023

Les eleccions generals 2023, en directe: Fi de l'efecte Feijóo després del cara a cara?

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Arriben els mítings centrals de campanya

Posem punt final al novè dia de campanya esperant que a partir de demà arribin els mítings centrals a Catalunya. En tindrem dos, el del PSC a Barcelona amb presència d'un Pedro Sánchez que avui ha estat a València i s'ha oblidat de la censura al català; i el de Junts a Amer, amb presència de Carles Puigdemont de forma telemàtica. Per cert, avui hem publicat el seguiment durant 24 hores que Antoni Bassas va poder fer-li aquesta mateixa setmana al líder de Junts, i que podeu consultar en aquest link.

Dilluns serà el torn del míting central d'ERC a Barelona. Els republicans i també els juntaires i la CUP han anat posant preu a una possible investidura de Pedro Sánchez després del 23-J. Això sí, tothom és conscient que, ara per ara, qui lidera les enquestes és el PP.

Ens hi tornem a posar demà per seguir en directe l'actualitat de la campanya. Serem a un clic de distància mentre gaudiu de la platja, d'un museu o d'una barbacoa amb amics. Bona nit!

Feijóo hi torna amb la sedició

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha criticat que "mai els independentistes havien manat tant" com en la legislatura del govern de coalició entre el PSOE i Unides Podem. "Que se'ls indulti malgrat que diguin que tornarien a delinquir", ha denunciat aquest dissabte a la tarda en un acte electoral a Pamplona. Feijóo ha insistit que "mai hi ha hagut un cacic tan gran com el que després de delinquir, després d'estar condemnat, és capaç d'esborrar els delictes que ha comès". "És un caciquisme impropi d'un estat de dret", ha afirmat. El líder del PP ha subratllat que "el sanchisme és el poder pel poder, és exercir el govern costi el que costi, és governar Espanya amb aquells que volen desgovernar Espanya".

Raquel Sánchez diu que Puigdemont, Feijóo i Abascal "es retroalimenten": "Per a ells, com pitjor, millor"

La número 3 de la candidatura del PSC al Congrés, Raquel Sánchez, ha dit que l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont i els líders del PP i Vox, Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal, "es retroalimenten": "Per a ells, com pitjor, millor". En un míting a Manresa, la ministra de Transports ha demanat "no caure en el desànim" davant les expectatives electorals: "Hi ha partit i aquesta darrera setmana és decisiva". Per això ha fet una crida als convençuts perquè facin "obrir els ulls" als indecisos.

15 Jul 2023

Alberto Núñez Feijóo: l'aspirant que no volia ser polític

Gerard Pruna

Botran reclama el suport a la CUP per no avalar la taula de diàleg

El cap de llista al Congrés, Albert Botran, ha reclamat el suport a la CUP a les pròximes eleccions espanyoles per no avalar la taula de diàleg que abandera ERC: "Si puja la CUP el missatge serà que aquí no ens rendim, que no ens està bé una taula de diàleg que no serveix per a res". El candidat ha fet una crida a no abstenir-se el 23-J: "Espanya comptarà els vots de l'independentisme i el de la CUP és un vot inequívocament independentista que vol fer caure el règim".

En un acte davant d'un centenar de persones a Granollers, on la CUP es va quedar a 24 vots d’obtenir representació a les municipals, gairebé com el 2019, Botran també ha carregat contra els atacs del líder del PSC, Salvador Illa, a la seva formació. "Hi ha qui ens acusa de 'cuperitzar' el país i esclar que volem una Catalunya més feminista, ecologista i on es redistribueixi la riquesa", ha reblat davant els aplaudiments del públic.   

Yolanda Díaz recorre Espanya buscant algú que tingui tres milions d'euros

En campanya electoral, sobretot quan es fan dos o tres mítings diaris, s'entén que es repeteixin els mateixos arguments a tot arreu. A Pedro Sánchez els seus simpatitzants li riuen la broma cada vegada que la diu: «Feijóo planteja la disjuntiva, "o Sánchez o Espanya". És com si jo digués "o Feijóo o la paella valenciana"». Qui l'escolta a cada acte, en canvi, ja s'ho sap de memòria. En el cas de Yolanda Díaz, a gairebé cada míting critica que el PP vulgui eliminar l'impost a les grans fortunes que ha aplicat aquesta legislatura el govern del PSOE i Unides Podem. "Coneixeu algú que tingui tres milions d'euros? Jo no. Que siguin les rendes del capital les que paguin els serveis públics", ha repetit avui en un acte a Gijón, tal com també havia dit al matí a Vitòria.

