Política 08/11/2019

La JEC rebutja ampliar el termini del vot per correu perquè els antidisturbis desplaçats a Catalunya puguin votar

Els sindicats policials presenten un recurs al tribunal i els agents amenacen amb impugnar les eleccions

Laia Forès
2 min
Imatge de policies nacionals en una manifestació de resposta a la sentència del Procés.

MadridEls sindicats policials han presentat un recurs al Tribunal Suprem aquest dijous, després que la Junta Electoral Central (JEC) hagi rebutjat ampliar al termini del vot per correu o habilitar alguna solució perquè els 2.800 agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil desplaçats a Catalunya pel dispositiu electoral del 10-N puguin votar. Els antidisturbis han amenaçat amb impugnar les eleccions generals "o almenys les meses electorals" on havien de votar els agents si el Tribunal Suprem no resol a favor seu abans de diumenge.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La JEC ha rebutjat adoptar les mesures excepcionals que havien demanat organitzacions sindicals perquè allargar el període per sol·licitar el vot per correu per als agents requeriria una modificació del procediment que estableix la llei orgànica del règim electoral general (LOREG), i la JEC "no té habilitació legal per dur-la a terme". En conseqüència, ha resolt que "no és possible accedir" a la petició dels sindicats policials.

El sindicat majoritari de la Policia Nacional, Jupol, denuncia que els antidisturbis desplaçats des de diferents punts de l'Estat no podran exercir el seu dret a vot perquè el dispositiu es va organitzar massa tard. Els policies i guàrdies civils del dispositiu electoral han rellevat recentment els agents del de la sentència del Procés. Segons el secretari general de Jupol, José María García, existia un informe de Correus que afirmava que "hi havia la possibilitat material d'habilitar mesures excepcionals". La JEC, però, considera que no és possible. Segons García, "és una decisió que ens sorprèn molt".

Ciutadans s'ha solidaritzat amb els agents desplaçats a Catalunya que es quedaran sense votar. El líder del partit taronja, Albert Rivera, ha demanat al president del govern en funcions, Pedro Sánchez, que garanteixi el dret a vot dels policies.

Vox ha presentat un escrit davant la Junta Electoral Central (JEC) perquè adopti "totes les mesures al seu abast" perquè els agents de Policia Nacional desplaçats temporalment a Catalunya puguin exercir el seu dret a vot. El partit d'extrema dreta troba una "contradicció" que els policies hagin estat enviats a Catalunya per garantir el vot dels catalans i que ells no puguin. Vox proposa que votin a través d'una persona autoritzada, un notari, que pugui recollir-lo i traslladar-lo a les províncies de cada elector.

stats