Vox i Cs crispen el debat català de les europees

L'amnistia i Israel polaritzen un intercanvi marcat pels insults de Girauta i Cañas als independentistes

4 min
El debat de les eleccions europees del 9-J, a 3Cat

BarcelonaHa estat possiblement el debat més crispat de tots els que s’han fet a TV3. El candidat de Vox, Juan Carlos Girauta, i el de Ciutadans, Jordi Cañas, han superat tots els límits i han increpat els independentistes davant la impotència del moderador, Xavi Coral. “Supremacista”, “xenòfob”, “pallús” han etzibat tots dos a Aleix Sarri, de Junts. Al tornar de la primera pausa, la republicana Diana Riba ha estat molt il·lustrativa: “Jo també he contemplat situacions lamentables. Volem ser parlamentaris, deixem d’insultar i comencem a debatre amb més calma”, ha demanat. Sense massa èxit, tot s’ha de dir. Abans l’amnistia i Israel havien polaritzat el debat.

Cañas i Girauta s'enganxen amb Coral: "Que redacti Asens com gestionem els temps"

“M’estranya que estiguem discutint aquí més sobre l’amnistia que a la campanya de les catalanes”. El candidat del PSC a les europees, Javi López, es feia aquesta pregunta amb cara de sorpresa. L’inici del debat català de les eleccions europees ha estat marcat per l’aprovació de la llei d’amnistia: uns per treure’n pit (Junts, ERC i Comuns) i uns altres per atacar-la (PP, Vox i Cs). López, al mig, ha esquivat tant el debat de l’amnistia com el del lawfare que acabava de denunciar implícitament en la seva carta Pedro Sánchez. L’eurodiputat socialista no semblava gaire còmode en cap d’aquests debats i s'ha centrat en intentar col·locar el seu missatge: la millor manera de frenar l’extrema dreta és votar el partit socialista.

Cañas ataca Asens: "Dedica't a redactar amnisties per a pròfugs, però no m'interrompis"

Però com dèiem el debat ha estat lluny de tenir un to acadèmic. “L’autòcrata Pedro Sánchez s’ha abaixat els pantalons davant dels colpistes”, ha proclamat Juan Carlos Girauta, el candidat de Vox que abans havia passat per Cs i el PP. Jordi Cañas, de Cs, no s'ha quedat enrere. “El que ha fet el separatisme és ridiculitzar la presència de Catalunya a l’hemicicle”, ha dit. “Les amnisties són completament normals a Europa, se n’han aprovat més de cinquanta”, ha replicat la republicana Diana Riba. “La repressió ha sigut derrotada per l’amnistia, que és una esmena a la totalitat de l’última dècada de repressió”, ha conclós Aleix Sarri, el representant de Junts. Sarri, Riba i Jaume Asens han coincidit en lamentar l’absència de Toni Comín, número 1 de Junts.

El debat de la llengua

El PP no va presentar la seva número 1 al debat, Dolors Montserrat, i hi ha enviat Eva Poptcheva, exeurodiputada de Cs d’origen búlgar que viu a Vilafranca del Penedès. Tot i que al seu perfil de la Wikipedia s’afirma que domina el català, al debat no l'ha fet servir. És més, ha estat molt contundent contra l’oficialitat del català a Europa. “Tots som espanyols i ens podem entendre en castellà o en anglès, i vostès fan servir el català com a arma política. No és jurídicament possible”, ha resumit.

Podem ha enviat a TV3 la seva número 1, Irene Montero, que ha intentat portar el debat cap a un eix on considera que pot pescar molts vots a Catalunya: l’oposició a enviar armes i ajuda militar a Ucraïna. “Catalunya és un país pacifista, va votar contra l’entrada a l’OTAN. L’enviament d’armes ens portarà més guerra i més patiment. Soldats espanyols i catalans tornant en caixes”, ha dit Montero. “Ves al Kremlin a dir-l’hi a Putin”, li ha respost sorneguer Cañas. “Jo vull una defensa que se sàpiga defensar”, ha afegit. L’exministra no ha estat sola en aquest debat, sinó que s’ha sumat Riba: “En lloc d’enviar tants milions, no seria millor invertir-los en cooperació i en diplomàcia? Qui anirà a les guerres?”, ha insistit.

Pròxim Orient

La temperatura s'ha disparat, però, amb el Pròxim Orient. Jaume Asens, de Sumar, s'ha encarat a Girauta per recordar-li la foto de Santiago Abascal amb Benjamin Netanyahu: “És una vergonya”, ha dit. El representant de Vox ha esclatat: “Vosaltres esteu al costat dels terroristes palestins, nosaltres d’Israel”. “Israel Hai [Visca Israel!]”, ha afegit en hebreu. Però encara ha sigut pitjor amb Montero, que ha pronunciat la polèmica frase “Palestina serà lliure del riu fins al mar”, que els sionistes identifiquen amb la destrucció d’Israel. “És un lema fastigós. ¿Vostè va disfrutar molt amb les violacions i els assassinats del 7 d’octubre?”, ha dit indignat.

Girauta alça el to amb Asens i l'acusa d'estar "del costat de Hamàs" i Coral li recomana no cridar

Girauta s'ha mostrat alineat amb l'extrema dreta criticant les polítiques contra el canvi climàtic i contra l'avortament, i no ha atacat en cap moment el PP, a diferència del que fa sovint Abascal. López ha lamentat que en molts països s'estigui trencant el cordó sanitari mentre que Popchova ha esquivat el debat i s'ha centrat en atacar Sánchez. Els independentistes han mostrat sintonia excepte al final, on Sarri ha defensat que Junts és l'única candidatura d'obediència catalana i ha retret a Riba l'aliança d'ERC amb el BNG i EH Bildu. La cirereta l'ha posat Jordi Cañas, quan li ha respost a Sarri que "per estar amb l'extrema dreta [Junts, per a ell] gairebé prefereixo desaparèixer". I és que les enquestes deixen Cs fora del Parlament Europeu.

En conclusió, ha estat un debat d’alta tensió, en què els extrems es van sentir més còmodes i s'han intercanviat més improperis que arguments. En cap cas un bon auguri de cara a la participació de diumenge.

stats