Política29/04/2019

Ximo Puig revalida la presidència amb una victòria històrica

El bloc d’esquerres suma 52 diputats i manté la majoria, tot i que més ajustada

Daniel Martín
i Daniel Martín

ValènciaLes enquestes van tenir raó ahir al País Valencià i, amb el 99,19% dels vots escrutats, el PSPV va ser la força més votada en les eleccions a les Corts 28 anys després del seu últim triomf, el 1991. Un èxit que té com a especial víctima el Partit Popular, que va patir una davallada històrica i va perdre un terç dels representants: va recollir el pitjor resultat de tota la seva història. La victòria dels socialistes, i el resultat aconseguit per Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida, permetrà al bloc progressista sumar 52 dels 99 diputats del Parlament i reeditar l’Acord del Botànic, que amb tota probabilitat tornarà a encapçalar Ximo Puig.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pel que fa al repartiment d’escons, el PSPV aconseguia el 23,86% dels sufragis i 27 diputats; el Partit Popular, el 18,88% i 19; Ciutadans, el 17,45% i 18; Compromís, el 16,45% i 17; Vox, el 10,44% i 10, i Unides Podem, el 7,97% i 8.

Cargando
No hay anuncios

Eleccions Corts valencianes

Infogram

Cargando
No hay anuncios

La decisió de Ximo Puig d’avançar les eleccions valencianes i vincular la seva sort a la de Pedro Sánchez ha suposat un important reforç de la candidatura del líder del PSPV, que ha sumat quatre diputats als seus resultats del 2015 i ha aconseguit beneficiar-se de la crida dels socialistes espanyols a concentrar el vot en les seves sigles per frenar el tripartit de dretes i especialment Vox, que ha obtingut per primera vegada representació a les Corts. Tot i aquesta victòria, el suport aconseguit pel PSPV en les eleccions valencianes ha sigut quatre punts inferior a l'aconseguit en els comicis estatals.

Cargando
No hay anuncios

Retrets de Compromís al PSPV

El suport majoritari al PSPV ha perjudicat Compromís, que ha perdut dos diputats i que durant bona part de la legislatura va mantenir l’esperança de superar els socialistes, esdevenir la primera força de l’esquerra i convertir Mónica Oltra en la primera presidenta del govern valencià, una possibilitat que durant els últims mesos havia anat minvant davant la polarització de la situació política a tot l’Estat i l’omnipresència del debat territorial. Des de les files valencianistes, i un cop acabada la nit electoral, Oltra va valorar positivament els resultats i va agrair la "fidelitat" dels votants de Compromís, que han demostrat que quan aposten "per un projecte de futur, eixe projecte es consolida". Oltra va també tenir paraules per al seu soci al Consell i va acusar el PSPV de "posar en perill la majoria de canvi del 2015" amb l'avançament electoral.

Cargando
No hay anuncios

Finalment, la tercera pota del govern del Botànic, Unides Podem-Esquerra Unida, ha pogut salvar els mobles malgrat perdre cinc diputats. Tot i els pronòstics, la formació lila ha superat àmpliament la barrera electoral del 5%. Si no ho hagués fet, la majoria d’esquerres hauria sigut impossible.

En la victòria del bloc progressista ha sigut clau la gran mobilització ciutadana i el notable increment de la participació, de fins a sis punts, que es va elevar fins al 75,8%, quan ara fa quatre anys no va superar el 69,56%. Un augment superior a la xifra espanyola del 73,74%, i que té especial rellevància, ja que en molts municipis valencians avui dilluns és festa, una circumstància que molts ciutadans aprofiten per viatjar en el conegut popularment com a 'segon pont de Pasqua'.

Cargando
No hay anuncios

Puig cita Lerma, Romero, Pla i Alarte

El president i candidat socialista, Ximo Puig, va comparèixer passades les dues de la nit davant d'un centenar de militants i, com una mostra de la transcendència del triomf socialista, i els 28 anys durant els quals la formació ha hagut de veure com el Partit Popular s'imposava elecció rere elecció, va citar els secretaris generals que han encapçalat el PSPV durant aquestes gairebé tres dècades: Joan Lerma, Joan Romero, Joan Ignasi Pla i Jorge Alarte.

Cargando
No hay anuncios

Durant el seu parlament, Puig va garantir la reedició del Pacte del Botànic i va afirmar que "els valors que ens representen i que han fet avançar la humanitat, com són la igualtat, la llibertat i la fraternitat, s'obrin pas una vegada més a la Comunitat Valenciana davant d'enormes dificultats". "Força! Comencem una nova etapa, de canvi, de llibertat, de solidaritat". "El país dels valencians torna a ser senyera del canvi", va concloure.

Desfeta del Partit Popular

El gran derrota de la nit va ser el Partit Popular, que ha perdut un terç dels diputats i ha passat de 31 a 19. No obstant, els conservadors continuaran encapçalant durant els pròxims quatre anys l’oposició al bloc d’esquerres. Igual que a l’Estat, ho hauran de fer amb una formació de Ciutadans amb un gran resultat, cinc diputats més, aixafant-li els talons i a tan sols tres escons. Un fet al qual Cs sumarà comptar amb un portaveu, Toni Cantó, amb una gran presència pública i bel·ligerància dialèctica. Així ho va demostrar anit, quan en va valorar els resultats electorals va culpar el PP que no hi hagi un govern de dretes al País Valencià. "El PP s'ha enfonsat, sinó estaríem al govern" va afirmar.

Cargando
No hay anuncios

Quan passades les dues de la matinada la líder dels populars, Isabel Bonig, va comparèixer davant dels mitjans de comunicació va atribuir el mal resultat dels conservadors al "fraccionament del vot de dretes, que ha perjudicat el PP". "Continuarem fent una oposició constructiva i en defensa dels interessos dels valencians com a partit més votat del bloc de centredreta", va emfatitzar Bonig.

Finalment, Vox va aconseguir el seu objectiu i, tot i no evitar la reedició de la majoria d’esquerres, va superar Unides Podem-Esquerra Unida i disposarà d’una representació important amb la qual donar veu al seu programa, que inclou, entre altres mesures, la supressió de l’autonomia del País Valencià.