La trinxera mediàtica

Un debat massa agre a TV3

Ariadna Oltra moderant el debat de Tv3 i Catalunya Ràdio
2 min

BarcelonaEn el debat dels candidats catalans a TV3, el joc inicial de les preguntes entre els diferents representants era una bona idea per intentar aportar una dinàmica innovadora al format, però l’execució va resultar fallida. I per una raó: els polítics s’han convertit en interlocutors programats per llançar el seu missatge i incapaços d’adaptar-se a propostes diferents de diàleg i participació. Els candidats llançaven mítings abans de fer la pregunta, perdent-se la intensitat del joc i la força de l’interrogant. I a l’hora de contestar esquivaven la resposta que se’ls demanava o fins i tot es limitaven a fer un nou míting repetitiu. I el problema és com els candidats han normalitzat aquesta manera de procedir sense ser capaços de veure que són aquestes estratègies comunicatives les que els distancien de l’electorat. Nogueras, negant-se a fer la pregunta al candidat de Vox, li va regalar un minut de discurs fàcil a la ultradreta, i Rufián repartint revistes amb un truc que ja li havíem vist i Batet deixant anar un discurs memoritzat van ser decebedors.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Hi va haver alguns instants desconcertants, com Aina Vidal interpel·lant Míriam Nogueras dient-li “carinyo” o Rufián advertint que anava a fer propostes i que això “es muy loco”.

Tensió entre Oltra i Botran

La rebel·lió del candidat de la CUP contra les normes del debat i les instruccions d’Ariadna Oltra va marcar un dels moments més tensos de la nit. La moderadora va ser implacable en una situació en què transigir hauria estat l’opció ràpida i còmoda. Oltra va fer respectar les normes que els partits polítics havien pactat i acceptat. I al final, malgrat l’intent de motí d’Albert Botran per parlar del que ell volia quan no tocava, el candidat de la CUP va acabar parlant d’economia en el bloc d’economia i va tenir temps, després, de parlar de llengua, com Oltra li havia promès que passaria. La CUP va fer de la CUP i Oltra va fer la seva feina.

El moment tens de la CUP en contra de les normes del debat electoral

Controlar un debat entre vuit candidats era molt difícil. La gestió del temps va semblar que incomodava tothom i que el cronòmetre anava en contra de l’exercici dialèctic en comptes de fer-lo més ordenat. Quan cal recordar tantes vegades l’estructura i la normativa del debat és que alguna cosa falla. En massa ocasions l’enfrontament entre candidats va resultar agre i confús. La discussió sovint quedava encallada i el debat no semblava avançar. El problema de les interrupcions, trepitjar els torns de paraula i els laments per tenir l’oportunitat de parlar i demanar respecte acabaven convertint-se en una lletania que a l’espectador se li feia molt feixuga.

El realitzador semblava que era qui s’ho passava millor buscant els plans de reacció a la frustració d’alguns instants. Si tenim en compte que els espectadors ja comencen a acumular unes quantes hores de debat en diferents cadenes, aquest, que era en clau catalana, no va resultar ni gaire aclaridor ni gaire amè.

Recupera els millors moments del debat electoral

Els millors moments del debat de TV3 i Catalunya Ràdio
stats