Els comuns baixen i perden contra Montero

Amb el 4,3% dels vots, el partit cau un punt i mig respecte al 12-M

2 min
El candidat dels comuns a les eleccions europees, Jaume Asens, valora els resultats
Dossier 9J: com ha quedat cada partit Desplega
1.
El PSC reivindica la seva nova victòria per investir Illa
2.
Junts cau però aguanta per davant d’ERC
3.
ERC salva els mobles gràcies a l'impuls d'EH Bildu i el BNG
4.
El PP consolida el seu auge a Catalunya
5.
Vox triplica els resultats del 2019 i es consolida a Catalunya
6.
Els comuns baixen i perden contra Montero
7.
Catalunya, l’únic territori de l’Estat on Podem supera Sumar

BarcelonaLes europees eren unes eleccions difícils per als comuns després d’empitjorar els seus resultats en les eleccions catalanes al Parlament del 12 de maig. Els resultats a Catalunya ho confirmen, i és que la candidatura que encapçalava Jaume Asens, que és el número 2 de la candidatura que a escala estatal liderava Estrella Galán, és la setena força, amb el 4,3% dels vots. “No hem complert les expectatives i no és el resultat que esperàvem”, ha reconegut el candidat dels comuns i número 2 de la llista, Jaume Asens, poc abans de la mitjanit, acompanyat de la líder de l’espai, Jéssica Albiach, i de l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els resultats són pitjors que els del 12-M –en què ja havien perdut un punt percentual de suport respecte al 2021– i es deixen ara un punt i mig més respecte a fa trenta dies. Encara són més amargs els resultats tenint en compte que Podem, la candidatura que encapçalava l’exministra d’Igualtat Irene Montero, els ha guanyat a Catalunya, amb el 4,6% de les paperetes.

Els comuns es van estalviar un rival polític el 12-M, perquè el partit lila va decidir no presentar-s’hi, però sembla que ara els ha esgarrapat alguns vots. Els resultats dels comuns a Catalunya han estat força similars als que ha obtingut a escala estatal la coalició Sumar, que ha rebut el 4,7% dels vots, però en el conjunt d’Espanya la formació de Yolanda Díaz sí que ha aconseguit quedar per davant de Podem.

Crida a la reflexió de l’esquerra

Asens ha qualificat de preocupant l’ascens de l’extrema dreta a Europa i ha fet una crida “a totes les forces progressistes i catalanistes per construir un dic de contenció en defensa de la democràcia”. També ha emplaçat aquests partits i la societat civil organitzada, sindicats i moviments socials a fer una reflexió col·lectiva: “Cal fer una lectura del que ha succeït per poder revertir al més aviat possible aquesta situació”, ha proposat. Tot i els mals resultats, Asens s'ha compromès a defensar una Europa “verda, solidària i per la pau davant de la Internacional Reaccionària”, ha acabat.

Dossier 9J: com ha quedat cada partit
Vés a l’ÍNDEX
stats