En directe
Eleccions europees 2024
26/05/2024

El PSOE carrega contra l'acostament del PP a l'extrema dreta: "Ha passat de blanquejar-la a mimetitzar-s'hi"

Seguim en directe l'última hora del camí cap al 9-J amb els comentaris de l'equip de Política

Podem demana "no premiar la hipocresia" del PSOE després de dir que hi ha genocidi a Gaza i no trencar amb Israel

La candidata de Podem, Irene Montero, ha reclamat no "premiar" de cara al 9-J la "insuportable hipocresia" del PSOE, perquè creu que és "incomprensible" que la ministra de Defensa, Margarita Robles, digui que a Gaza hi ha un "genocidi" i l'executiu espanyol no trenqui relacions diplomàtiques amb Israel. Des de Las Palmas de Gran Canaria, Montero ha carregat també contra el PP i els sectors "reaccionaris" del poder judicial i mediàtic per tenir una "estratègia colpista", contra lleis "legítimament" votades al Congrés com és l'amnistia.

Yolanda Díaz erigeix Sumar com l'opció "antiausteritat" a la Unió Europea

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha erigit Sumar com l'única opció "antiausteritat" a la Unió Europea i ha advertit que el PSOE posarà "obstacles" als avenços laborals com la reforma de l'acomiadament o la reducció de la jornada laboral. En un acte electoral a Saragossa, Díaz ha volgut diferenciar-se un cop més del PSOE a qui li retreu la "contradicció" de governar Espanya amb Sumar i a Europa amb el PP. La líder de Sumar també ha cridat a frenar la "internacional de l'odi de l'extrema dreta" que són uns "negacionistes democràtics" i que a Espanya proclamen "amb absoluta indecència" que el govern de coalició és il·legítim.

Borrell, la veu més propalestina de la UE, entra en campanya

El cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, està contribuint a l'estratègia del president del govern espaynol, Pedro Sánchez, d'imposar la seva gestió en relacions internacionals com a un dels temes principals de la campanya a les eleccions europees del pròxim 9 de juny. Aquest diumenge, per exemple, el socialista català, que és el dirigent comunitari més propalestí, s'ha reunit amb el ministre d'Exteriors noruec, Espen Barth Eide, i el primer ministre palestí, Mohammed Mustafa, a Brussel·les per escenificar la decisió de reconèixer de l'estat palestí per part d'Espanya, Irlanda i Noruega.

De fet, el dirigent català ha donat suport a totes les iniciatives que volia impulsar Espanya a la UE respecte al conflicte entre Israel i Palestina, com les sancions als colons violents a Cisjordània o la petició de revisar el tractat d'Associació entre la UE i Israel. I, a mesura que s'acosten les eleccions europees, Borrell ha anat incrementant la pressió i el to en aquest sentit contra la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha estat acusada per diferents estats membres per posar-se massa del costat del govern de Benjamin Netanyahu.

Tan bon punt l'agenda de cap de la diplomàcia europea el deixi, Borrell té previst fer campanya per al PSOE a les eleccions europees, si bé no va a llistes. Cal recordar, però, que per ocupar un alt càrrec a la UE no cal sortir escollit eurodiputat i, tot i que el líder català té 76 anys, no queda clar que després d'aquests comicis plegui i posi punt final a la seva longeva carrera política.

Ribera acusa Feijóo de "mimetitzar-se" amb l'extrema dreta

La candidata del PSOE a les eleccions europees, Teresa Ribera, ha acusat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, d'haver passat de "blanquejar a la ultradreta" obrint-li les portes dels governs autonòmics, a "mimetitzar-se amb ella" quan "era aquell que venia de moderat". Des de Las Palmas de Gran Canaria, Ribera ha tornat a carregar contra els populars pel bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). "S'inventen que fa falta que mediï la Comissió Europea perquè, si no, no és possible l'acord i prenen el pèl als comissaris. Aquesta és la dreta que defensarà els tractats europeus?", ha preguntat Ribera.

ERC acusa Junts de vendre "fum i mentides" i nega que pugui "defensar la causa catalana" a la UE perquè està "aïllat"

ERC acusa Junts de vendre "fum i mentides" i nega que pugui "defensar la causa catalana" a la UE perquè està "sol i aïllat". En un acte de campanya aquest diumenge a Torredembarra, la número 3 de la llista d'ERC per a les eleccions europees del 9 de juny, Helle Kettner, ha qüestionat la influència de Junts a Brussel·les "quan no ha defensat cap informe al Parlament Europeu" i està al grup dels no inscrits. "Venen fum i mentides. Ara torno, ara no torno...", ha dit en referència al líder de Junts Carles Puigdemont. El president d'ERC, Oriol Junqueras, també ha carregat contra Junts i el PSC fer "pinça" i ha criticat les "traves" d'"altres partits" al traspàs de Rodalies.

Asens reclama acabar amb els tractats de lliure comerç de la UE amb països tercers: "Estan arruïnant els pagesos"

El candidat dels comuns a les eleccions europees, Jaume Asens, ha exigit acabar amb els tractats de lliure comerç de la Unió Europea amb països tercers. "Els tractats que els socialistes han votat amb la dreta i l'extrema dreta estan arruïnant l'economia dels nostres pagesos i fomenten la competència deslleial", ha assenyalat aquest diumenge en una atenció als mitjans des de l'Aplec del Cargol de Lleida. En aquest sentit, el dirigent ha lamentat que la situació de la pagesia al país és "cada cop pitjor" i ha defensat la necessitat que el Parlament Europeu prengui mesures "profundes i urgents" per "salvar" els agricultors durant la pròxima legislatura.

