En directe
14/07/2023

Les eleccions generals 2023, en directe: Marlaska no tornarà a ser ministre de l'Interior...si depèn de Sumar

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Junts carrega contra ERC: "Mentre estava al parany de la taula de diàleg, Marlaska ens infiltrava"

Segons Junts per Catalunya, no ha canviat res amb el PSOE i Unides Podem a la Moncloa i aquest divendres la candidata Míriam Nogueras ho ha tornat a posar sobre la taula des de Calella, en un acte recollit per l'ACN. A parer seu, ha utilitzat "tots els recursos de l'Estat" per "perseguir" l'independentisme. "Pedro Sánchez, Yolanda Díaz, Irene Montero i tots els amiguets de l'esquerra espanyola han mantingut l'ordre d'acabar amb nosaltres", ha carregat, després de la infiltració de la policia espanyola als moviments socials de Girona o l'espionatge de Pegasus. Però també ha assenyalat el paper d'ERC a Madrid. "Mentre estaven al parany de la taula de diàleg, Fernando Marlaska ens infiltrava", ha criticat Antoni Castellà, cap de llista al Senat.

Junqueras demana entesa a l'independentisme i critica aquells que "insulten"

El president d'Esquerra, Oriol Junqueras, ha reaparegut aquest divendres a la campanya d'ERC i ho ha fet per demanar entesa al conjunt de l'independentisme. En el que ha semblat una crítica a Junts, ha demanat entendre's fins i tot amb aquells que "insulten" el seu partit i li "falten al respecte". A més, s'ha mostrat disposat "a pagar els preus que calguin per defensar Catalunya". En el míting a Badalona també hi ha pres part el candidat d'ERC, Gabriel Rufián. En el seu cas per demanar un "vot de país". "Per cada vegada que un cap t'hagi explotat, un feixista t'hagi insultat, i per cada vegada que has agafat un tren miserable de Rodalies a qualsevol ciutat del país, vota ERC i defensa Catalunya", ha conclòs.

Ayuso, després de perdre un nadó: "Si no donem veu als que són aquí i no se’ls veu, qui ho farà?"

El protagonisme d'Isabel Díaz Ayuso en la campanya del 23-J ha quedat marcat per la pèrdua d'un nadó a les vuit setmanes de gestació, que la va obligar a sotmetre's a una intervenció. Un fet que ha provocat una allau de mostres de suport de representants de partits de tots els colors polítics. En el seu primer míting després d'aquest avortament forçós, la presidenta de la Comunitat de Madrid ha volgut reivindicar els "no nascuts" i la vida com un "valor únic". "Si no som nosaltres els que donem veu als que són aquí i no se'ls veu, qui ho farà?", ha subratllat en un acte a Alcalá de Henares. "El més important a la vida no es compra i no sempre és a la vista", ha afegit.

Yolanda Díaz sí que utilitza la fotografia de Feijóo amb el narcotraficant Marcial Dorado

Hi havia dubtes sobre si Pedro Sánchez utilitzaria en campanya la fotografia d'Alberto Núñez Feijóo amb el narcotraficant Marcial Dorado en una barca l'estiu del 1995, una imatge que va causar polèmica quan el diari El País la va publicar l'any 2013 i ell era president de la Junta de Galícia. El PSOE no està recriminant-li durant la campanya aquestes "amistats perilloses", en paraules de la candidata de Sumar, Yolanda Díaz, que sí que fa uns dies que adverteix que mentre Feijóo "es passejava" amb ell, les "mares gallegues estaven en peu contra la droga", tal com ha recordat en un míting avui a Vigo.

Montañola: "Quim Torra ha estat el pitjor president de la Generalitat"

Espai CiU és una candidatura que reivindica el peix al cove, Convergència i que dispara a tort i a dret contra la CUP (i Junts). Aquest divendres al míting central a Sant Cugat no ha estat una excepció i el cap de llista, Roger Montañola, ha assegurat que va a fer de "convergent de tota la vida" a Madrid. A parer seu, el Procés ha servit per convertir la societat catalana "en comunista" i ha carregat contra Junts per voler-s'hi assemblar: "Perden el cul per caure bé a una gent que està als antípodes del país que va construir el president Pujol". I, en aquest sentit, ha retret a l'expresident Quim Torra el seu rol durant les protestes postsentència per "no defensar" els Mossos d'Esquadra: "Ha estat el pitjor president de la història".

Pere Regull (Espai CiU): "Hi ha més inquisició ara que en l'època de Franco"

"Hi ha més inquisició ara que en l'època de Franco": d'aquesta manera l'exalcalde de Vilafranca del Penedès Pere Regull, que tanca la llista d'Espai CiU a Barcelona, ha reivindicat "llibertat": "No es pot dir res a les xarxes que et matxaquen els del políticament correcte [...]. Estem amb el tema climàtic i som feministes, però no cal dir-ho del dret i del revés, això alimenta l'extrema dreta". També ha defensat l'"ordre": "És el valor més important de la república".

