El CIS manté el PSOE com a guanyador de les europees amb el PP a menys distància
La resta de sondejos situen els populars en primera posició, però rebaixen el còmode avantatge sobre els socialistes i veuen la ultradreta en auge
Barcelona / MadridEl Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) manté el PSOE com a guanyador de les europees, però amb un PP a menys distància. Segons l'última enquesta del CIS abans dels comicis del 9-J, els socialistes obtindrien entre el 33,2% i el 31,6% dels vots i els populars entre el 30,5% i el 28,3%. Aquesta estimació redueix l'avantatge dels socialistes en relació amb l'anterior baròmetre de cinc a tres punts. La previsió del CIS es desmarca de la resta de sondejos de campanya, que apunten a una victòria del Partit Popular, amb el PSOE ben a prop com a segona força política. Els dels últims dies, però, apunten que la distància de tots dos partits podria ser més baixa que la que pronosticaven les enquestes de la precampanya i els primers dies de campanya, sempre amb el partit d’Alberto Núñez Feijóo al davant.
Si fa uns dies gairebé cap enquesta situava la candidatura de la popular Dolors Montserrat per sota els 24 escons, ara tant El Mundo com El Periódico ho fan. El PP es podria quedar, segons aquests estudis, entre els 21 i els 22 escons. La Razón i El País deixen el PP amb una mica més de marge sobre el PSOE, entre 23 i 24 escons. El PSOE, amb Teresa Ribera de cap de cartell, en cap de les enquestes torna a quedar per sota dels 20 europarlamentaris. El Mundo, El País i La Razón els atorguen aquests 20, i El Periódico planteja que puguin pujar fins als 22.
Les expectatives a la dreta del PP i a l’esquerra del PSOE són divergents. El CIS apunta a un creixement de la ultradreta. Tant de Vox, que creix un punt i obtindria entre l'11% i el 9,9% dels vots, i seria tercera força, com la candidatura de l’agitador ultra Alvise Pérez, S'ha Acabat la Festa, que ascendeix a la cinquena posició amb un increment de dos punts respecte de l'anterior enquesta i obtindria entre el 5,7% i el 4,9% dels vots. La resta de sondejos també constaten un important creixement d’escons de Vox al Parlament Europeu (entre 5 i 7).
Sumar i Podem com a màxim mantindrien els sis eurodiputats que sumen totes dues formacions actualment. Els de Yolanda Díaz, amb la candidatura que encapçala Estrella Galán, segons aquests darrers estudis com a molt obtindrien 4 eurodiputats, i la candidatura d’Irene Montero oscil·la en els sondejos entre 2 i 3 escons. Pel que fa al CIS, manté Sumar, en quart lloc, amb un percentatge de vot molt similar, entre un 7,1% i un 5,4%, però situa Podem a la baixa. La candidatura de Montero perd un punt i mig i aconseguiria entre el 3,9% i el 3,6%.
L’altre titular de la nit electoral pot ser la reculada de l’independentisme respecte als bons resultats del 2019. Ara Repúbliques, la coalició que agrupa Esquerra Republicana, EH Bildu i el BNG, podria mantenir els seus tres representants o fins i tot caure a 2 eurodiputats, i Junts, amb la candidatura que encapçala des de l’exili l’exconseller Toni Comín, es quedaria amb un sol escó. El CIS dona entre el 4,1% i el 3,7% a Ara Repúbliques, que és un retrocés de prop d'un punt, i a Junts entre l'1,6% i l'1,5%, un punt i mig menys.
Però més enllà d’aquests estudis dels darrers dies, com han evolucionat les enquestes al llarg de la campanya?
Enquestes de 'El Mundo' i 'El Periódico'
El Mundo i El Periódico han publicat les enquestes de les empreses Sigma Dos i Gesop, que són més optimistes per al PSOE que per al PP, tenint en compte la tendència general dels estudis preelectorals.
El diari conservador deixa Dolors Montserrat només dos escons per davant de Teresa Ribera (22 i 20 escons, respectivament, amb el 32,7% i 29,7% dels sufragis), a Vox com a tercera força (7 eurodiputats i l’11% dels vots), i Sumar i Podem com a quarta i cinquena forces (4 i 3 representants, respectivament, i el 6,9% i 4% dels vots). Ara Repúbliques aconseguiria el 3,8% dels vots i 2 escons, Junts 1,9% i 1 escó, i entrarien tant el PNB amb un escó com la candidatura d'Alvise Pérez, S'ha Acabat la Festa, amb dos.
El Periódico, per la seva banda, situa el PP i el PSOE frec a frec (estima entre 21 i 22 escons per a tots dos) amb els populars lleugerament davant en intenció de vot (32% i 31,5%, respectivament). Vox no pujaria tant (5-6), Sumar i Podem recularien (3-4 i 2-3 escons, respectivament), Ara Repúbliques es mantindria amb 3 europarlamentaris, i Junts, el PNB i Alvise Pérez entrarien amb un escó.
Enquestes de 'La Razón' i 'El País'
Aquests dos mitjans, que també han publicat els seus sondejos a menys d’una setmana dels comicis, mantenen l’avantatge d’escons que el PP ha anat tenint sobre el PSOE les últimes setmanes.
El País publica una enquesta de 40db que situa el PP amb el 33,2% dels vots i 23 escons i els socialistes amb el 30,1% i 20 escons. Confirma també Vox com a tercera opció (10,7% de sufragis i 7 europarlamentaris) i és més pessimista per a Sumar i Podem (5,6% i 4%, amb 3 i 2 escons, respectivament). A Ara Repúbliques li manté els 3 eurodiputats amb el 4,8% dels vots, i Junts, el PNB i Alvise entrarien amb un representant cadascun.
