En directe
Eleccions a Galícia
18/02/2024

Totes les reaccions a la victòria del PP a Galícia

"Xuntos": la banda sonora per posar punt i final a la jornada electoral gallega

Amb les paraules del guanyador de la nit, Alfonso Rueda, es posa punt final a una jornada electoral triomfant per al PP a Galícia. Els populars celebren la victòria, una més per majoria absoluta, malgrat l'ascens del BNG, que es consolida com la principal alternativa de govern. Nosaltres també tanquem el seguiment en directe de la jornada en què Rueda i Feijóo han salvat el cap i ho fem amb la mateixa banda sonora que fa servir el PP gallec per celebrar els seus èxits, la versió del Xuntos de Juan Pardo que va fer ara fa uns anys la Familia Caamagno.

Per als més nostàlgics, aquí teniu també la versió original d'aquest exitàs en gallec. Bona nit!

Rueda celebra la victòria a Galícia enrecordant-se de Catalunya

Alfonso Rueda seguirà sent el president de la Xunta de Galícia, però després d'una campanya que el PP va decidir estatalitzar no podia deixar de fer una referència també a Espanya. "Avui Galícia, de la que tot el món estava pendent, ha enviat un missatge a Espanya: aquí no volem xantatges". A què es devia referir el candidat popular? Ho ha aclarit tot seguit. "No volem privilegis de cap tipus, ni més ni menys que els altres". Catalunya ha estat protagonista de la campanya gallega en els mítings del PP fins i tot a la celebració de la nit electoral. Rueda ha agraït les felicitacions dels candidats del BNG i del PSdeG, i ha agraït el suport d'Alberto Núñez Feijóo, que en aquestes eleccions se la jugava tant o més que ell.

Yolanda Díaz reconeix els mals resultats a Galícia

Sumar no ha arribat ni al 2% dels vots a Galícia i no ha tingut cap opció d'entrar al Parlament, tot i l'aposta de Yolanda Díaz per la seva mà dreta, Marta Lois. La vicepresidenta espanyola ha reconegut a X els mals resultats de la seva formació i s'ha comminat a seguit treballant "per un futur millor per a Galícia".

Pedro Sánchez felicita a Alfonso Rueda per guanyar les eleccions

Un habitual de les jornades electorals és el moment dels missatges de felicitació al guanyador. Almenys quan la victòria és per majoria absoluta (si el PP no l'hagués aconseguit a Galícia, el pacte d'esquerres l'hauria aparcat de la Xunta amb tota probabilitat). El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha felicitat Rueda a través de X, on també ha reconegut el paper del candidat socialista, tot i haver patit els pitjors resultats de la història del PSdeG.

Gamarra (PP): "El PSOE ha obtingut el pitjor resultat de la seva història a Galícia de la mà de Pedro Sánchez"

El PP dirigeix la victòria a Galícia en clau estatal contra Pedro Sánchez. "El PSOE ha obtingut el pitjor resultat de la seva història de la mà de Sánchez", ha subratllat la número 2 dels conservadors, Cuca Gamarra, que ha considerat que el líder socialista "hauria de fer una reflexió profunda". "És la primera prova en aquest cicle polític de què opinen una part dels espanyols", ha insistit, que ha inclòs l'amnistia com un dels elements que han estat "rebutjats" en aquesta cita a les urnes.

Pontón (BNG): "El BNG és el referent indiscutible com a alternativa al PP"

La candidata del BNG, Ana Pontón, ha celebrat els resultats obtinguts per la seva formació, ja que trenca amb tots els sostres electorals del partit i els consolida al capdavant de l'oposició: "El BNG és el referent indiscutible com a alternativa al PP".

Alhora, Pontón ha lamentat que hagi estat insuficient perquè l'objectiu era liderar un govern de canvi. "Sé que hi ha gent decebuda, comparteixo la decepció. Hi havia molta il·lusió en aquesta campanya. El resultat indica que aquest país ja ha canviat, que hi ha un abans i un després, que no hi ha marxa enrere", ha afirmat.

El cert és que el bloc nacionalista gallec ha obtingut un bon resultat, ja que ha rebut el suport de més de 455.000 persones, cosa que li ha permès obtenir 25 diputats (31,5%), sis més que els aconseguits en les eleccions del 2020.

