El PSC reivindica la seva nova victòria per investir Illa

Els socialistes catalans gairebé doblen els seus principals rivals i ara posen el focus en el Parlament

3 min
Salvador Illa i Javi López.
Dossier 9J: com ha quedat cada partit Desplega
1.
El PSC reivindica la seva nova victòria per investir Illa
2.
Junts cau però aguanta per davant d’ERC
3.
ERC salva els mobles gràcies a l'impuls d'EH Bildu i el BNG
4.
El PP consolida el seu auge a Catalunya
5.
Vox triplica els resultats del 2019 i es consolida a Catalunya
6.
Els comuns baixen i perden contra Montero
7.
Catalunya, l’únic territori de l’Estat on Podem supera Sumar

BarcelonaEl PSC s'ha tornat a imposar aquest diumenge com a primera força a Catalunya, amb 732.128 vots, el 30,6%, gairebé el doble que el segon partit més votat. Conserva els seus dos eurodiputats, Javi López i Laura Ballarín, i és, a més de Vox, l’únic partit que tindrà dos representants catalans a l’Eurocambra. A més, obté una nova carta que podrà jugar per reclamar a la resta de partits que no bloquegin la investidura de Salvador Illa: haver revalidat la victòria un mes escàs després d’haver-se alçat també com a guanyador de les catalanes. “Penso que la rotunditat amb què s’han expressat els catalans convida que tots reflexionem sobre la necessitat d’obrir una nova etapa a Catalunya. Reitero, amb humilitat, el meu desig que tothom hi col·labori”, ha dit Illa en roda de premsa.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Fonts de la formació s'han mostrat molt satisfetes amb el resultat, que consolida la seva hegemonia a Catalunya, i han celebrat la remuntada que ha dut els socialistes espanyols a quedar a només dos escons dels populars en una contesa que Alberto Núñez Feijóo havia presentat com un plebiscit a Pedro Sánchez. Per al PSC, l’examen (que incloïa l’amnistia) està aprovat i amb nota. Però, si el PP volia fer servir les europees per donar el cop de gràcia a Sánchez, alguna font socialista recordava que Toni Comín (Junts) ha aprofitat aquesta campanya per reclamar suports per facilitar la investidura i la tornada de Carles Puigdemont i que, per tant, hauria de prendre nota dels resultats. Precisament, el PSC ha eludit de forma intencionada presentar la campanya com una segona volta de les catalanes per evitar que aquestes crides poguessin mobilitzar l’electorat independentista o més de dretes i el tret els sortís per la culata. Illa ha esmunyit algun missatge per tractar d’acostar posicions amb Esquerra i amb els comuns per pactar la mesa del Parlament, però no ha anat més enllà de reclamar “coherència” amb els resultats del 12-M i receptar “prudència, humilitat i generositat”.

Campanya europea

Fidel al crit de guerra del PSOE, en campanya López s’ha dedicat a alertar del perill de l’auge de l’extrema dreta i ha erigit el vot dels socialistes com l’únic capaç de frenar-lo. Ha comptat amb el suport del candidat socialista a presidir la Comissió Europea, Nicolas Schmit, que va visitar la seu de Pallars i des d’allà es va comprometre a fer possible l’oficialitat del català a Europa. Tot i que inicialment no estava previst, Pedro Sánchez va acabar sumant-se a la campanya del PSC en un míting a l’Hospitalet en plena guerra oberta amb el poder judicial per la citació a la seva dona, Begoña Gómez. López ha hagut d’exercir de paladí accidental de Sánchez quan alguns dels seus rivals han esmentat aquesta qüestió, però en general els socialistes catalans han passat de puntetes per aquesta polèmica i s’han limitat a repetir el discurs oficial que la citació podia buscar “interferir” en la campanya.

En roda de premsa per valorar els resultats electorals, López ha agraït que “un de cada tres catalans” hagin escollit la papereta del PSC: “És un suport que servirà els propers cinc anys per fer avançar Europa i combatre la nociva influència de l’extrema dreta”, ha assegurat, i ha reconegut el paper que hi han tingut tant Pedro Sánchez com Salvador Illa. Tot i les males notícies que anaven arribant pels sondejos que confirmaven l’auge de l’extrema dreta a Europa, la nit s'ha viscut amb tranquil·litat a la seu del partit, on un grup de militants s'han aplegat per celebrar una victòria que ja anticipaven els trackings electorals.

Dossier 9J: com ha quedat cada partit
Vés a l’ÍNDEX
stats