Política29/04/2019

Arrimadas no trasllada l’onada del 21-D a les generals

La líder catalana de Cs s’estanca amb els mateixos resultats que el 2016

Anna Mascaró

BarcelonaInés Arrimadas ha sigut l’estendard que Albert Rivera ha exhibit durant aquesta campanya arreu de l’Estat. Descol·locats per la moció de censura a Mariano Rajoy, amb un discurs dispers que han hagut d’anar reconstruint per la dreta i a cop d’enquesta, Ciutadans ha volgut transmetre a través de la candidata per Barcelona i cap de l’oposició a Catalunya un missatge clar, com a símbol contra l’independentisme. És la mateixa estratègia que li va permetre guanyar les eleccions a Catalunya el 21-D, però en el context actual el resultat és ben diferent. Cs va obtenir ahir cinc escons -quatre per Barcelona i un per Tarragona, els mateixos que el 2016-, i tot i haver contribuït a sumar vots per a Rivera a Espanya, el partit s’ha estancat en aquests comicis. Ciutadans ha passat de ser el primer partit a les catalanes al cinquè en els comicis espanyols.

Cargando
No hay anuncios

Arrimadas ha fet més campanya a l’Estat que a Catalunya. La promesa de vetar qualsevol pacte amb Sánchez li ha fet perdre vots per l’esquerra, amb un PSC que va revifar fins a arribar als 12 escons. A l’altra banda, la líder del partit a Catalunya ha aconseguit mantenir la seva hegemonia a la dreta, però la patacada del PP (un escó, el que ha aconseguit Cayetana Álvarez de Toledo, l’escollida del PP per combatre-la) no s’ha traduït en més escons per als taronges. L’amenaça de Vox va limitar-se a un sol escó.

Sigui com sigui, la mateixa Arrimadas va admetre en roda de premsa que la prioritat per al partit era el resultat a Espanya, i així s’ha reflectit en una campanya amb la candidata gairebé absent, que només ha participat en cinc actes a Catalunya i ahir va seguir la nit electoral des de Madrid, mentre que a Barcelona es va celebrar un acte descafeïnat amb la participació de segones espases del partit: els diputats David Mejía i Toni Roldán. Seguint la tònica de tota la campanya, la líder a Catalunya -que ha estat en actes electorals en diverses comunitats- es va tornar a centrar en ser la número dos de Rivera, el paper que ara desenvoluparà al Congrés.

Cargando
No hay anuncios

Votant menys identitari

Així, Cs va arrencar la campanya a Catalunya amb dubtes i preocupació per l’estratègia del PP, amb Álvarez de Toledo i pesos pesants fent molta campanya al territori. La pugna soterrada entre les dues dirigents de la dreta -mentre allargaven la mà a pactes competien pel votant- va marcar campanyes que semblaven mimetitzar-se, com l’acte que va celebrar Ciutadans a la UAB just després que el PP hi patís un escrache.

Cargando
No hay anuncios

Tot i l’èxit a Espanya, Ciutadans haurà de plantejar-se la tàctica a Catalunya: els resultats apunten que l’espai de l’exaltació antiindependentista -el mateix que el 21-D va donar la victòria al partit taronja- era en aquests comicis més reduït. Cap de les dues candidates ha aconseguit millorar els resultats del 2016 amb l’apel·lació al conflicte.

L’aposta d’Albert Rivera per conquerir l’espai de la dreta, doncs, ha perjudicat Ciutadans a Catalunya, que fins ara, centrat en la lluita contra el Procés, havia aglutinat un vot molt transversal, amb importants pòsits pròxims al PSC provinents de les zones urbanes. En el moment àlgid en què va arribar el 21-D, van acumular molt votant que tenia com a prioritat acabar amb la via unilateral. En la situació actual, els socialistes han concentrat votant constitucionalista que aposta pel diàleg per acabar amb la tensió.

Cargando
No hay anuncios

Nit electoral discreta

L’equip de Ciutadans seguia ahir el recompte de resultats des de la planta 23 de l’Hotel Media Sky de Barcelona, sense la cap de llista ni militants. Malgrat la millora dels resultats a Espanya -que passa de 32 escons el 2016 a 57-, l’ambient era contingut: el focus tornava a ser a Madrid. “Nosaltres hem fet la nostra feina”, deia un membre del partit, que lamentava que el desgast del PP a les urnes els impedirà desallotjar el PSOE de Pedro Sánchez de la Moncloa. D’altra banda, malgrat el bon resultat obtingut a Espanya, Cs no compleix l’objectiu de Rivera de fer el sorpasso a Pablo Casado. A més, els resultats a Catalunya deixen una imatge de Cs allunyada de la de cavall guanyador que lluïa des del 21-D. Ahir l’encarregat de fer la primera valoració a Catalunya, David Mejía, encara es referia a Arrimadas com la “líder de l’oposició”. L’alegria pel resultat no tapava una preocupació palpable entre els dirigents de Ciutadans, inquiets per com pot afectar la pèrdua d’embranzida a Catalunya en unes municipals en què volen trepitjar amb força.