Eleccions generals 2023

La batalla de Junts contra l'amenaça de l'abstenció independentista

Les crides a la participació són una constant als actes, ja que una part dels seus votants es decanten per no acudir a les urnes

3 min
Míriam Nogueras (Junts) en un míting aquest dissabte a Vic.

BarcelonaSi hi ha alguna cosa que es repeteix en cada míting electoral de Junts –més enllà del "Ja n'hi ha prou" de la cap de llista, Míriam Nogueras, sobre el tracte d'Espanya a Catalunya– són les crides a no quedar-se a casa el pròxim 23 de juliol. És a dir, a participar malgrat l'"emprenyada", admeten, que hi ha a les bases independentistes per l'atzucac del Procés. I és que, a banda de la frontera de vots que els juntaires tenen amb Esquerra –la més gran comparada amb altres forces polítiques–, a Junts també han detectat que una part dels seus potencials votants es poden abstenir en aquestes eleccions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dissabte l'encarregada d'animar a la mobilització ha estat la presidenta del Parlament, Anna Erra, des de l'acte que Junts ha organitzat a Vic: "No anar a votar no és una opció". "Espanya té togues i porres, nosaltres tenim les urnes. Per això, els independentistes hem d'anar a votar", ha afegit el secretari general de Junts, Jordi Turull, ja que a parer seu l'abstenció és el que vol precisament l'Estat: "Els agradaria que fóssim residuals, que l'independentisme no existís", ha rematat Erra.

L'abstenció ja va afectar de forma diferencial el bàndol independentista als passats comicis municipals, malgrat que qui va perdre més vots no va ser Junts –aproximadament uns 6.000– sinó Esquerra, que va caure fins a 300.000 respecte a les del 2019. Tanmateix, en aquesta cita del 23-J sembla, segons les dades demoscòpiques, que Junts tindria més risc. L'enquesta de l'ARA així ho indica: segons l'estudi de l'Institut Opinòmetre, un 13,3% dels votants que van optar per Laura Borràs a les eleccions catalanes del 14 de febrer del 2021 ara diuen que no participaran en la cita del 23 de juliol.

Si en lloc de les eleccions catalanes del 2021 es compara amb les eleccions espanyoles del 2019, un 6,5% dels que van optar per Junts en aquells comicis ara s'abstindrien, mentre que un 1,5% votaria en blanc. Dels republicans, un 3% s'abstindria i un 5,8% també optaria per la papereta en blanc.

L'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió d'aquesta setmana assenyala una tendència en la mateixa línia. En aquest estudi demoscòpic, un 8% de votants que van optar el 2019 pels juntaires ara optarien per abstenir-se, votar en blanc o nul. La xifra també és alta per a ERC i més per a la CUP: un 6% entre els republicans i un 9% entre els cupaires.

Tanmateix, les files independentistes consideren que finalment acabaran mobilitzant el vot. Les bases de l'Assemblea els han donat una esperança en aquest sentit. Des de Junts respiraven tranquils dimarts quan els socis de l'ANC van esmenar la direcció de l'entitat que presideix Dolors Feliu i van rebutjar la possibilitat de fomentar l'abstenció o el vot nul –cridaven a escriure 1-O a la papereta com a protesta–. Des de Junts consideren que el perfil de l'afiliat de l'ANC, amb un dels discursos més durs de l'independentisme, és un potencial votant de l'estratègia que Míriam Nogueras defensa a Madrid.

La cap de llista de Junts, Míriam Nogueras, fent campanya a Terrassa
Míriam Nogueras a Vic amb la presidenta del Parlament, Anna Erra

Nogueras apuja el to contra ERC

L'altre gran protagonista dels mítings de Junts és Esquerra. Míriam Nogueras es presenta com antítesi de Gabriel Rufián i no falten els dards a la seva estratègia en cada acte que fa. I aquest dissabte ha apujat el to en l'acte de Vic. "S'han deixat prendre el pèl mentre insultaven el president Puigdemont i aplaudien Podemos", ha expressat, a més de mostrar-se "orgullosa" de "no haver cedit en res davant d'aquesta Espanya". De fet, ha tornat a equiparar el PSOE i el PP i ha assegurat que per combatre el feixisme només es pot fer des de l'independentisme.

A la tarda, des de l'acte de Terrassa, hi ha insistit: "Sabeu què va fer el PSOE quan jo vaig arribar a Madrid el 2016? Abstenir-se perquè governés el PP. I el 2017? Pactar amb el PP el 155. I ara? Impedir comissions d'investigació sobre els atemptats del 2017 i Pegasus amb la dreta". I l'exconseller Josep Rull, que jugava a casa, ho ha rematat: ha cridat a votar l'independentisme per impedir que Catalunya es tenyeixi de vermell i des de Madrid declarin que "ens hem rendit".

stats