Eleccions europees 2024

Feijóo denuncia l’amnistia davant de Von der Leyen

El líder dels populars presumeix del "compromís" de la presidenta de la Comissió Europea, que evita referir-se explícitament a l'amnistia

MADRIDJa fa temps que el PP va traslladar la seva batalla contra la llei d’amnistia a Europa. Ara, un cop aprovada la norma, l’estratègia no sembla que hagi de canviar. Aquest dissabte el líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, no ha dubtat a denunciar la llei davant la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, aprofitant la seva presència i participació en el míting de campanya que el PP ha celebrat a Galícia, al municipi d’O Pino, prop de Santiago de Compostel·la.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Aquesta setmana, al Congrés dels Diputats, hi ha hagut una gran estafa electoral. El nostre estat de dret ha rebut l’agressió més gran en 46 anys de democràcia", ha assegurat Feijóo, que no ha dubtat a presumir del "compromís" de la cap de l’executiu comunitari cap a Espanya: "Ursula [von der Leyen], gràcies per venir a comprometre’t amb l’estat de dret [a Espanya]. Gràcies per venir a dir-nos que no estem sols […] defensant els nostres drets democràtics", ha traslladat el gallec. Minuts abans, la candidata dels populars a les eleccions europees del 9 de juny, la catalana Dolors Montserrat, ha fet el mateix: "L’amnistia de [Pedro] Sánchez és la condemna d’Europa i el PP no callarà", ha advertit.

Cargando
No hay anuncios

Però la claredat utilitzada pel PP contra la llei d’amnistia no ha estat expressada per Von der Leyen, que aspira a revalidar el seu mandat com a presidenta de la Comissió Europea. Durant la seva intervenció, la conservadora i candidata del Partit Popular Europeu (PPE) no ha fet referència explícita a la norma. De fet, sempre que se li ha plantejat la qüestió, Von der Leyen ha optat per la institucionalitat, les paraules ben mesurades i esquivar el debat, a diferència del que ha fet el seu company de partit, el president del PPE, Manfred Weber, que ha arribat a expressar "vergonya" per l’aprovació de l’amnistia. Weber, però, no ocupa cap càrrec institucional.

La mandatària s'ha cenyit en insistir en la defensa dels valors que comparteix Europa: "la igualtat, la llibertat, la democràcia i l'estat de dret". "Això és el que ens manté units [als estats membres]", ha dit. "En un moment en què hi ha preocupació [a Europa] per l'estat de dret […] la Comissió Europea, com a guardiana dels Tractats, té la tasca de defensar aquests valors", ha reiterat, i ha recordat que són els que els països tenen l'obligació de "respectar".

Cargando
No hay anuncios

Tot i que el discurs de Von der Leyen comparteix el to utilitzat en altres ocasions –sobretot a les portes d'uns comicis en què el creixement de l'extrema dreta augura una cambra més propera als interessos del Kremlin–, arriba 48 hores després de l'aprovació de l'amnistia. Per al PP, doncs, és un baló d'oxigen suficient per poder presumir, com ha fet Feijóo, que té la Comissió Europea de part seva. De fet, la correcció de Von der Leyen no evitarà que el PP mantingui el pols contra l’amnistia fora de l’Estat. Feijóo ha anticipat que "repararan amb la justícia i amb Europa" el fet que l'amnistia s'hagi aprovat.

Cargando
No hay anuncios

Repetir l’èxit de Galícia

Feijóo també ha aprofitat que jugava a casa, en terres gallegues, per treure pit de l’èxit del PP: "Som una majoria els que volem que les coses funcionin com a Galícia", ha dit. Fruit d'això, i deixant de banda l'amnistia, el líder dels populars busca que aquestes eleccions europees també es llegeixin com un plebiscit entre ell i Pedro Sánchez: "Som una majoria els que volem posar punt final a aquesta gran farsa en la qual s'ha convertit el govern [espanyol], començant per la degeneració de la Moncloa. Som una majoria i ho deixarem clar a les urnes [diumenge vinent]".

Cargando
No hay anuncios

Per la seva banda, el PSOE, que aquest dissabte també ha tingut un acte de campanya a Valladolid (Castella i Lleó), té entre cella i cella mobilitzar el votant a través de la concentració del vot a l'esquerra, però també posant al mateix sac el PP i Vox. Així, el president del govern espanyol i secretari general del partit, Pedro Sánchez, no ha dubtat a afirmar que "hi ha dues sigles, les de Feijóo i Abascal, que representen la internacional d'ultradreta". De fet, Sánchez ha anat més enllà i ha afirmat que tots dos volen "exportar" el que han fet a Espanya, és a dir els pactes a les comunitats autònomes, a les institucions europees. "Volen exportar el model de Castella i Lleó", ha insistit. El líder socialista també s'ha referit a l'ús despectiu que fa l'extrema dreta del concepte "esquerrà" per reapropiar-se'l: "Sentim orgull de ser esquerrans", ha conclòs.