Eleccions europees 2024

Els comuns baixen i perden contra Montero

Amb el 4,3% dels vots, el partit cau un punt i mig respecte al 12-M

BarcelonaLes europees eren unes eleccions difícils per als comuns després d’empitjorar els seus resultats en les eleccions catalanes al Parlament del 12 de maig. Els resultats a Catalunya ho confirmen, i és que la candidatura que encapçalava Jaume Asens, que és el número 2 de la candidatura que a escala estatal liderava Estrella Galán, és la setena força, amb el 4,3% dels vots. “No hem complert les expectatives i no és el resultat que esperàvem”, ha reconegut el candidat dels comuns i número 2 de la llista, Jaume Asens, poc abans de la mitjanit, acompanyat de la líder de l’espai, Jéssica Albiach, i de l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els resultats són pitjors que els del 12-M –en què ja havien perdut un punt percentual de suport respecte al 2021– i es deixen ara un punt i mig més respecte a fa trenta dies. Encara són més amargs els resultats tenint en compte que Podem, la candidatura que encapçalava l’exministra d’Igualtat Irene Montero, els ha guanyat a Catalunya, amb el 4,6% de les paperetes.

Cargando
No hay anuncios

Els comuns es van estalviar un rival polític el 12-M, perquè el partit lila va decidir no presentar-s’hi, però sembla que ara els ha esgarrapat alguns vots. Els resultats dels comuns a Catalunya han estat força similars als que ha obtingut a escala estatal la coalició Sumar, que ha rebut el 4,7% dels vots, però en el conjunt d’Espanya la formació de Yolanda Díaz sí que ha aconseguit quedar per davant de Podem.

Cargando
No hay anuncios

Crida a la reflexió de l’esquerra

Asens ha qualificat de preocupant l’ascens de l’extrema dreta a Europa i ha fet una crida “a totes les forces progressistes i catalanistes per construir un dic de contenció en defensa de la democràcia”. També ha emplaçat aquests partits i la societat civil organitzada, sindicats i moviments socials a fer una reflexió col·lectiva: “Cal fer una lectura del que ha succeït per poder revertir al més aviat possible aquesta situació”, ha proposat. Tot i els mals resultats, Asens s'ha compromès a defensar una Europa “verda, solidària i per la pau davant de la Internacional Reaccionària”, ha acabat.