Entre l'"odi" de l'extrema dreta i la "invasió" dels immigrants: primer debat de les europees

Els vuit candidats debuten a la UPF

Els representants de les formacions polítiques amb representació al Parlament Europeu debaten a la Universitat Pompeu Fabra
3 min

BarcelonaQuan tot just es perfila l'inici de les negociacions per formar govern a Catalunya, la campanya de les europees ha arrencat informalment aquest dimecres –formalment ho farà la mitjanit de divendres– amb el primer debat a Catalunya de cara al 9-J. Ha sigut en un acte organitzat per estudiants de les associacions Deba-t.org, Joventut Federalista Europea i European Union Society a la Universitat Pompeu Fabra, i amb bona part dels caps de cartell de les formacions. Els conflictes a Ucraïna i a Gaza, així com la política migratòria, agrària i energètica han sigut els principals temes d'un debat amb poques interpel·lacions.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La majoria de candidats han coincidit a alertar que la pròxima legislatura pot dibuixar unes majories al Parlament Europeu que donin protagonisme a les forces d’extrema dreta. "Existeix un risc real que l’equilibri tradicional es trenqui", ha començat Javi López, cap de llista del PSC, i hi ha coincidit Diana Riba, cap de llista d’ERC: "En moments convulsos afloren discursos d’odi i l’extrema dreta, com veiem els darrers dies amb la internacional ultra". També Sumar i Podem han alertat contra els discursos d’odi, i Ciutadans ha defensat el consens com a forma de funcionar a Europa: "L’avenç ve des del consens", ha afirmat Jordi Cañas, cap de llista a les europees. L'extrema dreta estava representada aquest dimecres per Hermann Tertsch, número 2 de Vox a les eleccions, que s'ha endut alguna xiulada dels assistents i també algun aplaudiment de membres de l'associació estudiantil S'ha Acabat.

La política exterior i migratòria ha trencat aquest consens. Irene Montero, que lidera la candidatura de Podem, ha criticat l’augment de la despesa militar a Europa i la "hipocresia" de la Unió amb el conflicte a Gaza: "Europa és còmplice del genocidi, és imperatiu trencar totes les relacions amb Israel i portar Netanyahu als tribunals", ha defensat entre aplaudiments del públic universitari. Sumar i ERC han denunciat també que la política exterior europea "ha estat segrestada per les polítiques militars", en referència a Gaza, però també a Ucraïna: "La UE ha de tenir una posició pròpia", ha demanat Júlia Miralles, número 2 dels comuns a la candidatura de Sumar.

El PSC, per la seva banda, ha defensat una política de defensa europea pròpia i s’ha mostrat contrari a reduir la despesa militar, en la mateixa línia que han defensat Ciutadans i el Partit Popular. Alhora, López ha criticat la suposada tebior de Podem amb el conflicte a Ucraïna: "No es pot dir que hi ha un genocidi a Gaza i dir que s’ha d’anar a demanar la pau a Putin". Cañas també ha acusat Montero del mateix: "El seu pensament Disney s’assembla molt al pensament putinista", ha exclamat. "Els que defenseu la guerra no us posareu un casc per anar a disparar trets, hi enviareu altra gent", ha contestat ella.

Dissens en polítiques migratòries, agràries i energètiques

El pacte europeu sobre migració i asil aprovat l'última legislatura ha sigut blanc també de les crítiques de Podem, ERC i Sumar. Les formacions d’esquerres han assenyalat que Junts hi va votar a favor, però Neus Torbisco, que ha substituït el cap de llista, Toni Comín, exiliat des del 2017, ha defensat que la seva postura s’allunya de "plantejaments xenòfobs que també tenen veu a Catalunya". Fernando Navarrete, representant del PP, ha defensat el pacte sobre migració i ha marcat distàncies amb les intervencions de Vox, que ha abonat la tesi de la invasió migratòria i d’un suposat acord del govern espanyol amb el Marroc, no només en matèria migratòria, sinó també per perjudicar la pagesia espanyola. Marina Grau, moderadora del debat, li ha recordat que el seu partit coincideix políticament amb Marine Le Pen, que proposa el bloqueig de les exportacions de l’Estat.

Precisament la política agrària i energètica ha sigut l’altre gran tema del debat. Riba ha celebrat el Pacte Verd Europeu, però ha avisat que moltes inversions que s’han de fer amb fons europeus "no arriben als territoris perquè es gestionen només a les grans capitals europees". Montero ha criticat que la transició energètica es fa "prioritzant les grans corporacions i els grans terratinents", i Miralles ha reclamat més ambició davant els discursos negacionistes. López ha posat en relleu el "salt endavant" en energies renovables a l’Estat, però ha enviat un dard als partits independentistes: "La Generalitat s’ha quedat enrere", ha assegurat.

Junts ha plantejat l’habitatge com una de les seves prioritats, "pensant especialment en la gent jove", ha dit Torbisco, i ha proposat emmirallar-se en Dinamarca per prohibir als estrangers comprar habitatges sense ser residents, o eliminar els visats d'or. Miralles, però, ha criticat que Junts se'n preocupi ara, mentre que "quan governen no fan res" per solucionar la problemàtica.

stats