En directe
21/04/2024

Eleccions a Euskadi 2024: PNB i PSE sumen la majoria absoluta per reeditar la coalició

T'expliquem com avança la jornada electoral al País Basc

Estrada destaca el creixement de Bildu: "El vostre avenç és un pas important per a les lluites de tots els pobles oprimits per l'estat espanyol!"

La candidata de la CUP, Laia Estrada, ha donat l'enhorabona a l'esquerra abertzale uns resultats, que ha qualificat d'"històrics". "Sense cap dubte, el vostre avenç és un pas important per a les lluites de tots els pobles oprimits per l'estat espanyol!", ha afegit la cap de llista cupaire, que ha acabat el seu missatge a X amb un "Fins a la victòria!".

Podem, després de la patacada: "El camí no s'acaba aquí, segueix"

La coordinadora general de Podem Euskadi, Pilar Garrido, ha reconegut els "mals resultats" i ha afirmat que assumeixen el "cop dur", alhora que ha defensat que seguiran "treballant", perquè el seu projecte és "molt important per al futur de aquest país". "No hem aconseguit arribar a obtenir la confiança que volíem per seguir empenyent el nostre projecte, però també sabem que, com passa a la vida, que cal saber guanyar i també cal saber perdre", ha afirmat. "El camí no s'acaba aquí, segueix", ha asseverat. "Tenim regidors, regidores, estem presents a molts municipis, estem a les juntes, als tres herrialdes, a molts llocs", ha recordat.

El PSE destaca el seu creixement i confirma que estarà a "l'alçada"

El candidat del PSE, Eneko Andueza, ha mostrat la seva alegria per l'augment de dos escons respecte el 2020. "El resultat confirma la nostra aposta per la política, tot i la polarització de la campanya", ha assenyalat el presidenciable. "El vot al PSE és un vot útil i ara és necessari respondre als milers de bascos amb polítiques que s’allunyin de mites i aventures", ha afegit abans de concloure que el PSE "estarà a l’alçada".  

Otegi: "Podem dir que som la primera força política d'Euskal Herria"

El líder d'EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha fet una lectura global dels resultats a les eleccions basques que li han atorgat al seu partit 27 escons, el mateix nombre que el PNB. Otegi ha assegurat que els abertzales fan "la comptabilitat a nivell nacional perquè Euskal Herria no són tres territoris sinó 7", en referència a Navarra i Euskadi nord. D'aquesta manera, segons Otegui, "l'esquerra independentista ha superat els 400.000 vots". "Podem dir que som la primera força política d'Euskal Herria", ha cridat Otegi davant l'èxtasi dels seguidors abertzales, i acompanyat del candidat d'EH Bildu, Pello Otxandiano.

ERC valora l'ascens d'EH Bildu: "Una aposta clarament d’esquerres i independentistes creix fins a registres mai vistos"

ERC ha felicitat Bildu pel seu resultat històric i ha subratllat que "una aposta clarament d’esquerres i independentistes creix fins a registres mai vistos" amb el seu millor resultat de la història. "L’esquerra independentista transformadora avança i el canvi és imparable", han assenyalat fonts dels republicans, que han avisat que "l’statu quo treballarà, com fa sempre i hem vist a Catalunya, per aturar el canvi i impedir la transformació". "Animem EH Bildu a seguir treballant i a perseverar perquè el canvi arribi i felicitem el poble basc per la seva aposta per un país més lliure", han afegit des d'ERC.

Turull felicita el PNB i Pradales i lloa el percentatge de vot sobiranista al País Basc: "Més Euskadi i menys Espanya"

El secretari general de Junts, Jordi Turull, ha felicitat el PNB i el seu candidat a lehendakari, Imanol Pradales, que previsiblement aconseguirà ser-ho, pels resultats a les eleccions basques d'aquest diumenge, en què els nacionalistes han guanyat en vots i han empatat amb EH Bildu a 27 escons. En un missatge a X, ha celebrat el percentatge de vot sobiranista al País Basc, que ha sumat el 56,43% de suports. "Més Euskadi i menys Espanya com a síntesi del que han dit les urnes", ha publicat Turull, que ha detallat que ha fet arribar la seva enhorabona a Pradales.

Pradales: "Ha quedat clara la pluralitat d'aquest país"

El futur lehendakari basc, Imanol Pradales, ha assegurat que sabran "interpretar" el que el poble basc els ha manat amb els resultats d'aquest diumenge, que han donat un empat entre PNB i EH Bildu amb 27 diputats cadascun, però majoria de vots per als primers. "Ha quedat clara la pluralitat d'aquest país", ha afegit Pradales, qui ha dit que els bascos "han confiat de manera majoritària" en el projecte de la formació nacionalista.

L'home fort del PNB, Andoni Ortuzar, ha estat la primera veu dels nacionalistes que ha valorat els resultats de les eleccions a Euskadi. Ortuzar ha assegurat que "el PNB ha guanyat les eleccions" i que assumeix "la responsabilitat" d'intentar formar un govern que "doni confiança als bascos". "Ha començat un nou temps", ha sentenciat el líder nacionalista.

El PNB s'imposa a Bilbao i Donosti, EH Bildu a Vitòria

El PNB s'imposa a EH Bildu a dues de les tres capitals d'Euskadi. Els jeltzales es tornen a imposar de manera clara a la capital basca amb un 39,5% dels vots als abertzales, que queden molt lluny, amb un 22,4%. A Donosti, el PNB també s'imposa, però per la mínima, amb només un punt de diferència quan el 2020 li va treure 10.000 vots. En canvi, a Vitòria, EH Bildu desbanca el PNB del primer lloc amb dos mil vots de diferència.

