En directe
Eleccions europees 2024
03/06/2024

Eleccions europees | Vox apuja el to: "Més murs i menys moros que no respecten les dones"

Seguim en directe l'última hora de la campanya del 9-J amb els comentaris dels equips de Política i Internacional

Bona nit! Deixem el directe per avui, en un dia marcat per la resposta del PSC a Esquerra sobre l'oferta per a la investidura de Salvador Illa, que va condicionar al concert econòmic. Illa ho ha fet en un acte de campanya de les eleccions europees, avisant que "cal tocar de peus a terra".

Els fundadors de Cs ho intenten amb un nou partit a les europees

Després de la davallada de Ciutadans, els fundadors del partit taronja ho intenten ara amb un nou partit a les europees. És Izquierda Española, que es defineix com a socialdemòcrata i antinacionalista: ha fitxat Ovejero, De Carreras i el pare de Canet que va demanar el 25% de castellà. Ho explica en aquesta peçaMartina Alcobendas.

Jorge Buxadé, l'admirador de Joan Pau II amb passat falangista

És periquito i un advocat de l'estat que ha actuat com a flagell de l'independentisme. El candidat de Vox a les eleccions europees és Jorge Buxadé, l'admirador de Joan Pau II amb passat falangista. Aquí en podeu llegir el perfil, escrit per Roger Palós.

Abascal escalfa encara més la campanya: "Més murs i menys moros que no respecten les dones"

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha protagonitzat una escalada en el llenguatge els darrers dies, contra el govern espanyol; la candidata del PSOE, Teresa Ribera; i en el discurs en general. Però aquest divendres ha atacat els musulmans en un acte des de Múrcia: "Més murs i menys moros que no respecten les dones", ha arribat a dir, emprant un terme pejoratiu per referir-se al col·lectiu. A més, s'ha preguntat per què el govern espanyol persisteix en una política migratòria que consisteix a portar persones procedents de països islàmics que no respecten la dona". Ha recalcat que venen "onades d'immigrants" musulmans, cosa que l'indigna.

Abascal planteja una altra dicotomia per a les eleccions europees: "Es vota la seguretat de les dones o Pedro Sánchez"

Mentre el PP ha plantejat un plebiscit sobre Pedro Sánchez en les eleccions europees, Vox no ha recollit el guant i ha criticat que els populars no vulguin "parlar d'Europa" perquè voten el mateix que els socialistes a l'Eurocambra. En aquest context, el líder del partit d'extrema dreta espanyol, Santiago Abascal, ha plantejat una altra dicotomia en les eleccions europees: "El 9 de juny es vota la seguretat de les dones o Pedro Sánchez", ha arribat a afirmar, en una escalada de declaracions en què acusa l'executiu estatal de "desprotegir" les dones. És la resposta contundent a les declaracions de la candidata del PSOE als comicis europeus, que l'ha acusat de voler "lligar les dones a la pota del llit" i d'atacar la defensa dels "drets" i de la "igualtat".

ERC va a la caça del vot jove per evitar que "els feixistes de Vox o Le Pen" tinguin majoria a Europa

A la caça del vot jove, ERC ha posat com a prioritat absoluta evitar que l'extrema dreta tingui majoria al Parlament Europeu. En un acte amb les joventuts del partit a Mataró, la candidata republicana a les eleccions europees, Diana Riba, ha animat els joves a votar per impedir que "els feixistes de Vox o Le Pen" formin una majoria a Europa. "Hem d'anar a votar perquè no siguin ells la majoria", ha afirmat. En paral·lel, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha demanat abanderar la proposta de destinar més fons europeus per habitatge.

Yolanda Díaz treu l'espantall del PP a Europa: "El PSOE diu ser d'esquerres, però governa amb el PP a la UE"

La vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha tret l'espantall del pacte entre el PP i el PSOE a Europa, en la tradicional entesa transversal entre el centredreta i el centreesquerra. Ho ha fet per reclamar el suport progressista per al seu partit en les eleccions europees: "El mateix govern socialista que governa amb mi [...] també governa amb el PP a Europa", ha afirmat aquest diumenge en un míting a Sevilla. Segons Díaz, votar el seu grup és sinònim de "tornar a derrotar la dreta" i "canviar la història del país".

Comín adverteix que la "temptació" d'investir Illa pot portar a la "deconstrucció" de l'autogovern català

El candidat de Junts a les eleccions europees, Toni Comín, ha alertat aquest diumenge que la "temptació" d'investir Salvador Illa com a president de la Generalitat pot portar a la "deconstrucció" de l'autogovern català. "Si les eleccions europees no anessin bé, hi ha qui tindria la temptació de fer president Illa, i si ho fos, utilitzaria el fet que al Parlament no hi ha una majoria independentista per deconstruir el nostre autogovern i nació", ha recalcat en un acte des d'Elna (Rosselló). En aquest sentit, ha afegit que "els responsables serien aquells que li haurien obert les portes a la presidència".

