Eleccions Generals 2023

Yolanda Díaz (Sumar) evita contestar Podem i treu pit de l'acord: "Ho hem aconseguit"

La ministra de Treball es distancia del discurs de la por a l'extrema dreta i defensa "no explicar contes de terror"

La lider de Sumar i ministra de Treball, Yolanda Díaz, aquest dissabte a Madrid.
4 min

MADRID"Ens demanàveu un acord i ho hem aconseguit". La ministra de Treball i líder de Sumar, Yolanda Díaz, no ha tardat gaire a treure pit del pacte assolit amb més de quinze formacions polítiques d'esquerra per concórrer conjuntament a les eleccions generals del 23 de juliol. Tot i que no havien passat ni 24 hores des que el seu equip registrava la coalició, i les tensions amb Podem, la formació amb qui més ha costat que la negociació arribés a bon port, encara es palpaven, Díaz ha sortit amb ganes de celebrar el que defineix com un "gran pacte per a l'esperança", ha afirmat aquest dissabte, en el marc d'un acte per presentar l'acord i acompanyada dels seus, entre els quals destaca el català i històric membre d'ICV, Josep Vendrell.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Vull donar les gràcies a totes les formacions polítiques que no solament han sabut estar a l'altura de les circumstàncies, sinó que han donat el millor de si mateixes", ha expressat Díaz. "Espanya volia que ens donéssim la mà", ha reiterat. Tanmateix, la celebració entusiasta d'una completa unitat que Díaz ha defensat no tenia massa a veure amb el que hores abans continuaven denunciant des de Podem: un veto a la ministra d'Igualtat, Irene Montero, i la necessitat de "continuar negociant durant la setmana que ve" perquè aquesta formi part de les llistes.

Díaz no ha esmentat aquesta crítica en cap moment del seu discurs. De fet, la líder de Sumar ha evitat referir-se a cap força política en concret. Tampoc ho fa fet el portaveu de Sumar, Ernest Urtasun, que ha fet de teloner de la ministra de Treball en l'acte d'aquest dissabte.

Sumar i Podem van segellar aquest divendres un acord per presentar-se plegats a les eleccions del 23-J. Han estat els últims a afegir-se a una llista on destaquen formacions com els comuns, Esquerra Unida, Més Madrid o Compromís, entre altres. L'estira-i-arronsa es va prolongar tant que l'equip de Yolanda Díaz va registrar gairebé in extremis la coalició.

La batalla per Montero

Malgrat que fonts de l'equip de Yolanda Díaz no preveuen que hi hagi grans canvis al voltant de l'acord polític que s'ha firmat i segellat, Podem no dona per perdut que la ministra d'Igualtat formi part de les llistes. Així, si bé Díaz ha afirmat que "per Sumar arranca la campanya [electoral]" i des del seu equip asseguren que ara el que volen és parlar cara en fora i no cap a dins, la formació lila té intenció de pressionar fins al 19 de juny –la data límit per presentar les llistes– per convèncer Díaz perquè la ministra d'Igualtat formi part de la candidatura. "Queden nou dies per rectificar i esperem que ho reconsiderin", ha dit la secretària d'organització del partit, Lilith Verstrynge, aquest dissabte en declaracions als mitjans de comunicació.

"El veto a Irene Montero és un error i ha de ser aixecat", ha expressat la secretaria general de Podem, Ione Belarra, en una carta a la militància, on ha traslladat a les bases que si van acabar firmant la confluència amb Sumar sense la presència de Montero és perquè "se'ls va amenaçar que serien exclosos de la coalició electoral". També n'ha fet referència l'exlíder del partit, Pablo Igelsias, que en un article a Ctxt ha demanat aixecar el veto a Montero: "No feia falta colpejar una figura crucial de l'esquerra i el feminisme". El portaveu de Podem, Pablo Echenique, ha publicat un comunicat aquest diumenge en què assegura que no va a les llistes de Sumar perquè Yolanda Díaz l'ha vetat a ell i a Irene Montero. "Hi ha hagut vetos amb nom i congom, com el que s'ha perpetrat contra la ministra d'Igualtat, però també per la via indirecta".

Fonts de la negociació, però, rebutgen que hi hagi hagut cap veto i defensen que es tractava de buscar un acord polític complet en què totes les formacions havien d'estar d'acord. És en aquest marc en el qual apareix el nom de Ione Belarra. Tanmateix, si les negociacions s'havien complicat en les últimes hores és, sobretot, perquè hi havia un veto explícit a la ministra d'Igualtat, insisteixen altres veus de la negociació i sosté Podem.

"No sacsejar fantasmes"

L'acte d'aquest dissabte també ha servit a Sumar com a avantsala de la campanya electoral. "No demanaré a ningú que ens voti per por, sinó per esperança. Sumar no ha vingut a explicar contes de terror", ha resumit Díaz en referència a l'amenaça d'un auge de la dreta i l'extrema dreta.

Díaz s'ha volgut distanciar de l'estratègia que, per ara, han seguit el PSOE i el president espanyol, Pedro Sánchez, que s'ha arribat a postular com "l'únic fre al trumpisme", en referència al PP i Vox. En tot cas, la ministra de Treball tampoc s'ha estalviat enviar un dard al PP, a qui ha criticat per "no poder dir res sobre la realitat social, laboral i econòmica del país, perquè la desconeixen". "Menteixen i fan soroll", ha asseverat. L'actitud a Sumar és de confiança total: "Sortim a guanyar les eleccions generals", ha afirmat Díaz, que ha defensat fer campanya "cuidant la gent, amb afecte i amb molt respecte". Unes banderes que la plataforma duu des de fa temps.

Pedro Sánchez celebra l'acord i demana unitat

El president espanyol, Pedro Sánchez, que aquest dissabte ha validat les seves llistes al 23-J enmig d'una forta tensió amb els barons territorials, ha celebrat l'acord. Des del comitè federal del PSOE, ha assegurat que l'avanç de la dreta del 28 de maig va anar acompanyat de la "forta dispersió" del vot dels partits d'esquerres, i ha defensat que la unitat és la "primera mostra de responsabilitat" d'aquest espai per "deixar enrere un soroll estèril". Tot i això, el PSOE planteja aquests comicis com un plebiscit entre el PP i els socialistes, i ha avisat que la "gran responsabilitat" del que passi el 23-J "recau sobre els socialistes".

stats