La participació a la tarda augmenta gairebé un punt a l'Estat i 3,5 punts a Catalunya respecte del 2011

La mobilització a les sis de la tarda és lleugerament superior a la de fa quatre anys al conjunt d'Espanya. A nivell català, puja del 53,21% al 56,63%

Els col·legis electorals han obert amb normalitat a les 9 del matí / RUTH MURILLO
Marc Colomer / Francina Bosch
20/12/2015
8 min

BarcelonaEl segon avanç de participació a les eleccions d'aquest 20 de desembre indica un augment tant al conjunt de l'Estat com, especialment, a Catalunya. A les 18 hores havien votat un 58,38% dels electors, 0,73 punts més que en el mateix avançament del 2011 (57,65%). A Catalunya, l'augment ha estat superior; a la mateixa hora havia votat un 56,63% del cens, cosa que suposa 3,42 punts més que fa quatre anys (53,21%). Les dades fan preveure, doncs, que la mobilització en aquests comicis és més alta que la dels comicis anteriors. Si la tendència continua en la recta final de la jornada, es confirmaria la percepció per part dels votants d'unes eleccions excepcionals, que podrien representar un autèntic canvi de cicle polític a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer avanç de participació, a la una del migdia, mostrava, per contra, un lleuger descens de la participació respecte la que es va registrar el 2011: havia votat el 37,02% dels electors, 0,88 punts menys que les últimes espanyoles. A Catalunya la participació a la una era del 35,29%, pràcticament la mateixa que fa quatre anys, que a la mateixa hora era del 35,55%. Un error en la recopilació de les dades ha fet que la participació en un centenar de meses de tot l'Estat no s'hagin pogut comptabilitzar en un primer moment, per bé que la incidència ha quedat resolta.

La denúncia del PSOE contra el ministeri de l'Interior

L'única incidència destacada de la jornada ha estat el tuit polèmic que ha fet el ministeri de l'Interior, que mostrava un muntatge amb una foto d'Adolfo Suárez votant el 1977 al costat d'una imatge d'avui de Mariano Rajoy, també davant l'urna. El text deia: "Entre aquestes 2 imatges han passat 38 anys d'història democràtica a Espanya".

El PSOE argumenta en la denúncia: "L'ús –des d'una eina de comunicació finançada i la titularitat del qual ostenta el ministeri de l'Interior– de la figura de l'expresident Suárez, respectada per tots els espanyols, per acompanyar la imatge de l'acte de votació del candidat del partit Popular, Mariano Rajoy , vulnera el que disposa l'article 50 LOREG, que assenyala que "els poders públics que en virtut de la seva competència legal hagin convocat un procés electoral poden realitzar durant el període electoral una campanya de caràcter institucional destinada a informar els ciutadans sobre la data de la votació, el procediment per votar i els requisits i tràmit del vot per correu, sense influir, en cap cas, en l'orientació del vot dels electors".

L'escrit demana a la Junta Electoral Central que ordeni "la retirada de la publicació denunciada de tots els mitjans de què és titular el ministeri de l'Interior i de les xarxes socials gestionades per l'executiu" i que "incoï el corresponent expedient sancionador al titular de l'òrgan competent en matèria de direcció de la política informativa del Ministeri de l'Interior".

La resta, amb tota normalitat

A les 9 del matí en punt han obert els 23.000 col·legis electorals on hi havia instal·lades 210.000 urnes perquè els 31 milions d'electors espanyols i 5,5 milions de catalans poguessin exercir el seu dret a vot per triar els 350 diputats del Congrés –47 corresponents a les quatre circumscripcions catalanes– i els 208 senadors de la cambra alta espanyola –16 de catalans. Aquestes eleccions es preveu que determinaran l'abast del canvi d'era política que deixarà enrere l'Espanya bipartidista de PP i PSOE amb la irrupció de dos nous pols polítics com són Ciutadans i Podem.