15 Jul 2023

A la recerca de l'efecte Laporta: la moda de les lones marca la campanya

Marc Toro
15 Jul 2023

Què es juga l'independentisme com a moviment el 23-J?

David Miró

FCK NZS: el marxandatge de la CUP no s'oblida de Vox

'Plantem cara' és el lema de la CUP en aquesta campanya electoral. Els cupaires, però, han afegit el Fuck Nazis, FCK NZS, al lema en alguns cartells electorals en referència a Vox. Un lema antifeixista que també s'ha traslladat al marxandatge de la campanya amb gorres, viseres i fins i tot cantimplores que porten a cada ciutat on fan parada. De samarretes també se n'han fet, però encara no han arribat. L'equip de campanya diu que tots aquests productes estan tenint molta sortida entre els simpatitzants de la formació.

23-J

Aragonès crida els joves a "rebel·lar-se" contra el "feixisme" i "l'esquerra de mentida que mira a una altra banda"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha cridat els joves a "rebel·lar-se" contra la dreta i el "feixisme". La manera de fer-ho és, a parer seu, votant ERC a les eleccions del 23-J. Aragonès s'ha desplaçat fins a Sant Sadurní d'Anoia, on aquest cap de setmana se celebra l'Acampada Jove organitzada per les joventuts dels republicans, i ha cridat a una "mobilització massiva" dels joves, informa l'ACN.

15 Jul 2023

El PP arriba amb avantatge a l'equador de la campanya

Mireia Esteve
15 Jul 2023

Sánchez 's'oblida' des de València dels atacs al català

Ot Serra
28-M

El partit d'Eva Parera, en concurs de creditors per la patacada de les municipals

Valents ha anunciat aquest dissabte que ha presentat concurs de creditors per abaixar la persiana després de la patacada de les eleccions del 28 de maig. El partit liderat per Eva Parera va obtenir 15.411 vots a Barcelona i 32.408 a tot Catalunya. "Només és un punt i a part en un camí llarg", ha dit l'exregidora. Parera ha defensat continuar recorrent aquest camí per "retornar la normalitat política, institucional i social a Catalunya": "Crec fermament en l'espai que ha representat Valents, així com que les nostres reivindicacions per donar veu als catalans constitucionalistes abandonats continuen sent més necessàries que mai". El 28 de maig, Valents disputava l'espai al PP, Cs i Vox. Abans, havia format part de candidatures dels dos primers partits.

La CUP critica que els comuns "s'indignin" amb el PSOE però no "duguin fins al final les batalles"

La CUP ha alçat la veu contra els comuns per la posició "absolutament subordinada" i de "crítica insuficient" al PSOE amb les presumptes infiltracions policials als moviments independentistes de Girona i Salt. El cap de llista a les eleccions, Albert Botran, ha afirmat que els representants de Sumar "s'indignen molt" amb polèmiques com les morts a la frontera sud, el canvi de relacions amb el Sàhara, l'espionatge amb Pegasus o les infiltracions, però "han prioritzat l'estabilitat del govern per damunt de dur fins al final totes aquestes batalles". "Cap indignació s'ha transformat en dimissions o amb exigència de responsabilitats", ha denunciat.

Martín Blanco diu que el PP és on era tot i els pactes amb Vox

 El candidat del PP a les eleccions espanyoles per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha replicat a la socialista Meritxell Batet que qui s'ha "radicalitzat" és el PSOE fent "pactes contra natura" amb partits independentistes catalans i Bildu. En declaracions a mitjans a Vilafranca del Penedès li ha retret que "doni lliçons de moderació i ponderació". "El PP som on érem, on hem estat sempre: al centre, la moderació, el pragmatisme i la capacitat de pactar amb partits amb sentit d'estat". A més, ha dit que qui "ha tendit a la radicalització" són els socialistes perquè "han normalitzat acords amb Bildu", i ha afegit que era "una mala notícia per a Espanya".

