Eleccions generals

Podem es presentarà amb Sumar el 23-J sense Irene Montero

La plataforma de Yolanda Díaz registra la coalició amb els liles dues hores abans que acabi el termini

La secretària general de Podem, Ione Belarra, en una imatge aquesta setmana
10/06/2023
4 min

MadridLa unitat a l'esquerra del PSOE quedarà finalment plasmada en una coalició, però continuarà trencada de cara endins. Sumar i Podem han segellat aquest divendres un acord per presentar-se plegats a les eleccions del 23-J després de deu dies de negociacions tenses i turbulentes que han acabat amb acusacions creuades. Els liles denuncien un veto a Irene Montero per part de Sumar, tot i que finalment l'han acabat acceptant. Ara intentaran pressionar fins al 19 de juny –la data límit per presentar les llistes– per convèncer la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i el seu equip perquè la ministra d'Igualtat formi part de la candidatura, sense gaires esperances d'aconseguir-ho. A les vuit del vespre, Sumar ha signat l'acord amb Podem i una quinzena de formacions més, entre les quals els comuns, i després han registrat la coalició, tot just quan quedaven dues hores perquè acabés el termini. Tot i prometre que no repetirien els tempos d'Andalusia, el cert és que el procés ha culminat com fa un any: al límit i amb una unitat encara per refer amb Podem.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"El compromís de Podem amb la unitat és ferm i avui la firma de la coalició està garantida, però volem arribar a un acord just", ha subratllat la secretària general dels liles, Ione Belarra, en una compareixença sense preguntes. Perquè aquest pacte sigui "just", entenen que Montero hauria de formar part de la candidatura perquè "ha portat les transformacions feministes més lluny que ningú en aquest país". "Se'ns ha demanat, un cop més, sacrificar el nostre principal actiu polític", ha lamentat. De fet, ha acusat Díaz de presentar "l'exclusió" de Montero a les llistes com un "obstacle insalvable per arribar a un acord d'unitat". Segons Belarra, per assegurar la unitat, Montero s'ha posat a disposició de Podem per fer un pas enrere "per injust que fos". "La meva resposta com a secretària general i la de tots els membres del secretariat ha estat que ens sembla no només una injustícia sinó a més, un error polític", ha explicat la líder del partit.

La direcció lila ha pres aquesta decisió després que les bases li donessin plenes facultats de fer-ho en una consulta en què han participat 52.829 persones: un 92,92% han votat davant del 6,75% que han votat no. Com que el partit no dona el cens d'inscrits que tenien dret a vot, no es pot calcular el percentatge de participació que hi ha hagut. Ara bé, la gestió de la direcció de les converses havia generat malestar entre els quadres del partit al territori i hi havia militància que havia decidit no participar en aquesta consulta.

Sumar subratlla la "pluralitat" de la coalició

La pugna entre Sumar i Podem no s'apaivagarà en les setmanes vinents, però un cop registrada oficialment la coalició, la plataforma de Díaz ha volgut treure pit d'haver arribat a aquest acord dins el termini i en la forma escaient. En un comunicat, han subratllat que és "l'acord més ampli i plural aconseguit en tota l'etapa democràtica a Espanya entre forces progressistes i verdes". Han recordat que el pacte reflecteix "l'esforç i la generositat de forces polítiques molt diverses entre si" i l'eina per la ciutadania progressista que "aspira a governar" l'estat espanyol. A banda de Podem, la coalició està formada per catorze partits més: els comuns, Esquerra Unida, Més Madrid, Més País, Compromís, Més per Menorca, Més per Mallorca, Verdes Equo, Alianza Verde, Chunta Aragonesista, Drago, Batzarre, Esquerra Asturiana i Iniciativa del Poble Andalús.

Verstrynge per Barcelona, Belarra i Errejón per Madrid

Les negociacions s'havien complicat en les últimes hores, sobretot pel que fa al repartiment dels llocs de sortida a les llistes i perquè el veto a la ministra d'Igualtat ja era explícit. De moment, els liles podran triar 13 caps de llista a tot l'Estat –no en les principals províncies– i tindran, entre d'altres, el número quatre per Barcelona, que serà per l'actual secretària d'organització del partit, Lilith Verstrynge –que no viu a Catalunya–, i el cinquè lloc a Madrid, on situaran Ione Belarra. Podem denuncia que amb aquest repartiment, el partit es "podria quedar sense representació al Congrés" i vol renegociar-ho des d'ara fins al 19 de juny. Ara bé, des de la plataforma de Díaz responen que "la presència i representació de Podem està àmpliament garantida". Han evitat pronunciar-se, però, sobre l'exclusió d'Irene Montero.

En canvi, Més Madrid, que va néixer d'una escissió dels liles, ha fet valdre el seu resultat a les eleccions del 28-M a Madrid per definir el seu pes a la candidatura. La formació tindrà el tercer, el quart, el setè i el desè lloc a la capital de l'Estat: el líder del partit, Íñigo Errejón, ocuparà la quarta posició. Ha estat precisament Madrid la principal font de conflicte. La llista l'encapçalarà Yolanda Díaz, que tindrà un número dos de la seva confiança. Que Errejón hi sigui i Montero no serà una equació incòmoda per a Podem perquè el xoc de Vistalegre II encara cueja.

El nom de la candidatura a Madrid serà Sumar i no portarà el logotip de Més Madrid, sinó la imatge de Yolanda Díaz, a l'estil del que ja va fer Pablo Iglesias i Ada Colau. Sumar vol que sigui la imatge a la resta de l'Estat, però eviten confirmar si ho aplicaran a tots els territoris. En canvi, al País Valencià, l'acord amb Compromís passa perquè es presentin sota la marca Compromís-Sumar: Sumem per Guanyar. La formació valenciana designarà en primàries el primer i el segon lloc de la llista de València, i el segon i el quart de la d'Alacant. A Castelló, el número 1 es consensuarà i el 2 el nomenaria Compromís, informa Daniel Martín. Compromís també intentarà tenir grup propi al Congrés.

stats