El post 23-J

El PSOE proposa Francina Armengol per presidir el Congrés

Sánchez busca seduir els partits sobiranistes amb un perfil plurinacional i que defensa el català

MadridEl PSOE proposarà Francina Armengol per a la presidència del Congrés, tal com ha anunciat el partit aquest dimarts a la tarda. La designació de la presidenta de les Balears els últims vuit anys està orientada a aconseguir el vot afirmatiu de les forces sobiranistes de la cambra baixa, els únics aliats possibles per a Pedro Sánchez. El risc d'una repetició electoral a l’Estat estarà sobre la taula ja aquest dijous amb la constitució de les Corts espanyoles, abans fins i tot d'abordar-se la investidura. Una mesa a la cambra baixa dominada per la dreta minvaria encara més els al·licients que Sánchez pugui tenir d’iniciar una legislatura condicionat a Carles Puigdemont, tot i que aquest és el tauler de joc, i per això algunes forces del bloc progressista han rebut amb bons ulls el nom d'Armengol abans fins i tot de confirmar-se la seva candidatura. Sobretot li ha donat la benvinguda Sumar, que vol evitar haver de tornar a les urnes, però també agrada a Esquerra i EH Bildu. De moment, Junts i el PNB no s'han pronunciat, com a reflex del silenci que envolta unes negociacions al límit.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La política espanyola assisteix a un nou episodi in extremis, d’incertesa fins al final, segurament com el de la votació de la reforma laboral del febrer de l’any passat en què hi va haver trànsfugues i errors. Poques incògnites s'han desvelat a poc més de 24 hores de la votació, pràcticament només l'aposta del PSOE per al càrrec de tercera autoritat de l'Estat: Francina Armengol, presidenta de les Balears les dues anteriors legislatures, apartada ara per la victòria del PP i Vox el 28-M. La líder del PSIB ha governat en coalició a Balears amb Podem i una força sobiranista com Més per Mallorca, que per primera vegada tindrà un diputat al Congrés, Vicenç Vidal, molt proper a l’independentisme. La tria d’Armengol és una clara picada d’ullet als partits cridats a configurar la majoria que porti el PSOE i Sumar a dominar la mesa del Congrés i, després, a repetir a la Moncloa. Altres noms amb els quals s'havia especulat, com el de Félix Bolaños o Patxi López, haurien estat un desincentiu per a Junts.

Cargando
No hay anuncios

“Ha governat defensant un model d’estat federal”, destacava en una entrevista a Ràdio Euskadi el diputat de Sumar Enrique Santiago. En la mateixa línia, el número 2 d’En Comú Podem, Gerardo Pisarello, assegurava a Catalunya Ràdio que és un “bon nom”. El seu perfil plurinacional concorda amb la seva defensa del català i podria donar resposta a les iniciatives que puguin sorgir per normalitzar l’ús de les llengües cooficials al Congrés, un meló que va estar a punt d’obrir-se la legislatura passada. A més, Armengol se situa a l’ala més esquerra dins del PSOE i s’ha significat a favor de la causa saharaui, sense amagar la discrepància amb el gir que va adoptar Sánchez respecte al contenciós amb el Marroc. "La ciutadania espera que encetem una legislatura de diàleg, feina i consens", ha piulat Armengol, un cop s'ha conegut el seu nomenament.

Cargando
No hay anuncios

Pisarello, a favor de l’amnistia

La resta de noms per a la mesa es coneixeran aquest dimecres després de l'executiva del PSOE i les reunions de grup parlamentari que celebren també Sumar i el PP. En canvi, el contingut de les negociacions es porta amb un secretisme total. Junts va plantejar l’amnistia i l’autodeterminació com a punts sobre els quals iniciar el debat i aquest dimarts Pisarello s’ha abraçat al primer a través d’un article a Eldiario.es. “Cal voluntat política per saber que, si no desbloquegem la situació, el debat polític estarà malmès, no serà plenament democràtic, i espero que el PSOE ho pugui fer”, ha manifestat, i ha avalat la constitucionalitat de l’amnistia per als encausats del Procés però també s’ha mostrat obert a “altres eines” de desjudicialització que propiciïn efectes similars. Per la seva banda, Santiago també ha apostat per treure la intervenció judicial del conflicte polític, si bé ha deixat clar que l’amnistia no forma part de les negociacions per a la formació de la mesa del Congrés ni de la investidura.

Cargando
No hay anuncios

Si no hi ha sorpreses, Pisarello repetiria com a membre de la mesa. A la dreta, Alberto Núñez Feijóo està a l'espera de si Sánchez fracassa amb Junts i encara no ha revelat els seus aspirants per a l'òrgan de govern del Congrés. Aquest dimecres a la tarda reapareixerà en la reunió de diputats i senadors del PP, i aquest dimarts ja ho ha fet Isabel Díaz Ayuso durant la festivitat de la Paloma a Madrid. La presidenta madrilenya ha donat per que el PSOE ja té un pacte fet amb l’independentisme, però la incògnita es mantindrà fins dijous.