ERC salva els mobles gràcies a l'impuls d'EH Bildu i el BNG
La coalició manté els tres eurodiputats, tot i que els republicans reculin sis punts respecte el 2019
BarcelonaEsquerra salva els mobles i aconsegueix mantenir la representació que va obtenir fa cinc anys: tres eurodiputats, compartits amb EH Bildu i el BNG, els dos partits amb qui s’han tornat a presentar en la coalició Ara Repúbliques, per segona vegada. L’impuls d’aquestes dues últimes formacions els ha permès revalidar la representació de fa cinc anys i convertir-se en quarta força a tot l’Estat. Ara bé, a Catalunya, els republicans han reculat respecte al 2019: han obtingut el 14,82% dels vots, 6,39 punts percentuals menys. En vots la pèrdua és de 372.000. Ara bé, respecte a les eleccions catalanes del 12-M, Esquerra ha frenat la tendència a la baixa i ha aconseguit un punt més que fa un mes, quan van obtenir el 13,68% dels vots. De tota manera, en la particular pugna amb Junts, el partit de Carles Puigdemont s'ha tornat a imposar als republicans (18,02%).
Tomàs Molina, fora de la cambra?
Els resultats deixen fora el fitxatge estrella d’ERC per a aquests comicis, Tomàs Molina, tot i que la mateixa Riba ha deixat clar que “abans que acabi la legislatura”, el meteoròleg serà eurodiputat –es farà el canvi amb un dels tres representants–. Molina havia de ser el reclam d’una campanya en què Esquerra ha intentat posar l’oficialitat del català i també el dret a l’autodeterminació com a dos dels eixos principals. La candidata, Diana Riba, va demanar fins i tot al president espanyol, Pedro Sánchez, que posés com a condició per a la negociació de la composició de la Comissió Europea l’oficialitat del català.
La davallada dels republicans l’ha neutralitzat la crescuda tant d’EH Bildu com del BNG. L’esquerra abertzale, de fet, ha guanyat les eleccions al País Basc amb un 26,24% dels vots, quatre punts més que fa cinc anys. Els nacionalistes gallecs, per la seva banda, han obtingut el 16,13% dels vots, també quatre punts per sobre dels resultats del 2019. Riba ha felicitat les dues formacions per la seva crescuda i ha afirmat: “El sobiranisme d’esquerres s’ha aconseguit sobreposar a les dificultats”. Ara bé, ha evitat valorar la reculada d’ERC: “Hem revalidat la confiança de la ciutadania en un context que no era fàcil”.
Esquerra ha afrontat la campanya de les eleccions europees en el seu pitjor moment. El partit està immers en una crisi interna després de la desfeta del 12-M, en què el tàndem entre Oriol Junqueras i Marta Rovira es va trencar, i s’ha obert una pugna pel lideratge de la formació. De fet, el resultat d’aquesta nit també s’ha de llegir en clau interna. L’encara líder d’ERC s’ha implicat a fons en la campanya de les eleccions europees. Una implicació similar a la que va tenir en la campanya de les eleccions catalanes del 12-M. Ara, però, els resultats no han estat tan catastròfics com fa un mes.
Sigui com sigui, a partir d’aquest dilluns Junqueras abandonarà la presidència del partit per buscar l’aval de la militància per continuar liderant ERC. El resultat d’aquest diumenge, tot i suposar un descens respecte al 2019, també representa un cert bàlsam per al partit, que no recula més del que ho fa fer en les eleccions catalanes. Caldrà veure si aquests resultats influeixen d’alguna manera en les negociacions per investir Salvador Illa o si tot plegat desemboca en una repetició electoral.