Paral·lelament, en política estrictament europea, Comín ha demanat buscar vots "sota les pedres" pel 9-J perquè "Junts ha d'arrasar", emmirallat en el bon resultat del 2019, quan va guanyar a Catalunya. Alhora, ha reivindicat Junts com "l'autèntic mur" contra l'extrema dreta a la Unió Europea.

Podem demana a Elionor de Borbó que "es presenti a les eleccions" si vol fer política

Quan fa deu anys de l'abdicació de Joan Carles I com a rei d'Espanya, la candidata de Podem a les eleccions europees, Irene Montero, ha acusat la monarquia espanyola de ser "una institució al servei de la corrupció" en un acte des de València. L'exministra d'Igualtat ha acusat el rei Felip VI de beneficiar-se de la "milionada" que el seu pare tenia a Suïssa i ha avisat a la princesa Elionor si vol fer política: "Que es presenti a les eleccions com fem tots", ha etzibat.

Feijóo acusa Sánchez de retardar publicació al BOE de l'amnistia per "por als efectes" d'una llei "il·legal"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha acusat aquest diumenge al president espanyol, Pedro Sánchez, de demorar la publicació de la llei d'amnistia al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) per "por als efectes" d'una norma que, a parer seu, és "il·legal". En un míting de la campanya europea des de Saragossa, ha assegurat que la Unió Europea frenarà l'amnistia i no deixarà "passar aquest atropellament".

"Ho va dir ahir la presidenta Von der Leyen i us puc assegurar que Europa estarà al costat de la igualtat i de l'estat de dret", ha etzibat, afegint que la Comissió Europea no es deixa "comprar" per set vots, en al·lusió al suport de Junts a l'executiu espanyol i l'aprovació de l'oblit judicial del Procés. Alhora, davant la petició de referèndum de l'independentisme, s'ha qüestionat sobre la fi del Procés: "Però això no era la fi ja la fi del Procés? Per què ara demanen un referèndum? I si tanta reconciliació suposa, per què no la publiquen en el Butlletí Oficial de l'Estat per a reconciliar-se com més aviat millor?", ha ironitzat.

Ribera respon a la "pallassada" d'Abascal criticant les seves "aberracions" contra la defensa de "drets"

El líder de Vox, Santiago Abascal, va dir que eren unes "pallassades" les crítiques de la candidata del PSOE a les eleccions europees, dient que la formació d'extrema dreta vol a la dona "lligada de la pota del llit". Però Ribera s'hi ha tornat aquest diumenge en l'acte que els socialistes han organitzat a Lleida: "El que és no una pallassada, sinó una aberració, és el que diuen els seus vicepresidents i diputats", ha reblat, recalcant que les dones tenen dret a tenir "carrera professional, decidir sobre la natalitat o no" i comptar amb el "suport" de les institucions. "Això no és una pallassada, es diuen drets; no és ideologia de gènere, són drets i igualtat", ha etzibat.

Ribera ha defensat la "convivència davant un model que pretén imposar una manera d'entendre la realitat que només cap al seu cap". "Hem de cabre tots, però no ens podem arronsar ni fer petits: hem de sortir a dir alt i clar que no volem extrema dreta amb dreta, no volem que la resta de la societat sigui exclosa d'allò que més ens importa". En aquest sentit, ha defensat la justícia social i l'impuls d'un impost a les grans fortunes d'àmbit europeu.

ERC avisa que "els socialistes compren les tesis de l'extrema dreta en immigració i austeritat"

La candidata d'ERC a les eleccions europees, Diana Riba, ha avisat en una entrevista a El Periódico que els socialistes estan comprant les "tesis de l'extrema dreta" mentre, paral·lelament, la campanya europea del PSOE és un front contra la dreta radical. "Això passa, per exemple, amb el pacte de migració i asil. Aquest pacte és de vergonya, és el pacte de [Giorgia] Meloni. Aquí els socialistes europeus han votat les tesis de l'extrema dreta; també ho veiem en les polítiques d'austeritat i en els pactes de lliure comerç", ha recalcat.

De totes maneres, ha lamentat que "Junts també ha votat a favor del pacte de migració, a favor de l'austeritat i dels acords de lliure comerç", unit al PP, que ja està parlant "d'extrema dreta bona", un concepte que la candidata del PSOE, Teresa Ribera, també ha ridiculitzat.

Ribera (PSOE) critica la "tebiesa" del PP contra l'extrema dreta

La candidata del PSOE a les eleccions europees, Teresa Ribera, ha carregat contra el PP per la seva "tebiesa" davant l'auge de l'extrema dreta: "El PP blanqueja sense pudor aquests comportaments en les institucions i la vida pública", ha recalcat en una entrevista a La Vanguardia, en què ha recordat que aquestes formacions de dreta radical ataquen el projecte europeu.

