Crispat, condescendent, reivindicatiu...: L'1x1 dels candidats del 9-J
El representants de Vox i Cs xoquen amb el presentador del debat de TV3
BarcelonaAquest és l'1x1 del debat electoral de TV3 entre els candidats als comicis europeus del 9-J.
Tranquil
El candidat del PSC es va convertir en paladí accidental de Pedro Sánchez davant dels atacs de la dreta al president espanyol per la seva última carta, en què acusa el jutge del cas Begoña Gómez de voler condicionar el 9-J. Poc amic de polèmiques, López va aguantar el xàfec i va evitar entrar en el cos a cos amb cap dels candidats, a qui va reclamar centrar-se en temes europeus i no interns. El socialista va tractar de dur el debat al seu terreny, advertint del perill que la dreta guanyi a les urnes diumenge, però no va aconseguir la complicitat de la resta de candidats.
Condescendent
Fidel a l’argumentari del PP, el partit pel qual ha fitxat després de ser eurodiputada de Cs, Poptcheva va centrar els seus atacs en el PSOE i l’amnistia i es va declarar “estupefacta” per la carta de Sánchez. La número 23 de la llista del PP va demostrar un bon control de les carpetes obertes a la UE, però es va mostrar condescendent amb la resta de partits i, donant per fet que seran el grup més nombrós a l’Eurocambra, ja va reclamar la Comissió d’Agricultura per al PP. Veïna de Vilafranca del Penedès, no va dir una sola paraula en català durant tot el debat.
Reivindicatiu
El candidat de Junts va substituir al plató el número 1 de la llista, Toni Comín, encara a l’exili a l’espera de l’amnistia. Sarri va escombrar cap a casa: en tots els blocs del debat va fer-s’ho venir bé per parlar de Catalunya i les seves aspiracions nacionals en una Unió Europea on, segons va defensar, cal fer pinya perquè les minories nacionals siguin respectades arreu del món. No es va mullar sobre el conflicte entre Israel i Palestina i, en canvi, va lloar el coratge dels ucraïnesos que són al front “lluitant per la llibertat del seu país”. També va reivindicar l’1-O.
Convençuda
Va començar la seva intervenció amb un missatge de solidaritat cap al candidat de Junts, Toni Comín. Ara bé, Riba va buscar el cos a cos amb Junts en diversos moments: va retreure’ls, per exemple, haver votat a favor dels tractats de lliure comerç i haver pagat per “avançat” amb l’oficialitat del català. La llengua, precisament, va ser una de les banderes que va fer onejar la candidata republicana, que va aprofitar per instar els socialistes i Sumar a pressionar per fer efectiva la seva oficialitat. Riba també va interpel·lar Asens, a qui va retreure haver diluït el veto al Hard Rock.
Compromès
Asens va comprometre’s a deixar-se “la pell” en dues carpetes: per aconseguir l’oficialitat del català i per dur el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, davant del Tribunal Penal Internacional. El candidat dels comuns i de Sumar va saltar davant dels atacs de Vox i Cs i va tractar de tocar el crostó al PSC per ser, a parer seu, massa poc contundent contra el “genocidi” a Palestina. No va desaprofitar l’oportunitat de carregar contra la “coalició de l’asfalt” de Junts i el PSC i, interpel·lat per ERC, va insistir que els comuns no han aixecat (per ara) el veto al casino del Hard Rock.
Incisiva
Era l’única candidata no catalanoparlant i, només començar, es va disculpar per fer el debat en castellà. Montero va estar especialment contundent contra els socialistes per no trencar relacions diplomàtiques amb Israel després que Espanya reconegués l’estat palestí. Va fer bandera de ser l’únic partit que defensa trencar el “consens bèl·lic” i deixar d’enviar armes a Ucraïna, per exemple. Montero va evitar enviar cap retret contra els candidats independentistes i tampoc va entrar al cos a cosa amb Jaume Asens, amb qui el seu partit va trencar la coalició fa pocs mesos.
Crispat
Va començar malament el debat, entrebancant-se amb la pregunta que havia de formular a Javi López sobre immigració, que no es va acabar d’entendre. Girauta va estar força absent durant el debat, excepte amb la qüestió de la guerra entre Israel i Palestina, quan va apujar el to i la veu a l’hora d’adreçar-se a Jaume Asens i Irene Montero per criticar-los que parlessin de genocidi a Palestina i utilitzessin el lema “del riu fins al mar”. També va repartir contra l’independentisme, especialment contra Aleix Sarri, a qui va cridar “supremacista”.
Agressiu
Va repartir dards a tots els candidats, especialment als independentistes i a Jaume Asens, però també al moderador, Xavi Coral, a qui va criticar la gestió dels temps –igual que Girauta–. L’amnistia va ser una de les qüestions que més va criticar Cañas, en un to burlesc –a Asens el va acusar d’ajudar els exiliats a marxar dins d’un maleter d’un cotxe–, però també els suposats vincles entre l’independentisme i Rússia. Sobre la guerra a Ucraïna, va dirigir els seus principals atacs cap a Montero, a qui va acusar de tenir un “pensament Disney”.