Junts i ERC celebren els "bons resultats" tot i perdre un milió de vots a les europees

Junts reivindica haver quedat per sobre d’ERC i l'auge del BNG i EH Bildu dissimulen la caiguda dels republicans

2 min
Antoni Comin i Diana Riba

BarcelonaEl que en un altre context es podria haver qualificat de desfeta, Junts i Esquerra ho han convertit en un "bon resultat". Les expectatives de l'independentisme eren baixes en aquestes eleccions europees, especialment després de la davallada a les catalanes, i els dos partits han preferit fer-ne una lectura positiva tot i haver perdut gairebé un milió de vots respecte al 2019. Totes dues formacions van obtenir més d’1,7 milions de vots als comicis de fa cinc anys i ara s'han quedat en poc més de 780.000.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de llista de Junts, Toni Comín, tenia el repte d’agafar el relleu de l’expresident Carles Puigdemont al capdavant de la candidatura europea, i de fer-ho tot just unes setmanes després que Junts fos l'únic partit sobiranista que va créixer al Parlament. És per això que els resultats d'aquestes europees són "més positius que negatius", segons ha traslladat Comín a l’executiva del partit, en un missatge al qual ha tingut accés l’ARA. Quedar davant d’ERC és un dels principals motius d’aquesta bona valoració i, de fet, era "el primer objectiu" de la candidatura, informa Núria Orriols Guiu.

Junts perd més de la meitat del suport electoral en cinc anys i passa de tres eurodiputats a un, però Comín ja va assenyalar en la primera valoració de resultats d'ahir a la nit la baixada de la participació –en més de 17 punts a Catalunya– com la principal causa per la qual no han aconseguit el segon eurodiputat: "Ens hem quedat a 80.000 vots", va dir. Malgrat que l’ambient no és d’eufòria, haver guanyat Esquerra, seguir sent la primera força independentista i haver caigut només tres punts respecte del 12-M –han passat del 21% al 18%– converteix els 430.000 vots en un "bon resultat".

Els companys de viatge

Igual o més contents diuen que estan a Esquerra. "Estem molt satisfets", ha afirmat aquest matí Diana Riba a TV3, tot i admetre que "han perdut molts vots" a Catalunya. L’ambient durant la nit electoral a la seu de la formació era de celebració, principalment per haver pogut mantenir els tres eurodiputats de la coalició i, sobretot, per haver frenat la tendència negativa del partit augmentant en un punt el percentatge de vot respecte al 12-M. Riba ha destacat el bon paper de la resta de partits de la coalició i ha volgut deixar clar que ERC obté aquests resultats en un context "complicat a Catalunya i al partit", en referència al debat intern sobre el relleu en el lideratge de la formació. "Els únics independentistes i sobiranistes que es mantenen som els d'Ara Repúbliques", ha subratllat Riba en una referència indirecta a Junts, que, com fa cinc anys, s'ha presentat a les eleccions en solitari tot i la circumscripció única espanyola.

Sigui com sigui, que el bon paper de les forces no catalanes de la coalició amb ERC ha estat determinant és un fet. Si el 2019 els vots de Catalunya representaven el 58% dels que va obtenir la coalició, ara només ho són el 41%, mentre que els del País Basc –on EH Bildu ha guanyat les eleccions– passen de representar el 18% al 29%, i els de Galícia –on el BNG ha retallat distàncies al PP i el PSOE– del 14% al 21%.

stats