Imanol Pradales serà el nou lehendakari basc

Imanol Pradales serà el nou lehendakari basc, i suplirà d'aquesta manera Íñigo Urkullu. El cap de llista del PNB ha resistit l'envestida d'EH Bildu, i amb el 98% dels vots escrutats, els nacionalistes han obtingut 27 escons, els mateixos que els abertzales. No obstant això, el PNB ha aconseguit pràcticament 30.000 vots més que el seu màxim rival. Pradales necessitarà el suport del PSE, que suma 12 escons i millora els resultats de les últimes eleccions. El Partit Popular resisteix i aconsegueix 7 escons, mentre que Vox i Sumar entren al Parlament basc amb un representant cadascuna de les dues formacions.

Empat entre PNB i EH Bildu amb el 90% dels vots escrutats

PNB i EH Bildu empaten a 27 diputats amb el 90% dels vots escrutats a les eleccions basques. El partit abertzale està dos punts i mig per sota en el percentatge de vots respecte als nacionalistes. D'aquesta manera, el PNB podria reeditar la coalició amb els socialistes, ja que el PSE obtindria 12 diputats i entre ambdues formacions arribarien fins als 39 escons, un per sobre de la majoria absoluta. La quarta força política seria el Partit Popular, amb 7 escons, mentre que Vox i Sumar entrarien al Parlament basc. Podemos en quedaria fora.

Amb el 81% dels vots escrutats, EH Bildu supera el PNB per un diputat

Amb el 81% dels vots escrutats, EH Bildu supera el PNB per un diputat a les eleccions al País Basc. Els abertzales, tot i treure menys vots, s'enduen 28 diputats mentre que els nacionalistes en sumen 27. Per darrere, el PSE aconseguiria 11 escons, 7 el Partit Popular i Vox i Sumar entrarien al Parlament basc amb un representant.

Empat entre EH Bildu i el PNB amb el 75% de l'escrutini

Amb el 75% dels vots escrutats, es manté l'empat a 28 diputats entre EH Bildu i el PNB. El PSE ocupa el tercer lloc amb un escó més (11) i el PP en puja un (7) mentre que Vox mantindria el representant que va assolir fa quatre anys.

Amb el 57% dels vots escrutats, EH Bildu guanyaria les eleccions basques

Amb el 57% dels vots escrutats, EH Bildu guanyaria les eleccions basques amb 28 diputats. No obstant això, la formació més votada és el PNB, amb més de 200.000 vots, i 27 escons. Per darrere de les formacions abertzale i nacionalista, entraria el PSE amb 11 escons. D'aquesta manera, socialistes i nacionalistes podrien reeditar el govern de coalició, ja que entre ambdues formacions arribarien a la majoria absoluta que marquen els 38 escons. El PP treu 7 diputats, mentre Sumar i Vox entrarien al Parlament basc amb un representant cadascun.

PNB i EH Bildu empaten a 28 diputats amb el 40% dels vots escrutats

PNB i EH Bildu empaten a 28 diputats amb el 40% dels vots escrutats a les eleccions basques. El partit abertzale està tres punts per sota en el percentatge de vots. D'aquesta manera, el PNB podria sumar amb els socialistes, ja que el PSE obtindria 11 diputats. La quarta força política seria el Partit Popular, amb 7 escons, mentre que Vox aconseguiria entrar al Parlament basc per primera vegada amb un representant per Àlaba.

Amb el 24% dels vots escrutats, EH Bildu superaria el PNB per un diputat

Amb el 24% dels vots escrutats EH Bildu guanyaria les eleccions basques amb 29 diputats. El PNB quedaria en segona posició, amb 28, mentre que el PSE s'enduria 11 escons, 6 el PP i Vox entraria a la càmera basca. Amb un quart dels vots escrutats ni Sumar ni Podemos traurien representació. Amb aquests resultats, PNB i PSE obtindrien majoria, amb 39 diputats.

Ortúzar confia que l'elevada participació a les sis de la tarda permeti al PNB guanyar els comicis

Andoni Ortúzar, president del PNB, ha dit que la participació a les eleccions basques a les 18 hores, que se situava 15 punts per sobre dels comicis del 2020, amb un 51% de participació, és "una bona dada" per als interessos dels jeltzales perquè necessitaven que el seu electorat acudís a les urnes davant la més que previsible mobilització dels votants d'EH Bildu, que confien en fer el sorpasso i aconseguir la victòria en vots i escons per primer cop a la història.

Frec a frec entre PNB i EH Bildu, segons els sondejos

Tanquen els col·legis electorals a Euskadi. Les enquestes pronostiquen un frec a frec entre el PNB i EH Bildu com a guanyadors dels comicis. Segons un sondeig d’EITB, jeltzales i abertzales empatarien amb 26 o 28 diputats. Els socialistes mantindrien la tercera posició amb 10 o 12 diputats, mentre que el PP obtindria un escó més (7). Podem i Sumar podrien assolir representació i Vox perdria el representant que té. Un altre sondeig d’El Mundo també apunta a un empat tècnic entre PNB i EH Bildu, amb PSE en tercer lloc i PP, al quart. Sumar se situaria entre 1 i 3 diputats i Podem entre 0 i 2 diputats, mentre que Vox estaria a les portes de mantenir l'escó que va assolir fa quatre anys.