En aquest sentit, ha criticat la presidenta de la Comissió Europea i candidata dels populars europeus a la reelecció, Ursula von der Leyen, per estar "disposada" a arribar a acords amb l'extrema dreta en la pròxima legislatura europea. Una de les persones que més ha citat la dirigent alemanya ha estat la primera ministra, Giorgia Meloni, que representaria un corrent amb el qual es podria pactar segons el PP. Ribera, però, s'ha oposat a aquesta lògica, negant que hi hagi "ultradreta bona" i "dolenta". D'altra banda, ha reiterat que els reptes d'Europa "es resumeixen en una campanya d'assetjament al president del govern espanyol, de destrprestigi a Espanya i trobant a faltar més tensió a Catalunya".

Bon dia! Reprenem el directe després d'un dissabte al vespre de campanya marcat absolutament per la final de la Champions, que va guanyar el Reial Madrid. El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, la va poder presenciar des de l'estadi de Wembley amb la presidenta de la Comissió Europea i candidata dels populars europeus a la reelecció, Ursula von der Leyen. "La 15 ja és Historia que tú hiciste", va reblar a X, en al·lusió a l'himne de la desena Copa d'Europa dels blancs. També el president espanyol, Pedro Sánchez, se'n va congratular, fent al·lusió a què són "un altre cop reis d'Europa". Per la seva banda, la vicepresidenta segona espanyola i líder de Sumar, Yolanda Díaz, es va limitar a donar l'enhorabona, mentre el líder de Vox, Santiago Abascal, va ser el més sintètic: "Hala Madrid i visca Espanya", va etzibar.

Bona nit! Deixem el directe d'avui, després d'un dia marcat per les condicions que ha posat ERC per a la investidura de Salvador Illa –l'aprovació del finançament singular– en un acte de la campanya europea. D'altra banda, el PP ha denunciat l'amnistia davant de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen. En paral·lel, Junts ha fet una festa de comiat de Brussel·les del partit. Reprendrem el directe de les eleccions europees demà al matí!

01 Jun 2024
Campanya del PP i el PSOE

Feijóo denuncia l’amnistia davant de Von der Leyen

Núria Rius Montaner

La posició de Junts sobre Palestina

Per què Junts passa de puntetes sobre el reconeixement de Palestina? Ho explica en aquesta peça la periodista Núria Orriols.

01 Jun 2024
Campanya de Junts

La festa de comiat de Junts a Brussel·les: “Ja hem guanyat”

Gerard Fageda

Feijóo diu que es "repararà" la llei d'amnistia amb justícia i l'actuació de la Unió Europea

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha aprofitat la presència de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en el míting dels populars d'aquest dissabte a Galícia per deixar clar que el PP "repararà" la llei d'amnistia que aquest dijous es va aprovar al Congrés dels Diputats amb justícia i l'actuació de la Unió Europea. El popular ha agraït a Von der Leyen el seu "compromís" amb l'estat de dret a Espanya després d'haver-se aprovat la llei d'amnistia. "És una estafa electoral", ha dit Feijóo. El líder del PP també ha agraït a Von der Leyen el seu viatge a Espanya: "Els espanyols no estem sols", ha dit.

Feijóo es recolza en Von der Leyen i planteja les eleccions com un plebiscit: "És la forma de dir 'no' a Sánchez"

Aquest dissabte, el líder dels populars espanyols, Alberto Núñez Feijóo, ha jugat a casa, a Galícia, per intentar mobilitzar el vot de la dreta de cara a les eleccions europees del 9 de juny. Uns comicis que el líder del PP planteja obertament com un plebiscit: "Anar a votar és la forma de dir no a [Pedro] Sánchez", ha dit Feijóo.

A més, el gallec s'ha recolzat en la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que aquest dissabte ha participat en el míting dels populars a Galícia, per demanar el vot per al PP: "[Ursula von der Leyen] gràcies per venir i comprometre't amb l'estat de dret [a Espanya]. Gràcies per venir a dir-nos que no estem sols", ha dit Feijóo.

Durant el seu discurs, Feijóo no ha obviat l'aprovació de la llei d'amnistia aquest dijous al Congrés dels Diputats: "Aquesta setmana hi ha hagut una gran estafa electoral. El nostre estat de dret ha rebut l'agressió més gran en 46 anys de democràcia", ha sostingut Feijóo, que ha assegurat que el 9 de juny "som més els que volem posar punt final a aquesta gran farsa en la qual s'ha convertit el govern [espanyol], començant per la degeneració de la Moncloa", ha afirmat el líder dels populars.