El mapa polític que ha esbossat les últimes setmanes la demoscòpia deixa clar que per primer cop des de la recuperació de la democràcia els pactes seran imprescindibles tant per a la investidura del nou president com per garantir la governabilitat. Cap dels partits que batallen per ser al podi ni tan sols s'acostarà als 176 diputats de la majoria absoluta, de manera que la negociació a partir de demà serà clau per a la governabilitat espanyola dels pròxims quatre anys.

Doblement transcendents a Catalunya

Més enllà del terratrèmol polític que s'albira per al conjunt d'Espanya, a Catalunya les eleccions generals d'aquest diumenge són crucials i tindran són crucialsimpacte directe obert amb la victòria independentista del 27 de setembre. La clau del resultat a Catalunya rau en la mobilització del vot independentista i en l'impacte del tradicional vot dual Parlament-Congrés.

"El dia de la veritat": els candidats davant les urnes

El candidat d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, ha estat dels primers a acudir al seu col·legi electoral, al barri de Sarrià de Barcelona, on després de votar ha considerat que aquest diumenge és "el dia de la veritat" en què començarà, diu, una nova època per a Espanya en què s'obrirà pas a la "cultura de les coalicions". Duran s'ha mostrat convençut que obtindrà representació.

Duran, en el moment d'exercir el vot / ACN

Pel ministre de l'Interior i candidat del PP per Barcelona, Jorge Fernández Díaz, els d'aquest diumenge no són uns comicis més, sinó "els més importants de la història democràtica d'Espanya" des de l'aprovació de la Constitució el 1978. A peu d'urna, ha dit que espera que de les eleccions en surti un "govern sòlid i estable" que estigui en condicions d'afrontar els reptes d'Espanya en temps difícils. "Els espanyols ens hi juguem molt, confio que el vot dels espanyols aposti pel futur, la concòrdia, la unitat el progrés i el bé comú", ha defensat just abans que un apoderat de C's li demanés una 'selfie'.

Jorge Fernández Díaz ha estat dels primers candidats a votar / ACN

El candidat de C's a la Presidència del govern d'Espanya, Albert Rivera, envoltat d'una munió de periodistes, ha fet una crida aquest diumenge a la participació dels "indecisos, els abstencionistes i a la gent jove que mai ha votat" per batre el rècord de participació. "Mai han arribat canvis a la política espanyola quan hi ha hagut una participació baixa; quan ha arribat ha estat quan la gent s'ha mobilitzat", ha explicat després de votar a l'escola Santa Marta de l'Hospitalet de Llobregat.

Albert Rivera, en el moment de votar / FRANCESC MELCION

El candidat d'ERC a les eleccions generals, Gabriel Rufián, ha cridat aquest diumenge a la participació perquè "els països i els anhels es guanyen vot a vot i dia a dia". En atenció als mitjans després de votar a l'Escola Ribatallada de Sabadell (Barcelona), ha afirmat que vénen de guanyar unes europees, unes municipals, una consulta i un plebiscit, ha assegurat que cada vegada que han votat han guanyat, s'ha mostrat convençut que tornaran a guanyar i ha celebrat haver pogut exercir el seu dret a vot: "No sempre ens han deixat". "A guanyar, hòstia!", ha conclòs.

Gabriel Rufián, en el moment d'exercir el vot a Sabadell / ACN

Oriol Junqueras"Esperem el màxim de participació perquè estem convençuts que una participació molt alta és bona per a la democràcia i per als objectius que representem

El líder d'ERC, Oriol Junqueras, vota a les eleccions generals del 20-D / CRISTINA CALDERER

El candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, espera que aquest sigui un dia de "gran mobilització" i ha citat Joan Fuster a peu d'urna, a Taradell: "La política o la fas o te la fan". Perquè el d'avui és un dia, ha dit, per fer política "a través de la cosa més bonica que tenen els ciutadans, que és a través de l'expressió del vot".

El candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, vota a les eleccions generals del 20-D en un col·legi electoral de Taradell / PERE TORDERA

El president en funcions de la Generalitat, Artur Mas, ha fet una crida a la ciutadania perquè voti "en plena consciència del moment decisiu en què es troba Catalunya". "L'hora és molt decisiva i el moment molt transcendent. Espero que tothom voti en plena consciència, tenint en compte la transcendència del moment com a societat i com a país", ha indicat en declaracions a la premsa després de votar a l'Escola Infant de Jesús de Barcelona. Ha hagut de fer una cua d'uns deu minuts per votar. Davant la fragmentació a què pot veure's abocat el Congrés, Mas ha respost que "caldrà estar atents i implicats". "Ho observarem amb molt detall, atenció i implicació necessària. Depèn de l'escenari pot ser més favorable o no" als interessos catalans, també en matèria d'autodeterminació.

El president de la Generalitat, Artur Mas, a l'hora de votar / ACN

El cap de llista d'En Comú Podem, Xavier Domènech, ha advocat per una mobilització massiva a Catalunya que permeti construir un "país més lliure i just". "Ha estat una campanya per convertir els 'no' d'aquests anys en 'sí'", ha dit després de votar a l'Escola Industrial de Barcelona.

Xavier Domènech, en el moment de votar / ACN

L'alcaldessa de Barcelona i última de la llista de la marca catalana de Podem, Ada Colau, ha tingut una votació accidentada. Es disposava a votar quan s'ha adonat que s'havia deixat el DNI a casa.

Colau ha hagut de tornar a casa perquè s'havia deixat el DNI / PERE VIRGILI

En tornar, ara sí amb el DNI a punt, Colau ha recorregut a l'èpica per instar a votar amb "un enorme somriure". Ha demanat a tothom que vagi a votar, independentment del que votin, davant el que ha considerat unes eleccions transcendents "per a la sortida de la crisi i per deixar enrere temps arrogants i foscos".

Colau en el moment que ha exercit el vot / PERE VIRGILI

El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha instat a votar "lliurement i amb el coneixement suficient de causa" perquè amb les eleccions d'aquest diumenge "es tracta de prendre una decisió molt important". Rajoy ha votat a Aravaca (Madrid), on s'ha fet 'selfies' fins i tot amb un dels apoderats de Podem. "Em diuen que està votant molta gent, cosa que és reconfortant i que no hi ha més incidents dignes d'assenyalar", ha declarat.

El president del govern i candidat a la reelecció pel PP, Mariano Rajoy, en el moment de votar / ACN

La candidata del PSC, Carme Chacón, ha fet també l'habitual crida a la participació a peu d'urna i s'ha dirigit especialment als votants que "tinguin un anhel, un desig, una esperança pel canvi". "És un moment crucial per a la democràcia i a Catalunya en particular" ha dit als periodistes després de votar, a les 13.10 h a l'Escola Isabel Villena d'Esplugues de Llobregat. Segons ella, amb un vot massiu, que d'entrada no auguren els avenços de participació, es podrà obrir "una nova fase de la democràcia que recuperi els drets i el diàleg entre Catalunya i Espanya".

Carme Chacón, en el moment d'exercir el vot / ACN

Pedro Sánchezno només suposaran el futur d'Espanya en els pròxims quatre anys sinó també "de les pròximes generacions"

Pedro Sánchez, en el moment de votar / EFE

El candidat de Podem a la presidència del govern espanyol, Pablo Iglesias, ha fet crida a la participació satisfet per la feina que ha fet el seu partit durant la campanya. Acompanyat a Madrid per Iñigo Errejón, ha parlat del 20-D com d'una jornada "històrica". Per ell, Espanya "està vivint una nova transició i els ciutadans donaran una lliçó democràtica el dia d'avui". Conscient que la mobilització li juga de cara, ha demanat la màxima participació perquè "tots els vots compten, compten en totes les circumscripcions".

Pablo Iglesias, en el moment d'exercir el vot / ACN
Denúncia del PSOE contra el ministeri de l'Interior a la Junta Electoral per un tuit publicat el 20-D
stats