L’enquesta de NC Report a La Razón situa idènticament l’estimació d’escons per als socialistes, i als populars els dona entre 23 i 24 escons. Vox assegura almenys 6 representants al Parlament Europeu. Pel que fa a la resta de candidatures, el repartiment d’escons seria igual que el que estima El País.
Enquesta del CIS
Hi ha un estudi que se surt de la tendència i situa el partit de Pedro Sánchez davant dels populars, l’enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS). En l'anterior baròmetre, l'organisme situava el PSOE amb entre 21 i 24 dels 61 escons que s’escullen el 9-J (amb una estimació del 34% dels sufragis), i deixava el PP en segona posició, amb entre 18 i 20 (29,05% dels vots).
L’enquesta confirmava l’extrema dreta de Vox com a tercera força als comicis al Parlament Europeu, podent fins a duplicar els seus 3 eurodiputats actuals, amb entre 5 i 6 representants (9,35% dels vots). Pel que fa a la batalla entre Sumar i Podem després de la trencadissa de fa ara mig any, el CIS situava els de Yolanda Díaz (4 escons, 6,55% dels vots) per davant de la candidatura que encapçala l’exministra d’Igualtat Irene Montero (2-3 escons, 4,9% dels sufragis). Ara Repúbliques, malgrat l’ascens de les forces basques i gallegues, podria recular i quedaria amb entre 2 i 3 diputats (ara en té 3) i el 4,45% dels vots.
Per la seva banda, Junts recularia fins al 2,6% dels vots i podria passar dels 3 eurodiputats actuals a 1 o 2, els mateixos que Alvise Pérez. La del CIS és de les poques enquestes que situaven Ciutadans amb possibilitats de mantenir la representació a l’Eurocambra, amb 1 o 2 escons. L'enquesta publicada aquest dilluns indica un retrocés de gairebé un punt i mig. Menys possibilitats donava al PNB, que si entrés es quedaria amb només un escó. Ara els situa per sobre de Cs, però amb menys percentatge de vot.
Enquesta de 'La Razón' i 'El Español'
Les enquestes del primer dilluns de campanya, fetes per NC Report i Sociométrica per a La Razón i El Español, donen el partit d’Alberto Núñez Feijóo com a guanyador. Segons el sondeig de La Razón, el PP escalaria fins als 24 o 25 escons, i la candidatura que encapçala la vicepresidenta Teresa Ribera es quedaria amb 19 representants a l’Eurocambra. Vox (6), Sumar (4), Ara Repúbliques (3), Podem (2), Junts (1-2) i CEUS (1) serien les altres candidatures que obtindrien representació.
La distància entre els dos principals partits es redueix a l’enquesta d'El Español: el PP tindria 24 escons i el PSOE en tindria 20. Vox encara pujaria més (7), a Sumar i Podem els atorga el mateix nombre de representants (4 i 2, respectivament), Ara Repúbliques es quedaria amb 2, Junts amb 1, i el PNB no entraria. Sí que entraria Alvise Pérez (1).
Enquesta d''El Mundo'
No s’allunya de la tendència general el sondeig que El Mundo va publicar el primer diumenge de campanya, elaborat per Sigma Dos. L’enquesta constata el creixement de la candidatura de Dolors Montserrat, que oscil·laria entre els 24 i 25 diputats, amb el 35,1% dels sufragis, mentre que el PSOE com a molt es quedaria amb una vintena de representants (19-20, 30,2% dels vots). Els sis eurodiputats actuals de la formació d’Irene Montero es repartirien entre Sumar (4-5) i Podem (2), Ara Repúbliques en perdria un (2), i Junts només n’obtindria un. Alvise Pérez entraria al Parlament Europeu (1-2), i el PNB podria quedar-ne fora (0-1).
Enquesta d''Eldiario.es'
Eldiario.es també preveu 6,5 punts de marge del PP respecte al PSOE. L'enquesta de Simple Lógica dona els populars com a guanyadors de les eleccions amb el 36,4% dels suports, amb un espectacular creixement respecte als últims comicis al Parlament Europeu, i el PSOE recularia lleugerament i es quedaria amb el 29,9% dels suports. A Vox els confirma com a tercera força (10,9%) i a Sumar com a quart partit a les eleccions (8%). Ara Repúbliques recularia pràcticament un punt respecte al 2019 (4,8%), Junts es quedaria al 2,2%, i Podem recolliria un 2% dels sufragis. CEUS, la coalició del PNB, amb prou feines superaria l’1% dels suports i podria quedar fora de l’Eurocambra, com també diu el sondeig que passaria a Cs i Alvise Pérez, a qui no inclou.
Enquesta d''El País'
El diumenge anterior a l’inici de la campanya de les europees el grup Prisa va publicar l’enquesta que l’empresa 40dB va elaborar per a les eleccions al Parlament Europeu. L’estudi d’El País és lleugerament més optimista per als socialistes (20 escons), que podrien quedar a només tres representants del PP (23 escons). A l’espai a l’esquerra dels socialistes no li augura gaire bons resultats, i és que passarien dels seus sis que Podem va obtenir el 2019 a 3 per a Sumar i 2 per a Podem. Vox gairebé triplicaria els seus tres eurodiputats i n'obtindria 8. Ara Repúbliques mantindria els seus 3 representants actuals i Junts i el PNB n’obtindrien un cadascun.