En directe
12/07/2023

Les eleccions generals 2023, en directe: Illa insta Feijóo a "desautoritzar l'energúmen" de Vox que ha vetat revistes en català de la biblioteca de Borriana

T'expliquem com avança la campanya dels diferents candidats amb els comentaris de la secció de Política de l'ARA

Bona nit, donem per finalitzat el directe. Podeu seguir el de demà, aquí.

Junts reclama al PSOE i Sumar "aturar Vox" no només a Borriana: "També quan ens empresonen"

L'episodi de censura de Vox a Borriana per la censura de diverses revistes en català també ha impactat en la campanya de Junts. La candidata al Congrés, Míriam Nogueras, ha considerat que els fets eren "molt greus". També ha volgut fer un emplaçament a "totes les forces democràtiques", especialment al PSOE i Sumar. Els ha reclamat "aturar" l'extrema dreta en tots els àmbits, també quan persegueixen l'independentisme i "empresonen" els seus dirigents. "No s'hi val oposar-s'hi per capítols", ha reblat Nogueras.

Batet retreu a Feijóo que posi "en dubte els treballadors de correus"

La candidata del PSC al 23-J per Barcelona, Meritxell Batet, ha respost al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, després de la seva topada amb correus. L'empresa pública ha rebatut al conservador que no volia formar part de la campanya després que ell hagi demanat a la plantilla que treballi les hores que calgui per fer arribar les paperetes a les urnes "amb independència dels seus caps" i s'hagi compromès a pagar-les. "Ha traspassat tres línies vermelles en la direcció populista, trumpista, qüestionant el sistema democràtic i posant en dubte els treballadors de correus", ha dit.

Tellado (PP) justifica els crits de 'que et voti Txapote': "Sánchez s'ha 'batasunitzat', és molt greu"

El vicesecretari d'Organització del PP, Miguel Tellado, ha justificat el crit 'Que et voti Txapote' contra el PSOE i, específicament, contra el president espanyol, Pedro Sánchez. "És el més radical del govern; s'ha 'batasunitzat' i és molt greu", ha advertit durant un míting a Barcelona, on ha afegit que Sánchez "té el mateix discurs exacte que Bildu". Per tot plegat, ha defensat els crits sobre el pres d'ETA Txapote perquè, segons ha dit, "hi ha molta gent que ho pensa". De fet, ha opinat que "molts votants del PSOE se senten traïts" per aquesta qüestió.

Rufián apel·la al suport del votant catalanista del PSC: "Pot ser el seu vot fa president a Feijóo"

ERC ha dedicat part de la seva a buscar el suport de votants del PSC i Sumar que estiguin dubtant si tornar a fer confiança a aquests partits. Aquest dimecres ha sigut el candidat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, qui ha apel·lat al suport del votant catalanista del PSC. En un míting a Lleida els ha avisat que si voten a Pedro Sánchez potser "se'n penedeixen". La tesi de Rufián és que els socialistes potser acaben fent president a Feijóo. "No volem a ningú penedit el dia 24. No podem confiar en un partit que ja va president a Mariano Rajoy", ha proclamat.

El PP es queda a les fosques durant el seu míting a Alacant

Macarerena Montesinos, cap de llista del PP per Alacant, estava a punt de llençar una crítica a Pedro Sánchez i... s'han apagat els llums del recinte. Al cap de pocs minuts, el míting que protagonitzen també el futur president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, i el líder estatal del partit, Alberto Núñez Feijóo, ha pogut continuar amb normalitat.

Aragonès promet "més suport que mai" de la Generalitat a les revistes censurades per Vox

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha promès "més suport que mai" de la Generalitat a les revistes en català que han sigut censurades per Vox a Borriana. En un míting a Lleida, també ha fet una crida a aturar a una extrema dreta que considera que "una revista infantil ataca la unitat d'Espanya i l'ordre constitucional". A més, ha aprofitat per demanar el vot per Esquerra perquè la "defensa de Catalunya" no es pot "delegar" al PSOE i a Sumar, que són dos partits que l'hora de la veritat "sempre trien defensar els interessos de l'Estat espanyol".

