15/07/2022

Cadires en rotllana i aplaudiments silenciosos per a un 15-M més "pragmàtic"

MadridLa convocatòria era a les 12.30 h al barri Lavapiés de Madrid, al centre Ecooo, una cooperativa que promou un canvi de model energètic. I el format era el següent: una trentena de cadires col·locades en cercle i Yolanda Díaz al centre amb una llibreta i un bolígraf a les mans. "A partir d'ara, callaré i escoltaré", diu la vicepresidenta espanyola només començar l'acte. I realment ha aixecat poc el bolígraf de la llibreta, on s'ha dedicat a escriure la pluja d'idees, de crítiques i de propostes de la trentena d'activistes pel clima que aquest divendres Díaz ha reunit en el primer acte del procés d'escolta a l'entorn de Sumar, el seu projecte polític. La imatge recordava les primeres assemblees del moviment 15-M, però amb un format més acotat i reduït, més privat. I també amb una estratègia diferent: aparcar l'assalt al cel de Pablo Iglesias i adoptar una línia més aviat "pragmàtica".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Cada dia soc més pragmàtica, però no per una qüestió d'edat, sinó perquè el pragmatisme és el que ens permet avançar. M'he fet pragmàtica per avançar en les conquestes democràtiques. D'això va Sumar", ha defensat Díaz després d'escoltar totes les aportacions dels que han intervingut. Crisi climàtica, transició ecològica, reducció d'emissions, replantejament del model econòmic. Termes que s'han anat repetint al llarg d'una hora i mitja de diàleg entre joves més o menys indignats. "Si tot això és tan greu, per què no se'n va parlar en el debat de l'estat de la nació? Estem fotuts", ha deixat anar un d'ells, fill d'agricultor i de l'Espanya Buidada. Fins i tot un dels participants ha demanat 20 segons de silenci per "pensar en la crisi de la nostra civilització". "La qüestió climàtica és una qüestió de classe: no es viu igual un Filomena a la Cañada Real de Madrid", ha afegit una altra jove. Yolanda Díaz, al final de l'acte, li ha agafat el guant: "La justícia social va de la mà de la justícia climàtica".

Cargando
No hay anuncios

Hi ha hagut els aplaudiments amb mans alçades propis de les acampades del 2011 a plaça Catalunya o la Puerta del Sol, però de debat n'hi ha hagut poc. Ha estat un diàleg amb límit de temps per intervenció (tres minuts) i targetes grogues i vermelles per aixecar quan algú s'extralimitava. Un diàleg per posar una sobre l'altra totes les propostes per frenar el canvi climàtic que Díaz no vol que es quedin en un calaix. Al contrari, la ministra de Treball els ha esperonat a recopilar-les totes a través dels grups de treball que s'han començat a crear en el marc del projecte Sumar i classificar-les en una carpeta per escriure un "Green New Deal".

Díaz ha volgut que la primera "escolta" fos sobre l'emergència climàtica i el paper que hi juguen els joves. I a partir d'aquí recorrerà tot el territori espanyol amb actes d'aquest mateix format per construir un nou "contracte social" per a la pròxima dècada. Yolanda Díaz vol reinventar el projecte de l'esquerra i fer que passi de la impugnació a la proposta. Ara per ara és ella qui capitaneja la construcció d'aquest moviment ciutadà que s'hauria de convertir en una plataforma electoral de cara a les pròximes eleccions generals. Ara bé, continua sense confirmar si voldrà ser la candidata ni com s'ho farà per encaixar-hi tots els partits de l'espai, especialment Podem. De moment, els pròxims sis mesos es dedicarà a escoltar.