El PSOE desbanca el PP al País Valencià al Congrés dels Diputats
Els socialistes recuperen la primera plaça després de tres dècades i Vox irromp amb 3 diputats
BarcelonaLa incertesa era màxima al País Valencià, sobretot tenint en compte que es tractava d’unes eleccions excepcionals en la història democràtica del territori. La votació era triple: a les Corts Valencianes, al Senat i al Congrés de Diputats. Les enquestes pronosticaven el triomf dels socialistes al Congrés i es van confirmar de ple: el PSOE va obtenir, amb més del 99% del cens escrutat, 737.602 vots, cosa que es va traduir en 10 diputats. Va desbanca així el PP, que en va aconseguir 7, sis menys que a les passades eleccions.
La tercera posició va ser el resultat d’un estira-i-arronsa entre Ciutadans i Unides Podem en què es va acabar imposant el partit taronja, que va aconseguir 6 diputats amb 476.674 vots, mentre que el lila va quedar-se amb 5 (377.593 vots). El partit ultradretà Vox no va protagonitzar cap gir inesperat, tal com alertaven algunes veus, però tanmateix va aconseguir entrar en el repartiment dels 32 escons en joc -un menys que el 2016- amb 3 diputats i un 12,01% dels vots. Per acabar, Compromís, que el 2016 s’havia presentat sota el paraigua d’A la Valenciana amb Unides Podem, va rascar un únic diputat gràcies a 171.201 vots. Aquestes formacions es van veure perjudicades per presentar-se per separat, ja que van perdre tres escons.
Una altra dada a destacar és l’elevada participació, un històric 76,32%.
Feia tres dècades que el PSOE no guanyava les eleccions generals al País Valencià, feu tradicional dels populars. L’últim cop va ser el 1989, quan els socialistes van recollir 878.377 vots enfront dels 572.101 dels populars. La corrupció, la manca de debat sobre els problemes reals del País Valencià -el finançament o el projecte de corredor Mediterrani- han penalitzat el partit blau, que va centrar la seva campanya en l’atac contra els independentistes catalans, en diàleg directe amb Albert Rivera.
Els populars perden pistonada
El PP, doncs, és uns dels grans perdedors de la nit valenciana, ja que ha reduït la seva representació en 6 diputats. Per la seva banda, el líder de Ciutadans, partit que ha sumat un escó, va comprovar ahir que al País Valencià no estan per exportar un model a l’andalusa, amb un govern de dretes amb el suport de l’extrema dreta de Vox.
Com a contrapartida, qui ha sortit beneficiat de tot plegat és el president socialista, Ximo Puig, que va trencar el pacte amb els partits del Botànic per avançar les eleccions autonòmiques, animat per les bones perspectives que apuntaven els sondejos per al PSOE. En complicitat amb Pedro Sánchez, Puig va basar la seva campanya amb la coindicència amb els interessos del socialisme espanyol, sumant així la dinàmica del País Valencià a la del conjunt de l’Estat. No és d’estranyar, doncs, que Sánchez convertís el territori valencià en l’epicentre de la seva campanya, i n’ha recollit els fruits.