18 Feb 2024

El PP manté la majoria absoluta a Galícia i salva el lideratge de Feijóo

Ot Serra

Besteiro (PsdeG): "No hem aconseguit fer entendre la necessitat d'un canvi"

El candidat del PsdeG, José Ramón Gómez Besteiro, ha lamentat que no han aconseguit fer entendre a la ciutadania gallega la necessitat d'un canvi al govern de Galícia i ha reconegut que no han obtingut el resultat que esperaven: "Ho haig de dir sense pal·liatius".

Besteiro, que ha felicitat el guanyador, el candidat del PP Alfonso Rueda, ha promès que treballaran des de l'oposició per aconseguir les millors oportunitats per a Galícia i per ser el reflex de la política sense trinxeres. "No els defraudarem des de l'oposició", ha afegit.

Feijóo telefona Rueda per felicitar-lo per la victòria

Si algú es jugava tant o més que el mateix president de la Xunta era el seu predecessor, Alberto Núñez Feijóo, que haurà respirat tranquil amb la victòria per majoria absoluta del PP a Galícia. Feijóo, que salva una situació que s'havia tornat molt complicada per la relliscada amb l'indult a Carles Puigdemont, ja ha telefonat Rueda per felicitar-lo pel resultat.

18 Feb 2024

Galícia, la terra i el terra de Feijóo

Antoni Bassas

Sumar i Podemos es queden sense entrar al Parlament de Galícia per molta diferència

Ja ho deien les enquestes i no hi ha hagut sorpreses d'última hora: Sumar i Podem s'han quedat sense entrar al Parlament gallec. 

Els dos partits d'esquerres necessitaven obtenir almenys un 5% dels vots en alguna de les quatre províncies, una fita a la qual ni tan sols Sumar s'hi ha acostat: els seus millors resultats han estat a Pontevedra (2,4%) i la Corunya (2,2%). En total, ha obtingut l'1,87% dels vots. Podem, en canvi, s'ha quedat en el 0,25%, amb només 3.512 vots, lluny dels 51.630 de fa quatre anys. En cap de les quatre províncies ha passat del 0,3%.

Les dues candidates han comparegut en el tram final de l'escrutini per agrair la feina de militants i voluntaris durant la campanya. Marta Lois, de Sumar, ha reconegut que el resultat ha estat dolent i ha dit que no és el que esperaven: "Crec honestament que ens ha faltat temps".

El PP revalida la majoria absoluta a Galícia i salva Feijóo

Les expectatives de canvi han fracassat i el PP ha revalidat la majoria absoluta a Galícia pràcticament amb el mateix percentatge de vot que fa quatre anys tot i perdre 2 diputats. Alfonso Rueda seguirà sent president de la Xunta amb 40 diputats i no haurà de dependre de ningú, tampoc de Democracia Ourensana, que entra al Parlament amb un diputat. El bloc de la dreta, doncs, suma 41 escons pels 42 que tenia el PP en solitari fins ara. Vox no ha passat del 2% dels vots i s'ha quedat sense premi.

L'esquerra no ha tingut opcions en cap moment de la nit. L'escrutini ja ha començat amb el PP disparat i s'ha anat moderant a mesura que avançava, però sempre amb bones sensacions per als populars. Això sí, el BNG es consolida com el partit que capitalitza l'alternativa a Galícia: Ana Pontón ha aconseguit 25 diputats, el millor resultat de la història dels nacionalistes gallecs. El PsdeG, en canvi, s'ha enfonsat fins als 9 diputats (amb el 94% escrutat) resignant-se a veure com el vot útil anava a parar al BNG.

Ni Sumar, amb la candidata de Yolanda Díaz, Marta Lois, ni tampoc Podem han superat la barrera mínima per accedir al Parlament. Els primers no han arribat al 2% dels vots i els liles ni tan sols al 0,3%.

El PP manté la majoria absoluta, amb 40 escons, quan ja s'han escrutat el 80% dels vots

El PP està a un mica més a prop de conservar la majoria absoluta: ja s'han escrutat el 80% dels vots i els populars mantenen encara els 40 escons, dos per sota dels obtinguts en les eleccions del 2020.

El BNG ha escurçat diferències respecte a aquells comicis, i arriba al final de l'escrutini amb 25 escons, sis més que ara fa quatre anys. En canvi, el PSdeG recula i es quedaria amb nou diputats, lluny dels 14 que va aconseguir el 2020.

