Política29/04/2019

JxCat matisa la caiguda però queda lluny dels republicans

El suport a Barcelona i Tarragona posa difícil el grup propi al Congrés

Núria Orriols
i Núria Orriols

BarcelonaJunts per Catalunya va acabar la nit electoral amb un diputat menys que CDC el juny del 2016, però va resistir la caiguda en picat que vaticinaven les enquestes. La llista liderada per Jordi Sànchez i Laura Borràs va assegurar el suport a Girona i a Lleida, la qual cosa va salvar la formació de l’expresident Carles Puigdemont de l’ensorrament electoral, però a Tarragona i Barcelona JxCat va quedar lluny del 15%, el percentatge necessari per tenir grup propi al Congrés. A més, la nit electoral a l’Hotel Catalonia de Barcelona no es mesurava només respecte al resultat de Francesc Homs en les anteriors eleccions, sinó també per la pugna amb ERC, i, en aquest cas, per a JxCat la valoració no és bona. Els republicans van obtenir el doble d’escons que els de la formació de Puigdemont -ERC va guanyar les eleccions amb una victòria històrica a Catalunya-, i van deixar enrere la remuntada de l’expresident a Oriol Junqueras les eleccions del 21 de desembre. De fet, respecte a aquests comicis, JxCat va aconseguir ahir la meitat dels vots que en les anteriors eleccions al Parlament (948.233), tot i que va pujar lleugerament, 487.240 vots respecte a Homs, que en va treure 483.488.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La número dos, Laura Borràs, va sortir a valorar els resultats a les onze de la nit tocades i va començar felicitant els republicans. “ERC ha fet un molt bon resultat, JxCat l’ha mantingut i la conclusió és que el resultat pel país, que és el que a nosaltres ens importa, és positiu”, va dir Borràs, que va remarcar que JxCat arribava al 28-A amb enquestes que li pronosticaven tres escons. Va comparèixer acompanyada del president de la Generalitat, Quim Torra, la plana major del grup de JxCat i el president del PDECat, David Bonvehí, que va mantenir l’expressió més seriosa de l’escenari. I és que la derrota davant Esquerra obre un nou front: la pugna interna dins de JxCat, entre els sectors moderats i més durs. “Hi ha moltes coses, políticament, de les quals cal parlar”, deia a l’acabar la nit un alt dirigent del PDECat en relació a la distància amb ERC.

Cargando
No hay anuncios

El punt dèbil

Amb el 95,95% del vot escrutat, el problema de JxCat s’evidenciava a Tarragona i a Barcelona, on va perdre el diputat respecte al 2016. Jordi Sànchez va obtenir el 10,14% dels vots, 305.000, uns 20.000 menys que CDC el 2016 (12,26% dels vots). La llista de l’exconseller Josep Rull, pres a Soto del Real, a Tarragona també es va quedar amb un 12,32% (49.972 vots), tot i que va pujar lleugerament respecte al 2016. A Lleida, Turull va obtenir el 20,71% dels vots, i a Girona, Jaume Alonso Cuevillas, el 22,47%.

Cargando
No hay anuncios

JxCat ha fet una campanya plena de revolts. Va començar posant línies vermelles al PSOE i ha acabat deixant-les de banda per oferir estabilitat a Pedro Sánchez a canvi de parlar del referèndum. Ara, però, amb el resultat a la mà, no són necessaris per a la governabilitat si el PSOE pacta amb Podem i ERC. En la recta final sí que va agafar embranzida amb la participació dels presos polítics i Puigdemont, des de Bèlgica -amb imatges com el seu retrobament, gràcies a la tecnologia-, però no n’hi ha hagut prou per atrapar ERC. Si bé el 21-D la carta de Puigdemont va propiciar la remuntada, aquest cop l’efecte de l’expresident ha quedat a mitges.