La Junta Electoral expedienta Sánchez per fer declaracions partidistes des de la seu espanyola davant la UE

Isabel Rodríguez acumula algunes multes de la Junta Electoral Central per les seves declaracions partidistes des de la Moncloa en campanya i ara serà el torn de Pedro Sánchez. La JEC ha obert un expedient contra el president del govern espanyol per haver trencat la neutralitat institucional durant la roda de premsa que va celebrar des de la seu de la representació permanent d'Espanya davant la Unió Europea a Brussel·les, just després del pacte entre PP i Vox a Extremadura, en la qual va fer el seu habitual discurs de condemna a aquests acords pel "retrocés" en matèria de drets i llibertats que impliquen.

Díaz, sobre Borriana: "No tolerarem que s'exerceixi la censura i defensarem la pluralitat lingüística del nostre país"

Primera reacció d'un dels quatre candidats estatals al veto de Borriana a diverses publicacions en català, la de Yolanda Díaz (Sumar). "Condemno rotundament la censura a aquestes publicacions pel simple fet d'estar publicades en català. No tolerarem que s'exerceixi la censura i defensarem la pluralitat lingüística del nostre país", ha piulat a Twitter.

El ministre de Cultura, Miquel Iceta, exigeix a Vox la revocació del veto a les revistes en català

El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha exigit a Vox, en declaracions al diari ARA, que faci marxa enrere en el veto a les revistes en català que s'ha aplicat en el municipi valencià de Borriana, a la Plana Baixa. "Els acords PP-Vox són una amenaça per la llibertat d’expressió i el pluralisme cultural i lingüístic. Exigim la revocació de les decisions antidemocràtiques que empobreixen la nostra cultura i ataquen la convivència lingüística", ha dit Iceta. El regidor de Cultura de Borriana, Jesús Albiol, ha reclamat a la biblioteca municipal que cancel·li les subscripcions a les revistes El Temps, Enderrock i Llengua Nacional, i també a les infantils Cavall Fort i Camacuc. En alguns casos aquestes subscripcions van ser fetes sota governs municipals del PP.

Correus replica a Feijóo que pagar les hores extres als treballadors ja està pressupostat

Topada entre Alberto Núñez Feijóo i Correus, l'empresa pública de la qual va ser president. Després que el líder del PP hagi promès que si és president pagarà les hores extra als treballadors de correus que hagin de treballar "al matí, a la tarda i a la nit" per garantir el vot per correu, l'empresa ha emès un comunicat en què subratlla que està pressupostat que els carters cobrin una dotació extraordinària. També anota que ha pres mesures perquè tota la documentació electoral arribi als electors per via postal dins de termini. De fet, s'han contractat 19.400 reforços pel procés electoral.

12 Jul 2023

El Govern presenta la factura de la "deslleialtat" de l'Estat i reclama 1.700 milions

Quim Bertomeu

El Govern convida Irene Montero a un acte sobre feminismes aquest divendres

El Govern ha convidat aquest divendres la ministra d'Igualtat, Irene Montero, a participar en un acte sobre els avenços dels drets feministes en el qual també hi participaran la consellera Tània Verge i la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja. Serà a les 16.30 hores al Palau Robert de Barcelona. La invitació té la seva transcendència. Montero ha sigut vetada de la llista de Sumar, i el candidat d'ERC, Gabriel Rufián, reivindica sovint la ministra en els seus mítings i acusa Sumar d'haver-la deixat en una "cuneta". Reivindicar Montero és una de les maneres que tenen els republicans de mirar de desgastar Sumar i Yolanda Díaz. Divendres, participarà en un acte del Govern.

Sánchez denuncia la "manipulació" de Feijóo per haver demanat als carters que garanteixin el vot per correu

Alberto Núñez Feijóo ha demanat des de Múrcia als carters que treballin les hores que calguin per fer arribar tots els sobres i paperetes abans que venci el termini, i a Pedro Sánchez ja no li sorprèn que, poc o molt, es posi en dubte que el vot per correu estigui garantit. "Els últims anys hem sofert una oposició basada en la mentida i la manipulació, i ho estem veient amb aquest tipus de declaracions que busquen minar la confiança en les institucions", ha criticat el president espanyol des de Vílnius, on ha comparegut després de la cimera de l'OTAN. 

Feijóo es compromet a pagar hores extres als carters que han de repartir el vot per correu

Alberto Núñez Feijóo ha promès que si arriba a la Moncloa pagarà hores extres als carters que han de repartir el vot per correu si l'actual govern espanyol no els hi paga. El líder popular ha recordat que aquest dijous acaba el termini per demanar el vot per correu i ha demanat als carters que treballin "matí, tarda i nit" per facilitar-lo. Encara que no tinguin els "reforços suficients", els ha recordat que "custodien una cosa que és sagrada dels espanyols, el seu vot". "Demano a tots els carters, amb independència dels seus caps, que reparteixin tots els vots abans que venci el termini perquè els espanyols poguem votar", ha afegit.

