Cos a cos PSOE-PP en un debat a RTVE que estrena l'ús del català
L'amnistia i el cas Begoña Gómez es cola entre els atacs dels candidats a les europees
MadridUn debat de candidats estatals a les eleccions europees a Televisió Espanyola ha començat amb paraules en català. Un fet històric que beu de la nova realitat al Congrés dels Diputats, on des d’aquesta legislatura es poden parlar totes les llengües oficials de l’Estat. No passa el mateix a les institucions europees, malgrat que aquest va ser el pacte de Junts amb el PSOE per atorgar la presidència de la cambra baixa a Francina Armengol. Aleix Sarri, número 3 de la llista de Junts i l’encarregat d’estrenar el català al debat, ha situat aquesta consecució com una de les fites de la pròxima legislatura a Brussel·les.
Precisament, els pactes entre el PSOE i Junts han marcat el primer tram del debat a nou a RTVE, sobretot per l’amnistia. La candidata del PP, Dolors Montserrat, ha assegurat que “no hi ha res més antidemocràtic i ultra que entregar la governabilitat a un fugit de la justícia”, en referència a Carles Puigdemont. “Llavors no hauria de proposar-li una moció de censura”, l'ha interromput el candidat de Cs, Jordi Cañas. L’únic moment que la candidata del PSOE, Teresa Ribera, ha parlat de Catalunya ha sigut per dir que a Europa ja no li pregunten pel Procés, sinó per la “inclinació de la dreta a blanquejar la ultradreta”. El principal interès entre les aspirants del PSOE i el PP ha sigut buscar el cos a cos, atès que representen els partits favorits a guanyar les eleccions. L’encara ministra de Transició Ecològica ha insistit en situar el partit d’Alberto Núñez Feijóo al costat de l’extrema dreta, representada al debat pel candidat de Vox, Jorge Buxadé, obstinat a deixar clar que el PSOE i el PP voten igual el 90% de vegades al Parlament Europeu.
El polític català ha escoltat impertèrrit com el qualificaven de “feixista” –ho ha fet la candidata de Sumar, Estrella Galán–. “A part de franquista, mentider, perquè Puigdemont porta set anys a l’exili i la casa [de Waterloo] s’ha pagat amb diner privat”, s’hi ha sumat Sarri quan Buxadé ha ensenyat una fotografia de la “mansió de Puigdemont” a Bèlgica. El dirigent de Vox, en lloc d’alarmar-se perquè el qualifiquessin de “franquista”, s'ha preguntat: “Però quin exili?”
També ha utilitzat el català la candidata d’Ara Repúbliques, Diana Riba, sobretot per debatre amb Montserrat i Sarri, amb qui ha xocat en matèria migratòria. "Tenim moltes lluites compartides, però amb temes de migració i asil no compartim el model de Junts", ha anotat. No ha sigut un debat especialment crispat, tot i que sí que s'han expressat amb vehemència diferències sobretot en l'àmbit de la migració i la política de defensa. "Tu creus que Espanya pot acollir tot Àfrica?", ha preguntat Cañas a la candidata de Podem, Irene Montero, en un dels moments més encesos de la contesa.
L’esquerra contra Ribera
Riba, que ha combinat el castellà –representa una llista que també integra altres partits com EH Bildu i el BNG–, ha defensat l'acollida de migrants i ha reclamat més inversió en polítiques verdes i menys en armament. En l’àmbit bèl·lic s'hi ha recreat especialment Montero, que ha reptat Ribera a aclarir si el govern espanyol considera que Israel està cometent un genocidi contra el poble palestí. “Li queden deu segons, pot contestar, si vol”, li ha dit el moderador, Xabier Fortes. “No vull contestar a això”, ha respòs la candidata del PSOE, després que el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, digués que la intervenció en el procediment contra Israel al Tribunal Internacional de l'Haia no implica posicionar-se. També Galán (Sumar) s'ha dirigit a Ribera per dir-li que cal ser “zurdos al BOE i en les lleis, no en les cartes”, en referència a la carta de Pedro Sánchez per defensar la seva dona, Begoña Gómez.
- Mapa: Què han votat, els teus veïns? Les eleccions europees, carrer per carrer
- 17 mapes clau per entendre els resultats de les eleccions europees
- El PSC arrasa a Catalunya a les europees amb Junts per davant d'ERC
- Aquests són els eurodiputats catalans que s’han escollit aquest 9-J
- La gran coalició de l'Eurocambra manté la majoria tot i l'augment de l'extrema dreta
- El PP s'imposa a Espanya per un estret marge: 2 escons més que el PSOE