Jordan Bardella, el "bebè" de Le Pen que és la nova sensació de l'extrema dreta a França

El cap de llista de les europees del Reagrupament Nacional, de només 28 anys, es perfila com el successor de la líder

3 min
Jordan Bardella en un míting recent.

ParísSempre va repentinat, amb la clenxa a un costat. La camisa planxadíssima. Impol·luta. I li costa somriure. Quan ho fa, el seu somriure és forçat. Com al cartell de la campanya electoral on Jordan Bardella, cap de llista a les europees del Reagrupament Nacional, apareix al costat de la líder del partit, Marine Le Pen. Bardella, cridat a ser el successor de Le Pen, podria aconseguir aquest diumenge els millors resultats de la història del partit. Segons les enquestes, el partit d'extrema dreta obtindrà al voltant d'un 32% dels vots.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bardella, de només 28 anys, és una figura en ascens. Malgrat la seva poca formació universitària –no va acabar els estudis de Geografia– i bagatge laboral –només s'ha dedicat a la política–, l'eurodiputat té facilitat de paraula i ambicions polítiques. A diferència de Le Pen, Jordan Bardella ha sabut conquistar els joves. Una gran part de l'impuls de l'RN per a aquestes eleccions europees es deu precisament a la seva capacitat per connectar amb els votants que participaran en unes eleccions europees per primera vegada. El seu compte de Tik-Tok és seguit per 1,3 milions de persones i sovint hi penja vídeos amb un to informal i distès, on se'l pot veure lleugerament menys seriós que als mítings o a les entrevistes.

El cap de llista de l'RN es va adherir al partit, quan encara es deia Front Nacional, als 16 anys. Fill i net d'immigrants italians, de petit vivia en un pis que compartia amb la seva mare a Saint-Denis, municipi de la banlieue de París, i que era de protecció oficial. Els seus pares estaven separats. "Haver vist la meva mare acabar el mes amb 20 euros és una de les raons per les quals vaig entrar a la política", va assegurar en una entrevista. Bardella, però, anava a una escola privada i el seu pare tenia una situació econòmica benestant.

Carrera fulgurant

La seva carrera política ha estat fulgurant. Amb 20 anys era assistent al Parlament Europeu i conseller regional del partit a la regió parisenca. Amb 22 anys, Marine Le Pen el va nomenar portaveu del partit, amb 23 anys es va convertir en eurodiputat i amb 26 va ser nomenat president de la formació. La seva carrera sempre ha estat impulsada per Marine Le Pen. És el seu delfí i serà, amb tota probabilitat, el candidat a les eleccions presidencials del 2027 si Le Pen és inhabilitada en el judici que comença al setembre per la presumpta malversació de fons públics pels contractes fraudulents d'assistents parlamentaris a l'Eurocambra.

Quan va ser nomenat president de Reagrupament Nacional, Jordan Bardella va ser el blanc de crítiques internes. Alguns membres de la formació d'extrema dreta fidels a Marine Le Pen consideraven que l'elecció de Bardella suposaria posar fi als intents de "desdemonització" del partit, l'estratègia de Le Pen per suavitzar posicions i arribar a més electors. Alguns històrics del partit van arribar a enviar una carta a la mesa executiva de la formació per advertir que l'elecció de Bardella suposaria la "re-radicalització" de l'RN i l'acusaven de posicions més extremistes que la líder. "Anys de desdemonització a punt de fer-se miques", avisaven.

Marine Le Pen i Jordan Bardella durant un míting de la campanya per a les eleccions europees.

Fins ara, Bardella ha seguit fidel a la línia del partit. I si en algun moment ha ficat la pota, la líder l'ha corregit de seguida. "Mentre Le Pen estigui per sobre, no canviarà res. Serà president [de la República], però quan ho decideixi ella", apuntava un membre de la formació citat per l'agència 6Medias. De fet, la premsa francesa el presenta com el seu fill polític. Marine Le Pen l'està modelant. "Bardella és un bebè de Le Pen. Té la mateixa línia ideològica", afirmava la mateixa agència citant el conseller especial de Marine Le Pen, Philippe Olivier.

Si Marine Le Pen un dia cedeix el lideratge a Bardella, serà la primera vegada que el partit estarà en mans d'una persona amb un cognom diferent. Però l'RN no canviarà del tot de família. La parella de Jordan Bardella, Nolwenn Olivier, és neta del fundador del partit, Jean-Marie Le Pen. La mare de la noia és la germana gran de Marine Le Pen. I el pare és el conseller especial de la líder. Tot queda a casa.

stats