Calviño afirma que el programa econòmic del PP retallarà en "20.000 milions" els ingressos públics

La ministra d'Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha afirmat aquest dimecres que el programa econòmic del Partit Popular per a les eleccions generals d'aquest 23 de juliol suposarà una "retallada" dels ingressos públics de fins a "20.000 milions d'euros" i un increment del dèficit d'1,5 punts percentuals del PIB. Calviño ho ha afirmat en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press on ha titllat al líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, de "mentider". "El PP no té un projecte de política econòmica", ha dit. El govern de Pedro Sánchez fa temps que s'abandera de la seva política econòmica per treure pit de la gestió i defensar la seva permanència quatre anys més a la Moncloa. En aquest sentit, Calviño ha anticipat que l'economia espanyola creixerà més del previst aquest 2023. Així, si la previsió oficial del govern espanyol és que el PIB creixi un 2,1% aquest any, Calviño ha anticipat que "[el creixement] quedarà per sobre".

Bolaños titlla Feijóo "d'ultra" que fa servir "la mentida"

El ministre de Presidència, Félix Bolaños, s'ha referit al cara a cara de dilluns entre el president espanyol, Pedro Sánchez, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo. "El que va passar és un govern que parla del que ha fet aquesta legislatura i de quin és el projecte polític que tenim per Espanya davant uns ultres que fan servir tècniques d'ultres com la mentida", ha dit. En aquest sentit, ha advertit que el PP posaria "en pràctica" polítiques "d'ultres contra la ciutadania".

Feijóo crida al vot útil per evitar el "bloqueig" de Múrcia i llança un avís a Vox: "Si volen seguir bloquejant el govern de Múrcia, ho pagaran el 23-J"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha aprofitat que era a Múrcia per fer l'enèssima crida al vot útil entorn al PP per evitar dependre de Vox. En aquesta comunitat, Vox es nega a investir president Fernando López Miras si no entra al govern. "Si volen seguir bloquejant el govern de Múrcia, ho pagaran el 23 de juliol", ha avisat Feijóo. Feijóo s'ha presentat com el garant de "l'estabilitat i un govern de majories": "Demano una majoria suficient per tenir un govern sòlid, centrat i reformista". I en aquest sentit, també ha enviat un missatge al PSOE, a qui li ha demanat que actuï com va fer Felipe González el 1996 quan va guanyar les eleccions José María Aznar i deixi governar la llista més votada.

Illa insta Feijóo a "desautoritzar l'energúmen" de Vox que ha retirat revistes en català de la biblioteca de Borriana

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha instat aquest dimecres Alberto Núñez Feijóo a "desautoritzar l'energúmen" de Vox (regidor de Cultura) que ha retirat exemplars de revistes en català de la biblioteca de Borriana (al País Valencià), on el PP ha pactat amb l'extrema dreta. "No es juga amb la cultura, amb les llengües oficials", ha etzibat el socialista. Des de Sant Boi de Llobregat, Illa ha insistit a Feijóo que aquesta és "l'ocasió per manifestar el seu respecte a totes les llengües oficials a Espanya". "És una raó més perquè no ens prenguem a broma el 23-J", ha dit, i ha fet una crida a "concentrar el vot" en el seu partit.

Més de 300 personalitats de la cultura, la política i el món sindical, com Almodóvar i Serrat, demanen el vot per a opcions progressistes

Més de 300 personalitats del món de la cultura, la comunicació, la política i els sindicats han firmat un manifest sota el nom 'A les urnes els ciutadans i ciutadanes!' en el qual demanen el vot per a opcions progressistes el 23-J. Entre ells, destaquen els directors i actors de cinema Pedro Almodóvar, Juan Diego Botto, Carmen Machi, Anabel Alonso i Mercè Sampietro; els comunicadors Andreu Buenafuente i el Gran Wyoming; cantants com Rozalén i Joan Manuel Serrat, escriptors com Rosa Montero i Javier Cercas, els expolítics Manuela Carmena (Més Madrid), Cristina Almeida (IU), i socialistes històrics com Joaquín Almunia, Jaime Lissavetsky, Paca Sahuquilo i Diego López Garrido. El text l'han promogut els sindicats CCOO i UGT.