Sánchez exhibeix el suport de Solana i alimenta l'èpica de la remuntada

El PP demana concentrar el vot en Feijóo per evitar "l'empat"

3 min
Javier Solana a l'acte de final de campanya del Psoe a Fuenlabrada

BarcelonaFelipe González tenia 40 anys quan va formar el seu primer govern el 1982, i 40 anys tenia també la persona que va ocupar el ministeri de Cultura: Javier Solana. Solana no va ser, però, un ministre més: va ser l’únic que es va mantenir durant tot el mandat felipista, i el que després va arribar més lluny en l’àmbit internacional, primer com a secretari general de l’OTAN i després com a primer alt representant de la Política Exterior Europea. I ara, amb 81 anys, quan Felipe González s’ha alineat amb la dreta contra Pedro Sánchez, Solana ha decidit assistir a l’últim acte de la campanya del PSOE com a nexe entre la generació felipista i la sanchista. El públic de Fuenlabrada l'ha aplaudit dempeus com la contrafigura de González, l’àngel caigut del socialisme espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquesta dosi d’autoestima, i aprofitant els errors de l’adversari, Pedro Sánchez ha alimentat l’èpica de la remuntada. “Feijóo va començar dient que arrasaria i guanyaria per 10 punts. I ara estan demanant l’hora i dient que els empatarem. Doncs el perdran, perquè els esquerrans i esquerranes [zurdos zurdas, en referència a la manera despectiva de Javier Milei de referir-se als progressistes i que el PSOE ha convertit en lema de campanya i marxandatge a l’estil del Perro Sanxe] votaran per defensar a Europa de la ultradreta!”, ha clamat.

I és que el PP ha rebaixat les expectatives els últims dies i ara alimenta la por a un “empat” que falcaria Pedro Sánchez a la Moncloa. Així ho ha dit Esteban González Pons en l’acte final de campanya del PP, que s'ha fet a València, un dels feus fetitxe dels populars i on és més fàcil mobilitzar gent: “Si diumenge a la nit Pedro Sánchez empata, Pedro Sánchez es queda, i nosaltres, no vull dir com, però també”, ha afirmat.

El PP presenta aquestes eleccions com un plebiscit sobre Sánchez, però ja comença a veure que no serviran per apartar Sánchez de la Moncloa. “Amb el diumenge no n’hi haurà prou, però sense el diumenge no hi haurà canvi polític a Espanya”, ha dit Alberto Núñez Feijóo. El gran problema del PP és la dificultat per concentrar el vot en unes eleccions, les europees, en què l’elector tendeix a votar més ideològicament i menys estratègicament. I les enquestes diuen que Vox resisteix millor que a les espanyoles del 23-J.

Cas Begoña

La millor carta que té el PP per mobilitzar els seus és el cas Begoña i tots els presumptes casos de corrupció que esquitxen el PSOE. “Estem plens de casos de corrupció, cada dia n’apareix un de nou, i com a espanyol això ens avergonyeix”, ha assegurat el líder del PP. “Si no voleu que guanyi la corrupció voteu el PP, si no voleu que Sánchez continuï fent de les seves, voteu el PP, i si voleu que diumenge estiguem més a prop de canviar el govern d’Espanya, voteu el PP!”, ha conclós.

Precisament, aquest divendres un jutjat ha obert diligències contra un germà de Pedro Sánchez amb el mateix modus operandi que el cas de la seva dona. L’entitat ultradretana Manos Limpias va presentar una denúncia d'acord amb informacions periodístiques d’un mitjà de l’òrbita de la dreta.

De tot aquest caldo de cultiu, però, qui aspira a beneficiar-se’n no és només el PP sinó també Vox i, atenció, la llista de l’influencer Alvise Pérez. En canvi, qui sí que sembla que pot tenir problemes diumenge és Sumar, víctima d’una pinça entre el PSOE i Podem. “No es tracta de ser d’esquerres a les cartes, sinó de ser-ho al BOE”, ha dit la cap de llista de Sumar, Estrella Galán, també des de València.

stats