"Despertem-nos!": París i Berlín criden a la mobilització

Macron celebra una visita d'estat a Alemanya per rellançar l'eix franco-alemany abans de les europees

El president francès, Emmanuel Macron, i el seu homòleg alemany, Frank-Walter Steinmeier, amb les seves parelles en un acte oficial al Memorial de l'Holocaust, a Berlín.
27/05/2024
3 min

ParísEl president de França, Emmanuel Macron, advertia fa uns dies que el projecte europeu està "en perill de mort". Queden menys de dues setmanes per a les eleccions europees i els sondejos auguren un gran avenç de l'extrema dreta al Parlament Europeu.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Potser l'advertència de Macron era una mica excessiva, però la realitat és que els partits d'extrema dreta –nacionalistes i antieuropeistes– guanyaran terreny el 9 de juny en una Europa amb un eix franco-alemany debilitat, desdibuixat i malavingut. El president de la República celebra fins aquest dimarts una visita d'estat a Alemanya per intentar reflotar l'eix i enviar un missatge europeista per intentar frenar l'extrema dreta.

La data de la visita ha estat escollida a consciència. Mostrar davant dels ciutadans europeus que, malgrat les diferències latents, hi ha entesa entre París i Berlín és clau davant d'unes eleccions que arriben en un moment molt difícil per a Europa, amb la guerra a Ucraïna, el conflicte a Palestina i reptes enormes, com el canvi climàtic. "Més que mai hem de triar el futur del nostre continent", ha dit el president francès aquest dilluns. Rellançar l'eix franco-alemany és una prioritat per a Macron i per al canceller alemany, Olaf Scholz. “Siguem decididament europeus, siguem decididament francoalemanys!", ha proclamat Macron en un acte a Dresden, ciutat de l'est d'Alemanya bombardejada durant la Segona Guerra Mundial que avui és un dels feus del partit d'extrema dreta Alternativa per a Alemanya (AFD). Macron hi ha anat acompanyat del president alemany, Frank-Walter Steinmeier, tot i que el plat fort del viatge serà aquest dimarts: reunió de Macron i Scholz amb els seus ministres.

Rellançar l'eix és important no només com a estratègia per frenar els partits ultres a l'Eurocambra sinó també per millorar la seva pròpia imatge. Tots dos líders estan debilitats als seus països respectius: el president de la República passa per hores de popularitat baixes i amb grans dificultats per tirar endavant les lleis perquè no té majoria absoluta a l'Assemblea Nacional. Scholz, que no ha exercit un lideratge ambiciós a Europa com sí que ho va ser el de la seva predecessora, Angela Merkel, també està debilitat a casa seva amb un govern fràgil, amb tres partits que sovint no es posen d'acord ni amb les polítiques europees.

Sondejos en contra

Les eleccions al Parlament Europeu passaran factura als dos mandataris. Les enquestes no els són favorables. Tant el partit de Macron (Renaixement) com el de Scholz (el Partit Socialdemòcrata, SPD) tenen uns percentatges d'intenció de vot relativament baixos, amb al voltant d'un 16 o 17% per a Renaixement, i un 15% per a l'SPD. A França, la formació de Macron se situa molt lluny de l'extrema dreta de Marine Le Pen, que podria arribar al 33% dels vots, però fins i tot el Partit Socialista trepitja els peus a la formació macronista, que podria acabar tercera.

Seria un fracàs per a l'inquilí de l'Elisi, que porta setmanes fent campanya en primera línia per donar una empenta a la cap de llista, Válerie Hayer. Macron fins i tot podria celebrar un cara a cara electoral amb Marine Le Pen, una estratègia arriscada que demostra que les eleccions europees a França seran en realitat un combat entre el president i la líder d'extrema dreta. Le Pen també està molt present als actes de campanya per a les europees, si bé ella tampoc n'és candidata.

Emmanuel Macron durant la visita al Memorial de l'Holocaust, a Berlín.

Des que diumenge el president de la República va trepitjar Alemanya, tots els missatges que ha enviat han estat en clau electoral. El cap de l'Estat francès ha advertit del perill de deixar que els partits d'extrema dreta dominin la Unió Europea. "Hi ha una forma de fascinació per l'autoritarisme que neix a les nostres pròpies democràcies, però ens oblidem de preguntar-nos com seria aquesta Europa si els nacionalistes l'haguessin liderat en els darrers anys. No hauríem tingut una vacuna com a europeus, hauríem abandonat Ucraïna per donar suport a Rússia i, per tant, la història no seria la mateixa”, ha avisat el cap de l'estat francès. "Despertem-nos!", ha reclamat.

Imatge simbòlica

La visita d'estat de Macron a Alemanya està farcida de simbolismes. A les portes del 80è aniversari del Desembarcament de Normandia, el president de la República ha visitat aquest dilluns, acompanyat del president d'Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, el Memorial de l'Holocaust a Berlín. Aquest dimarts, Emmanuel Macron i Olaf Scholz es reuniran al Palau de Meseberg abans de la celebració d'un consell de ministres franco-alemany. Serà la foto que simbolitzarà l'apropament entre París i Berlín, la imatge que busquen els dos mandataris abans de les eleccions europees.

stats