Catalunya, l’únic territori de l’Estat on Podem supera Sumar

Una cinquena part del mig milió de vots dels liles a Espanya venen del Principat

2 min
Montero, valorant els resultats de les europees
Dossier 9J: com ha quedat cada partit Desplega
1.
El PSC reivindica la seva nova victòria per investir Illa
2.
Junts cau però aguanta per davant d’ERC
3.
ERC salva els mobles gràcies a l'impuls d'EH Bildu i el BNG
4.
El PP consolida el seu auge a Catalunya
5.
Vox triplica els resultats del 2019 i es consolida a Catalunya
6.
Els comuns baixen i perden contra Montero
7.
Catalunya, l’únic territori de l’Estat on Podem supera Sumar

BarcelonaEl 2019 Podem es convertia en la cinquena força a Catalunya amb 288.393 vots, un total d’un 8,4% de suports, gairebé triplicant els resultats que van assolir el 2014, quan van irrompre al Parlament Europeu. Aquest 2024, la formació lila, que ha decidit presentar-se en solitari després de la trencadissa amb Sumar, ha quedat molt lluny d’aquell èxit, però els resultats d’ahir són una petita victòria. Més enllà dels dos eurodiputats que va assolir al conjunt de l’Estat, Podem va superar els comuns a Catalunya, que va ser l’única comunitat autònoma on es va imposar a Sumar. A tota la resta, el partit liderat per la vicepresidenta Yolanda Díaz va quedar per davant de Podem. De fet, una cinquena part del mig milió de vots que va tenir a Espanya van sortir de Catalunya.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al principat, la formació liderada per Irene Montero va aconseguir 110.152 vots, un 4,6% de suport, mentre que els comuns es van quedar a 102.831, amb un 4,3% dels sufragis. La crida de la candidata de Podem, l’exministra d’Igualtat Irene Montero, a reflotar el projecte des de Catalunya, un dels seus grans bastions, va tenir efecte. En aquest sentit, Montero va participar en el debat de TV3 i no la representant catalana, Conchi Abellán, que anava de número 12, amb la voluntat d’intentar aprofitar la seva popularitat per seduir el votant d’esquerres desencantat amb el govern espanyol i posant èmfasi en la seva oposició a l’enviament d’armes a Ucraïna. 

Mapa d'intensitat de vot a Podem per municipis (comentari a eliminar)

Recosir l’espai

En qualsevol cas, els mals resultats dels comuns a Catalunya, tot i presentar Jaume Asens com a candidat, obliguen tots dos partits a guarir les ferides obertes si no volen seguir perdent un llençol a cada bugada. Més enllà de les eleccions catalanes, en què Podem no es va presentar, a la formació lila no li han anat bé les darreres cites: a Galícia va treure el 0,25% dels vots i al País Basc el 2,2%, i es va quedar sense representació a tot arreu. Per això, les europees són un baló d’oxigen per a Podem.

Mapa de variació de vot a Podem per municipis (comentari a eliminar)

Dossier 9J: com ha quedat cada partit
Vés a l’ÍNDEX
stats