Eleccions europees 2024

Pablo Iglesias s'agafa a Catalunya per mantenir Podem a l'Eurocambra

L'exvicepresident reivindica que ell sempre ha parlat de presos polítics i exiliats i carrega contra els mitjans i Yolanda Díaz

BarcelonaEl llavors líder de Podem, Pablo Iglesias, tenia tot el protagonisme a les portades dels diaris de l'endemà de les eleccions europees del 2014. El que llavors no era un partit, tan sols una plataforma, va desafiar tots els pronòstics, que amb prou feines els donaven un eurodiputat. En van ser cinc.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara que les enquestes els ho tornen a posar difícil, el partit lila vol tornar a donar la sorpresa: "No necessitem covards, sinó gent que s'atreveixi a dir la veritat, i Irene Montero diu la veritat", ha assegurat Iglesias aquest dimecres, quan ha entrat en campanya electoral a Catalunya en un acte al barri de Sants de Barcelona. "Per això és important que sigui al Parlament Europeu", ha reclamat.

Cargando
No hay anuncios

I en aquesta empresa és clau Catalunya, ja que Iglesias està convençut que molts catalans el votaran: "Som els únics que ens atrevim a dir algunes coses". Per això ha recordat que deu anys enrere van ser els primers eurodiputats no catalans que van donar suport a poder parlar català a l'Eurocambra, i també ha remarcat que en els anys més difícils del Procés sempre han denunciat que hi ha hagut presos polítics i exiliats catalans a tot l'Estat.

La nit electoral del 2014 va ser l'inici d'un ascens fulgurant que va posar contra les cordes el bipartidisme, gairebé supera el PSOE i va catapultar la carrera d'Iglesias, que va arribar fins a la vicepresidència del govern espanyol. Deu anys després l'espai sorgit del 15-M està partit en dos i la formació que ara presenta Irene Montero com a candidata malda per sobreviure i s'aferra als comicis que els van veure néixer per reflotar el partit.

Cargando
No hay anuncios

La intervenció d'Iglesias ha estat plena de dards a Sumar. En referència al judici d'aquesta setmana a un home que els va assetjar durant mesos, ha criticat que Yolanda Díaz no s'hi solidaritzés: "Què li hauria costat fer un tuit? –ha qüestionat–. No, silenci, no sigui que [Antonio Garcia] Ferreras li faci una pregunta difícil", ha ironitzat sobre el presentador de La Sexta. De fet, els "mafiosos" que estan al capdavant de la "dreta mediàtica" han sigut l'altre ase dels cops de l'exvicepresident, juntament amb el president espanyol, Pedro Sánchez: "Esclar que hi ha lawfare quan s'investiga Begoña Gómez, però digui la veritat i no tingui la indignitat de concedir entrevistes a Ferreras, però li està llepant l'hemorroide a qui estava conspirant contra la seva dona!", s'ha queixat.

Cargando
No hay anuncios

Respecte al 2014 algunes coses es mantenen, com el Sí se puede com a banda sonora dels mítings i l'ascendència d'Iglesias entre els seus. El míting d'aquest dimecres s'ha fet al mateix lloc que el de la setmana passada amb Irene Montero, però ha congregat encara més gent –unes 300 persones–, i les cues per fer-se fotos amb Iglesias eren encara més llargues que amb l'exministra i candidata.

Antimilitarisme com a bandera

Podem s'intenta situar com l'autèntica força antimilitarista davant l'"onada bel·licista" que creuen que promouen els altres partits. En aquest sentit, Iglesias ha estat clar sobre l'enviament d'armes a Ucraïna, al qual s'oposa: "Com pot acabar-se la guerra? Amb soldats espanyols i italians tornant en caixes de fusta o amb el que defensem els "ingenus": una taula de negociació que comporti un alto el foc", ha reflexionat. En la mateixa línia s'ha reafirmat Conchi Abellán, líder de la formació a Catalunya: "La guerra és un negoci. Els qui la fan són mamporreros del sistema".