L'atac de la dreta al català

La censura de revistes en català a Borriana agita la campanya del 23-J

El PSC, Sumar, ERC, Junts i la CUP surten en tromba a carregar contra les cancel·lacions de Vox

Barcelona / MadridUna biblioteca de Borriana (Plana Baixa) s'ha convertit en l'exemple paradigmàtic del que la ultradreta pretén fer des de les institucions amb la cultura. La decisió del nou ajuntament format per PP i Vox d'anul·lar les subscripcions a les revistes en català Cavall Fort, Enderrock, Camacuc, El Temps i Llengua Nacional ha sacsejat la campanya de les generals, sobretot a Catalunya. Especialment per la bel·ligerància del regidor de Cultura de Vox, Jesús Albiol, que va arribar a presentar-se en persona a la biblioteca exigint que es retiressin els exemplars disponibles, encara que els responsables s'hi van negar fins que no portés una ordre per escrit. Tant el PSC com Sumar, ERC, Junts i la CUP han sortit en tromba a criticar l'episodi de Borriana i, de pas, a erigir-se en els baluards que això no es pugui repetir després de les eleccions generals.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El regidor de Cultura de Borriana va anunciar dissabte passat l'anul·lació de les subscripcions a Twitter. "L'Ajuntament de Borriana no continuarà promovent el separatisme català amb diners dels borrianencs. No som catalans de segona, som valencians i espanyols de primera", va exposar com a argument. Aquest cas se suma al degoteig de denúncies del món de la cultura per cancel·lació d'espectacles per part de governs de PP i Vox que, asseguren, és censura per motius polítics.

Cargando
No hay anuncios

La decisió ha estat criticada els darrers dies des de Compromís i també des de la Plataforma per la Llengua del País Valencià, però no ha estat fins a aquest dimecres que ha saltat a la primera plana política. Un dels primers a reaccionar ha sigut el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que ho ha considerat "intolerable" i ha instat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, a "desautoritzar aquest energumen". En concret, ha exigit a Feijóo que doni "ordres" per revertir aquesta censura a Borriana, on el PP té l'alcaldia. "Té l'ocasió per manifestar el seu respecte a totes les llengües oficials a Espanya", ha expressat, i ha insistit que la persecució del català en aquesta biblioteca és "una raó més perquè no ens prenguem de broma el 23-J". "Concentrem el vot en l'única formació que pot frenar aquesta deriva", ha dit en referència al seu partit.

Més suport que mai

Com Borriana, la Generalitat també manté vincles amb aquestes publicacions, i el president Pere Aragonès els ha promès que després de l'episodi amb Vox tindran "més suport que mai". S'entén, per tant, que el Govern hi intensificarà les ajudes econòmiques. Aquest dijous està previst un acte de l'Associació de Publicacions Periòdiques en Català (APPEC) per abordar la problemàtica i el Govern hi serà per mostrar el seu suport. En un míting a Lleida, Aragonès també ha fet una crida a aturar una extrema dreta que considera que "una revista infantil ataca la unitat d'Espanya". Com Illa, també ha aprofitat l'episodi per intentar portar l'aigua al seu molí: en el seu cas, per presentar ERC com el partit més ben preparat per a la "defensa de Catalunya" per davant del PSOE i Sumar.

Cargando
No hay anuncios

Les campanyes de Junts i la CUP s'han vist marcades també per aquesta qüestió. La candidata de Junts, Míriam Nogueras, ha considerat "molt greu" l'episodi de censura i ha emplaçat "totes les forces democràtiques" a fer-hi front. Els juntaires han acusat el PSOE i Sumar d'enfrontar-se a l'extrema dreta en només segons quins casos i no quan "empresonen" independentistes. Ara bé, el candidat de la CUP, Albert Botran, ha demanat sortir del terreny merament declaratiu i passar a "l'ofensiva". Caldrà veure com es concreta això.

Cargando
No hay anuncios

Fora de Catalunya

El cas de Borriana ha quedat durant moltes hores limitat als territoris de parla catalana i la campanya electoral a Madrid ha transcorregut aquest dimecres encara amb la ressaca del cara a cara entre Sánchez i Feijóo de dilluns. El PSOE manté el seu discurs d’assimilar el PP amb l'extrema dreta i el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, ha qualificat directament Feijóo "d'ultra" que "posaria en marxa polítiques d'ultres". Una d'elles podria ser que un regidor d’un ajuntament es vegi amb la potestat d’entrar en una biblioteca municipal per confiscar publicacions en català, però aquests fets han passat gairebé inadvertits lluny dels Països Catalans i Sánchez no ho ha inclòs en la seva llista de retrets al candidat del PP.

Cargando
No hay anuncios

"Em considero un polític amb principis i fortes conviccions. Em rebel·lo quan sento blanquejar un partit masclista que fa un ús descarnat del terrorisme contra les víctimes", denunciava Sánchez des de Vílnius, des d'on repetia que els pactes entre els conservadors i Vox impliquen "ficar-se en un túnel del temps que no sabem on ens pot portar".

En declaracions a l’ARA, el ministre de Cultura, Miquel Iceta (PSC), sí que ha manifestat que "els acords PP-Vox són una amenaça per a la llibertat d’expressió i el pluralisme cultural i lingüístic". "Exigim la revocació de les decisions antidemocràtiques que empobreixen la nostra cultura i ataquen la convivència lingüística", ha afegit. A mesura que els mitjans espanyols s’han anat fent ressò de l’escàndol, han arribat més reaccions al llarg de la tarda. Des de Sumar, Yolanda Díaz ha piulat que condemna "rotundament la censura a aquestes publicacions pel simple fet d’estar publicades en català". "No tolerarem que s’exerceixi la censura i defensarem la pluralitat lingüística del nostre país", ha remarcat. 

Cargando
No hay anuncios

Més informació del 23-J