Teresa Ribera, una "tecnòcrata" a qui costa molt dir que no

És la cara visible dels socialistes que més bé es mou a Brussel·les, on ha liderat les negociacions per a la reforma del mercat elèctric

2 min
Teresa Ribera

MadridEn aquestes eleccions europees el PSOE ha anat sobre segur. Teresa Ribera (Madrid, 1969) és, probablement, la cara visible dels socialistes que més bé es mou a Brussel·les. També de les més conegudes. Factors que no han passat per alt a l'hora d'escollir-la com a candidata a les eleccions europees del pròxim 9 de juny

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A banda de liderar importants negociacions, com la de la reforma del mercat elèctric, també ha tret pit defensant els interessos del sud d'Europa: "Aquí no hem viscut per sobre de les nostres possibilitats energètiques", deia el juliol del 2022, en plena negociació perquè els països reduïssin el seu consum. Unes paraules que, intencionadament, va verbalitzar perquè deixessin un cert sabor a justícia poètica: durant els pitjors anys de la Gran Recessió va fer fortuna el símil que confrontava les cigales que gastaven (els països del sud) i les formigues estalviadores (el nord, encapçalat per Alemanya).

Tot plegat, doncs, pot suposar un baló d'oxigen per als socialistes a Brussel·les, sobretot tenint en compte que entre la llista de passos decisius que hauran d'entomar els pròxims dirigents comunitaris hi ha la transició verda. Aquí jugarà un paper clau el seu tarannà, apunten diverses veus que hi han treballat de prop. "Costa molt dir-li que no", diu un exdiputat al Congrés amb qui ha coincidit a les comissions d'Energia. "Sobretot perquè és una convençuda [del que defensa] i hi toca molt", afegeix. De vegades, però, algun símbol li ha costat crítiques de l'oposició, com quan va arribar en bicicleta a la cimera del clima de Valladolid escortada de prop per dos cotxes oficials.

"Dura negociadora"

Ribera és jurista de formació i té un lloc al Cos Superior d'Administradors Civils de l'Estat, una "tecnòcrata", apunten les veus. Més enllà del currículum professional, on l'energia i el medi ambient ocupen gran part de l'espai, Ribera és "dura negociant", afegeix la mateixa veu, que ho exemplifica així: "És una bona jugadora de rugbi, però si tu jugues bé al rugbi et respecta, si no, et destrossa i s'oblida de tu i, a més, es fuma un puro sense contemplacions". Un altre diputat en destaca que "sap persuadir molt bé". Això sí, quan negocia i acorda, compleix: "És una dona de paraula. Tampoc et proposarà una cosa si sap que no la pot fer".

Sobre la seva vida personal, qui hi ha coincidit explica que és "força reservada" i apunta que el fet que el seu marit, Mariano Bacigalupo, també ocupi un càrrec important a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) "no hi ha ajudat". "Més d'un cop ha hagut d'aguantar algun acudit malintencionat", diu un exdiputat. Les arrels les té a Madrid: "És cosmopolita i no et presumeix de nacionalisme espanyol", afegeix la mateixa veu. Ara bé, quan toca negociar la lletra petita de certes lleis, la confiança aflora i les anècdotes també: "Un cap de setmana, mentre pactàvem esmenes, ens enviàvem fotos del que cuinàvem. També mems que li fa la seva filla", recorda un exdiputat.

Del seu pas per les files socialistes destaca el paper que va tenir com a secretaria d'estat del Canvi Climàtic amb José Luis Rodríguez Zapatero entre els anys 2008 i 2011: "Part de l'autoritat que té sobre Pedro Sánchez ve d'aquí. Ell era un diputat ras i ella ja remenava les cireres", recorda un diputat.

stats