Amb el 77% el PP perd dos diputat però manté una còmoda majoria absolta de 40 escons.

El PP revalida la seva majoria absoluta amb el 77%. Els populars perden dos diputats, però segueixen superant la majoria de 38 escons.

18 Feb 2024| Última hora

Quants escons queden en joc?

Amb gairebé el 80% de l'escrutini fet, el PP consolida la seva majoria absoluta que a hores d'ara sembla difícil que acabi perdent. Quants escons, però, estan en joc? El PP té 40 diputats, però encara en podria perdre un a Pontevedra. El BNG està a només 1.000 vots de diferència en la pugna per l'últim escó (ara mateix el PP en té 11 i el BNG 8). L'altre escó que té cert perill per al PP és a Ourense, tot i que aquest el té més consolidat: de fet, abans l'acabaria perdent el PSdeG i també aniria a parar al BNG. Els nacionalistes gallecs podrien optar a un màxim de 26 escons (amb el 80% escrutat en tenen 24), però ni així farien perillar la majoria absoluta popular.

On pot guanyar un escó el PP? A Corunya i seria a costa del BNG. La diferència és encara àmplia de 6.000 vots, per la qual cosa es presumeix difícil. En el pitjor dels escenaris, els populars acabaran amb 38 diputats i en el millor podrien arribar als 41.

El PP perd un escó però manté la majoria amb el 50% escrutat.

A hores d'ara, amb el 50% del vot escrutat el PP manté la majoria absoluta però perd un escó. El recopmte dona 42 vots al candidat popular Alfonso Rueda, suficients per superar la majoria de 38.

Vox, Sumar i Podemos, lluny del 5% necessari per obtenir el seu primer diputat

Amb el 70% dels vots escrutats, l'únic partit que ha aconseguit treure el cap –més enllà de PP, BNG i PSdeG– ha estat Democracia Ourensana. L'ha aconseguit a la província d'Ourense, on compta amb el 7,9% dels vots, per sobre del 5% necessari per obtenir un escó.

Pitjor sort viuen de moment Sumar, Podemos i Vox, que es troben molt lluny d'aquest 5% en cada una de les quatre províncies gallegues. Els que més s'hi acosten són Vox a La Corunya, amb el 2,46% dels vots, Sumar a Pontevedra, on suma el 2,39% dels vots.

La participació pot acabar sent històrica: qui en sortirà beneficiat

No se sabrà amb exactitud el percentatge de participació en aquestes eleccions gallegues fins que s'acabi el recompte, però els indicadors apunten a una alta participació. Ja era sis punts millor que ara fa quatre anys i podria acabar superant el 65%, gairebé vint punts per sobre que la del 2020. A qui beneficiaria aquest fet? El director de Gad3, Narciso Michavila, responsable d'una de les enquestes de la nit (que dona majoria absoluta al PP), ha explicat a TVG que es donen les circumstàncies perquè el PP pugui acabar perdent la majoria.

De moment, amb el 20% escrutat, el PP fins i tot milloraria els seus resultats arribant als 44 diputats.

El PP manté la majoria absoluta en les quatre províncies gallegues amb el 20% dels vots escrutats

La majoria absoluta del PP es manté en les quatre províncies gallegues quan ja hi ha el 20% dels vots escrutats. Ourense és on el recompte de vots va més avançat, amb el 30%, i el PP obté de moment nou diputats, mentre que el BNG en suma tres i el PSdeG dos. A la província de Lugo, on també s'escullen 14 diputats, el resultat és el mateix, però amb un escrutini del 23%.

En canvi, a Pontevedra, on només s'han escrutat el 13% dels vots, la diferència és menor: el PP en té 12, el BNG 7 i el PSdeG 3.

El recompte comença amb un PP instal·lat en la majoria absoluta

Només s'ha escrutat el 6% dels vots, però la tendència comença a ser beneficiosa per al PP que, de moment, obté 45 diputats, set per sobre de la majoria absoluta. Fa quatre anys en aquest punt del recompte el resultat era fins i tot superior per als populars, que llavors van acabar amb 42 diputats.

El BNG obté ara mateix 20 diputats, un per sobre dels que va assolir el 2020, i el PSdeG-PSOE només 10, fet que comença a albirar una nit nefasta per als socialistes. Ni Vox, ni Sumar ni tampoc Democracia Ourensana entrarien al Parlament, però encara queda la gran majoria dels vots per escrutar.