La Junta Electoral de Madrid obliga a retirar la paraula 'Vota' d'una lona contra PP i Vox

La Junta Electoral de Madrid ha obligat la fundació Avaaz que, com a mínim, elimini la paraula vota d'una lona que hi ha penjada a la plaça Pedro Zerolo de Madrid contrària als "pactes de l'odi de PP i Vox". L'organisme argumenta que només els partits i candidatures que es presenten a les eleccions poden demanar el vot.

La teoria de l'apocalipsi canvia de bàndol de la mà de Yolanda Díaz

Sovint Pedro Sánchez critica Alberto Núñez Feijóo per aventurar que arribarà la catàstrofe econòmica a Espanya. I presumeix de creixement econòmic, d'afiliació a la Seguretat Social i de reduir la inflació. L'estratègia d'evocar la teoria de l'apocalipsi pot estar canviant de bàndol, o utilitzar-se a dreta i esquerra, de la mà de Yolanda Díaz. Avui, en un acte de campanya de Sumar a Vitòria, ha alertat que el candidat del PP i la persona que ha assegurat que l'aconsella econòmicament, José María Aznar, ja aposten sense complexos pel retorn a l'austeritat. "Els temps de l'austeritat del PP van ser els que van portar un atur juvenil del 56% i un atur del 27%. Si governa Feijóo, provocarà una recessió al nostre país", ha alertat.

Sánchez alerta que l'amenaça de PP i Vox per a les dones "no és cap broma"

"No és cap broma", ha avisat en diverses ocasions Pedro Sánchez en un míting a València, amb relació a l'amenaça que, diu, representen les aliances PP-Vox per als drets i llibertats de les dones. El candidat del PSOE ha recordat que el president del Parlament de les Balears, Gabriel Le Senne, va dir que les dones eren més bel·ligerants que els homes perquè no tenien penis; i que la presidenta de les Corts Valencianes, Llanos Massó, es va apartar del minut de silenci contra un assassinat masclista. "No és cap broma!", ha insistit durant un acte acompanyat de l'expresident valencià Ximo Puig i la candidata per València, Diana Morant, que volia posar èmfasi en la lluita contra la violència de gènere, qüestionada pels governs PP-Vox. "El problema dels valencians no és Vox, és el PP!", ha advertit Puig.

Illa (PSC): "Senyor Feijóo, ser moderat no és parlar fluixet"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, s'ha referit en un míting a Girona a l'oferiment del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, que el PSOE li faciliti la governabilitat si és primera força per poder evitar un pacte amb Vox. "Senyor Feijóo, ser moderat no és parlar fluixet", ha dit Illa, que li ha retret l'ús de la "mentida" i les referències al terrorisme per guanyar suport electoral.

"Demanen que ens abstinguem", ha dit Illa: "El problema no és Vox, és el PP". En el mateix sentit, ha remarcat que "ser moderat és dir no a un negacionista de les vacunes a la presidència de l'Aragó, als negacionistes del canvi climàtic a les Illes Balears". Illa ha demanat el "vot útil" i que "es concentri" el vot "en l'única opció política que sense intermediaris frena aquest desori".

Pedro Sánchez busca l'èpica: "El 23-J guanyarem les eleccions contra tot pronòstic"

Pedro Sánchez ha volgut introduir un punt d'èpica a la seva campanya durant el míting que avui ha celebrat a València per contrarestar la sensació de desànim que plana sobre el PSOE. "Vam guanyar una moció de censura per expulsar la corrupció del govern d’Espanya contra tot pronòstic. Vam guanyar dues eleccions l'any 2019 contra tot pronòstic perquè hi hagués un govern de progrés a Espanya. I el 23 de juliol guanyarem les eleccions contra tot pronòstic!", ha exclamat el president espanyol, recollint el guant de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero, que ahir en una entrevista a La Sexta deia que "és molt millor guanyar per sorpresa".