D'aquesta manera, ha començat el míting central d'Espai CiU a Sant Cugat, en què el cap de llista, Roger Montañola, ha agraït les paraules de Regull: "Fantàstic, has dit el que la majoria de ciutadans de Catalunya pensen i no diuen".

ERC repartirà formularis de subscripció a revistes en català en els seus mítings

ERC repartirà a partir d'aquest divendres formularis de subscripció a revistes en català en els seus actes de campanya per a les eleccions generals del 23 de juliol, començant pel míting d'aquest divendres a la tarda a Badalona. La formació ho ha explicat en un comunicat després del veto que ha aplicat aquesta setmana Vox a l'Ajuntament de Borriana. ERC reivindica la llengua i la cultura catalanes com els "pilars essencials a defensar davant l'onada reaccionària a l'Estat espanyol", una reclamació que, a parer seu, guanya força després de l'anul·lació de les subscripcions a Borriana.

14 Jul 2023

Irene Montero entra en campanya de la mà del Govern (i no de Sumar)

Quim Bertomeu

Quin Pedro Sánchez ets segons el teu horòscop?

La inventiva en campanya és obligada i acostumen a ser les joventuts les que més s'hi esforcen. L'última idea en testar a través de les xarxes arriba des de les joventuts del PSOE. Quin Pedro Sánchez ets segons el teu horòscop?

Als Pedros Sánchez Aries els hi encanta Quédate de Quevedo i BZRRP; els LEO són d'aixecar pesos entre setmana i de sortir de festa dissabte i diumenge; i, com que no beuen, als Piscis els hi toca conduir de tornada de la discoteca. Un fil divertit i gens científic. És a dir, com els horòscops habituals.

Montero respon al menyspreu de Rajoy a les persones trans: "Les vides trans sí que importen"

Per Mariano Rajoy ni els drets de les persones trans ni els dels animals són "temes que no importen a ningú". L'expresident espanyol ho ha dit diverses vegades al llarg d'aquesta campanya i també l'anterior del 28-M, però aquest dijous ho va repetir en un acte a Melilla. També ho havia dit a Pontevedra aquest diumenge, on va participar en un dels actes centrals de campanya del PP i on va assegurar que tant la llei trans com la llei de protecció dels animals "no tenen res a veure amb el que pensa la gent normal". La ministra d'Igualtat, Irene Montero, li ha contestat en un tuit: "Senyor Rajoy, les vides trans sí que importen".

Irene Montero defensa la continuïtat de la coalició de govern amb el suport de la "majoria plurinacional"

La ministra d'Igualtat, Irene Moreno, ha defensat que de cara a la següent legislatura hauria de continuar l'actual govern de coalició PSOE-Unides Podem acompanyat de la "majoria plurinacional" que li ha donat suport. És a dir, amb el suport de partits com ERC i EH Bildu. Segons ella, aquesta estructura ha fet possible nombrosos avenços en el camí del feminisme. "S'han de protegir les aliances que hem construït", ha proclamat. Tot això no ho ha dit des d'un míting de Sumar, sinó des d'un acte organitzat pel Govern.

Irene Montero participa en un acte del Govern sobre els drets feministes

S'ha sentit poc a la ministra Irene Montero en aquesta campanya per l'enfrontament que manté amb la líder de Sumar, Yolanda Díaz. No se li coneix la participació en cap míting important. En canvi, aquest divendres sí que ha participat en un acte del Govern sobre els "drets feministes" que ha servit per denunciar que es podrien veure amenaçats per una "onada reaccionària" si manen el PP i Vox. La invitació del Govern a Montero no només respon a la voluntat d'escoltar a la ministra. També és una manera dels republicans de desgastar a Sumar, un dels seus objectius en aquesta campanya. Montero el primer que ha fet és defensar la llei del 'només sí és sí' i ha argumentat que en la defensa dels drets sexuals de les dones cal posar "el consentiment al centre".

Sumar espera que Marlaska no torni a ser ministre de l'Interior i reclama explicacions per la infiltració policial a Girona

La candidata de Sumar per Barcelona, Aina Vidal, ha assegurat que el seu grup promourà una comissió d'investigació sobre la infiltració policial en diversos moviments populars de Girona que ha revelat avui La Directa. "Esperem que no sigui el senyor Marlaska, però tornarem a demanar al ministre competent que doni explicacions", ha afirmat en declaracions des de Reus, i ha qualificat "d'autèntica vergonya" el cas. "És importantíssim que tinguem una policia democràtica", ha afegit.

