Eleccions generals

Catalunya es veu decisiva per decantar el 23-J

Els partits catalans tanquen campanya demanant un últim impuls per ser claus

Raquel Sánchez, Mertixell Batet, Salvador Illa i Miquel Iceta.

BarcelonaEn unes eleccions espanyoles tan imprevisibles, Catalunya podria acabar tenint un paper decisiu en la carrera per guanyar la Moncloa. Com a mínim així ho reivindiquen tots els partits catalans, ni que sigui per mobilitzar uns votants que s'han trobat amb uns comicis al mig de l'estiu que no s'esperaven l'última vegada que van anar a votar, no fa ni dos mesos. Tots els partits catalans han tancat campanya aquest divendres amb el mateix esperit: demanar un últim impuls per decantar la balança a favor d'un govern progressista de Sánchez, d'un govern conservador de Feijóo o fins i tot a favor de la ingovernabilitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A Catalunya l'etiqueta de favorit la porta el PSC. Però els socialistes saben que no necessiten una victòria qualsevol, sinó una de prou àmplia per posar el seu granet de sorra per barrar el pas al PP i Vox al conjunt de l'Estat. El PSC ha organitzat un acte discret per tancar la campanya catalana, una petita festa organitzada per les joventuts del partit. Els dirigents socialistes donen per feta la victòria a Catalunya, però han fet una última crida a concentrar el vot en la seva papereta. "Diumenge, todo al rojo!", ha exclamat la cap de llista, Meritxell Batet. Illa ha assegurat que té "bones sensacions" després de la campanya i ha llançat un missatge a la dreta i a l'extrema dreta: "Tremoleu, perquè se us glaçarà la sang".

Qui també rema a favor de repetir l'actual govern espanyol és Sumar. La seva carta és tornar a ser el germà petit de la coalició, però el que garanteixi que l'executiu tingui vertadera consciència d'esquerra. Per aconseguir-ho han acomiadat la campanya amb la seva candidata, Aina Vidal, confrontant-se amb Vox: "Enviarem Yolanda Díaz a la Moncloa i Santiago Abascal a casa seva".

L'independentisme, dividit

Hi ha una cosa que la campanya ja ha dilucidat, de manera que no caldrà esperar a diumenge per esbrinar-la: l'independentisme català segueix dividit i tampoc farà front comú en la pròxima legislatura espanyola. Les posicions d'ERC i de Junts segueixen sent irreconciliables. Els republicans tenen un objectiu: aconseguir un bon resultat per tornar a condicionar Pedro Sánchez i, a canvi, exigir-li millores socials –fi del dèficit fiscal i traspàs de Rodalies– i millores nacionals –reactivar la taula de negociació–. Per aconseguir-ho, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha apel·lat al votant indecís del PSC i Sumar. L'argument és que ERC "no obeeix Madrid" quan ha de prendre decisions. Esquerra ha centrat tota la seva campanya en una defensa encesa de la via negociada amb l'Estat. "Ser útils no ens fa menys independentistes", ha resumit Rufián.

El candidat d'ERC, Gabriel Rufián, aquest divendres en un míting al barri de Gràcia.
La candidata de Junts, Míriam Nogueras.

La idea de ser "decisius" també ha sobrevolat el tancament de campanya de Junts. El partit ha demanat la força per condicionar la investidura de qualsevol president espanyol a l'autodeterminació. "No pactarem res a Madrid a canvi de deixar-ho estar, ni transferències ni solucions personals", ha sentenciat el secretari general de Junts, Jordi Turull, mentre que la cap de llista, Míriam Nogueras, ha reclamat "no perdre el temps amb taules, xantatges i pors". En tots els missatges que s'han pogut sentir als Jardinets de Gràcia de Barcelona, on es feia l'acte, hi havia el mateix pòsit: una crida a "concentrar" el vot independentista en Junts i una crítica a Esquerra i al seu diàleg amb Madrid. Caldrà a veure si Junts pateix desgast per haver de competir contra la llista del PDECat - Espai CiU. El seu candidat, Roger Montañola, ha tornat a demanar una oportunitat per ser al Congrés marcant distàncies amb el partit de Carles Puigdemont: "Ja n'hi ha prou d'una faula irreal, els enviarem a la paperera de la història".

Qui també és partidària de la ingovernabilitat d'Espanya és la CUP, que lluita per mantenir la seva representació a Madrid i ampliar-la fins i tot. Els cupaires han tancat la campanya a Girona, on governen des del juny i on confien a assolir un escó de la mà de la fins ara diputada, Mireia Vehí. Tot i l'amenaça que el PP i Vox aterrin a la Moncloa, Vehí ha estat contundent amb el candidat socialista. "Senyor Sánchez, vostè no és part de la solució. És part del problema. Aquí no s'ha acabat res!”, ha etzibat.

Un PP renascut?

Després de més d'una dècada engolit pel Procés i per Ciutadans, el PP aspira que aquestes eleccions sigui el seu punt d'inflexió particular. I en aquest renaixement, acabar d'empènyer la victòria de Feijóo. El cap de llista del PP per Barcelona, Nacho Martín Blanco, ha cridat a "recuperar l'orgull" d'un partit que fa molt temps que en les nits electorals és més a la part baixa que a la part alta de la taula. Els populars consideren que ha arribat el seu moment. Com tots els altres, creuen que a la nit electoral els tocarà somriure a ells.

Més informació del 23-J

stats