El PP desplega una lona al centre de Madrid per apel·lar al vot útil

El PP ha desplegat aquest divendres una lona gegant al centre de Madrid per apel·lar al vot útil. "Pot ser que no siguem el teu partit, però en aquest moment som la solució", diu l'eslògan de la lona al costat d'una imatge d'Alberto Núñez Feijóo. El cartell està penjat a la cantonada del carrer Alcalá amb el carrer Cedaceros, una zona molt concurreguda a Madrid i propera al Congrés dels Diputats. El líder popular també ha emès un vídeo on es dirigeix a les persones que no han votat el PP en un vídeo on els convida a canviar de papereta el 23-J.

María Guardiola, nova presidenta d'Extremadura amb els vots de Vox

La coalició PP-Vox acaba amb l'etapa de Guillermo Fernández Vara a la presidència d'Extremadura, on havia governat amb majoria absoluta des de 2015. María Guardiola ha estat investida presidenta avui, gràcies als 33 vots dels diputats del seu partit i de l'extrema dreta (28 + 5). El guanyador de les eleccions havia sigut el socialista Vara, però PP i Vox l'han desbancat, en una de les negociacions més complexes de les que han iniciat les dues formacions després del 28-M. Guardiola havia dit que no volia ficar un partit que nega la violència masclista al seu govern, però finalment va haver de cedir. "Hem firmat un acord, un bon acord, i aquest acord ha sigut possible perquè hem apartat el que ens diferencia i ens hem centrat en el més important, en tot allò que ens uneix", ha dit Guardiola, després de la intervenció de Vox al ple d'investidura.

Feijóo torna a cridar al vot útil: "20 escons són els que ens falten per governar en solitari"

A l'equador de la campanya i amb les enquestes de cara, Alberto Núñez Feijóo ha aprofitat l'acte d'aquest matí a Oviedo per tornar a cridar al vot útil per evitar dependre de Vox si guanya les eleccions i ha donat una xifra: "20 escons són els que ens falten per governar en solitari". Els populars tenen enquestes internes que els pronostiquen entre 150 i 160 escons, un escenari que la direcció considera legítim per un pacte amb Vox però sense que entri al govern. Ara bé, per evitar dependre de la negociació amb l'extrema dreta, Feijóo s'ha llançat a demanar el vot per arribar a una majoria absoluta que a hores d'ara no pronostica cap enquesta.

ERC retreu al PSOE cedir davant la dreta amb el feminisme: "És un covard"

Esquerra ha dedicat el seu acte de campanya d'aquest divendres a parlar de les seves propostes feministes. Entre elles, hi ha la de garantir el finançament "estable" de l'Estat al servei de cures; garantir els mateixos drets per les famílies nombroses que per les famílies monoparentals i regularitzar les treballadores de la llar en situació irregular. A més, ha carregat contra el PSOE per cedir "massa vegades" a les "pressions de la dreta". "Un PSOE covard no és garantia de cap avenç progressista", ha dit la candidata Teresa Jordà.

Junts critica ERC per posar sobre la taula ara Rodalies: "No té sentit que es demani amb aquest èmfasi després de quatre anys"

Ahir el número tres d'ERC, Francesc Marc Álvaro, va demanar a Junts i a la CUP fer un "front comú" per aconseguir el traspàs "efectiu" de Rodalies. Aquest divendres el matí ha tingut resposta de Junts per Catalunya des de l'estació de Rodalies de Mataró: l'exconseller de Territori Josep Rull ha dit que estava obert a parlar-ne, però s'ha mostrat crític. Per una banda, ha recordat als republicans que el traspàs de la titularitat del servei de Rodalies ja és de la Generalitat i que el més important és el traspàs de la "infraestructura"; per l'altra banda, ha recriminat a Esquerra que no ho hagi posat com a condició sine qua non en la negociació dels pressupostos de l'Estat. "No té sentit que es demani amb aquest èmfasi després de quatre anys", ha sentenciat. "El que alguns porten una estona denunciant en campanya, nosaltres portem anys treballant-ho", ha afegit la cap de llista de Junts, Míriam Nogueras.

L'entrevista dels més petits a... Meritxell Batet

Com la resta de candidats al 23-J que han passat per l'ARA, la socialista Meritxell Batet s'ha hagut d'enfrontar a una segona entrevista: la dels alumnes de 3r de primària de l'Escola Univers i l'Escola Octavio Paz de Barcelona. Se n'haurà sortit?

Podeu comprovar-ho en el vídeo que acompanya l'entrada o, clicant en aquest enllaç, al final de la pàgina.

ERC a Nogueras: "L'enemic no pot ser una altra força independentista"

Tot i que ERC ha intentat confrontar el mínim possible amb Junts durant aquesta campanya, al final sempre és inevitable que acabin saltant algunes espurnes. El dijous, els republicans ja van retreure als juntaires el seu paper en la negociació de la Diputació de Barcelona, i aquest divendres han lamentat que la seva candidata, Míriam Nogueras, critiqui ERC en els seus mítings. La número dos d'Esquerra, Teresa Jordà, ha retret a Junts "l'enemic no pot ser una altra força independentista". "Aquí no ens hi trobaran", ha conclòs.