Junts veu una "espanyolització" en l'acostament del PP europeu a l'extrema dreta i diu que "posa en risc" la UE

El candidat de Junts a 9-J, Toni Comín, ha afirmat que els eventuals pactes entre el Partit Popular Europeu (PPE) i les forces d'extrema dreta són conseqüència de "l'espanyolització" de la formació. "El que està passant és que el PPE, en lloc de democratitzar el PP espanyol, s'està espanyolitzant", ha dit en una intervenció a distància en l'acte de campanya del partit a Gandia (País Valencià), des d'on ha alertat que aquesta "espanyolització" pot posar "en risc" el projecte europeu. "És un drama que de tots els partits que integren el PPE el que té menys tradició democràtica sigui el que marqui el pas", ha lamentat. D'altra banda, Comín també ha carregat contra el govern espanyol per "boicotejar" la construcció del corredor mediterrani per tal de "no donar a Catalunya el pes estratègic que li correspon".

Illa veu el PP amb "por" a una nova etapa a Catalunya i amb "nostàlgia" pel Procés

El líder del PSC, Salvador Illa, ha acusat el PP de tenir "por" a obrir una nova etapa política a Catalunya i sentir "nostàlgia" pel Procés. Així ho ha afirmat en la Festa de la Rosa organitzada pels socialistes a Cerdanyola del Vallès, on també hi ha participat el candidat del PSC a les eleccions europees, Javi López. Illa ha defensat, en aquest sentit, l'amnistia perquè "la generositat és un signe de la fortalesa i la solidesa de la democràcia espanyola" i "ha funcionat" en relació amb Catalunya: "Teníem raó".

Cañas diu que el 9-J no va de Feijóo o Sánchez i assegura que Cs és "l'únic partit" que fa "una campanya europea"

El cap de llista de Ciutadans al 9-J, Jordi Cañas, ha carregat contra el PP i el PSOE: "No són unes eleccions on es tria entre Sánchez i Feijóo". I ha erigit Ciutadans com "l'únic partit" que fa una "campanya europea". En aquest sentit, ha carregat contra Feijóo per vendre el 9-J com "l'avantsala" d'unes generals i contra Sánchez per vendre's com el "fre" d'una extrema dreta "fantasmagòrica". Cañas també ha repartit contra Vox i ha ironitzat sobre el seu lema de campanya: "Sí, els sentirem, però veure'ls treballar, poc".

Fins quan hi ha temps per sol·licitar el vot per correu per les eleccions europees?

El termini per sol·licitar el vot per correu per les eleccions europees del 9 de juny acaba aquest dijous, 30 de maig. Correus té fins al 5 de juny per entregar el sobre amb tota la documentació necessària a les persones que ho hagin demanat i els votants podran dipositar el seu vot en qualsevol oficina de Correus fins al 6 de juny.

Els partits encaren el tercer dia de campanya i el PP es manifesta a Madrid en contra l'amnistia

Tercer dia de campanya de cara les eleccions europees del 9 de juny. Els partits celebren actes a tot el territori estatal, entre els quals, una concentració convocada pel PP en contra l'amnistia a Madrid. Pedro Sánchez avui no participa en cap acte electoral (la candidata dels socialistes, Teresa Ribera, fa campanya a Les Canàries), mentre que Yolanda Díaz és a Saragossa i Irene Montero també és a l'arxipèlag canari. ERC fa campanya a Torredembarra, mentre Junts ho fa al País Valencià.

Cs acusa Sánchez de permetre “l’assetjament marroquí” a Melilla

El candidat de Cs a les eleccions europees, Jordi Cañas, ha acusat el president espanyol, Pedro Sánchez, de permetre “l’assetjament marroquí” a Melilla. En una atenció als mitjans des de la ciutat autònoma, ha afirmat que “ningú” havia defensat els interessos de Melilla a l'Eurocambra “fins que va arribar Cs”. Segons Cañas, el govern espanyol liderat per Sánchez ha pres la "decisió política" de permetre “el xantatge marroquí” amb “l’amenaça” de la immigració. El candidat ha defensat que Ceuta i Melilla tinguin “una oficina de representació” a Brussel·les per “dir prou a ser utilitzats” i tenir una “veu directa” a les institucions europees.

ERC proposa aplicar la directiva europea sobre igualtat de gènere a les federacions esportives

ERC proposa aplicar a les federacions esportives la directiva europea sobre igualtat de gènere en els consells d'administracions d'empreses. Ho ha plantejat la seva candidata a les eleccions europees del 9 de juny, Diana Riba, que ha anat a Bilbao per donar suport al Barça femení. Abans del partit de la final de la Champions contra l'Olympique de Lió, Riba i altres candidats d'EH Bildu, amb qui els republicans comparteixen la coalició Ara Repúbliques en aquests comicis, repartiran "ikurriñes i estelades" per "donar veu a les nacions" d'aquests partits. "El Barça femení ha recollit grans victòries, però fa front a desigualtats de gènere", ha lamentat Riba.

Comín defensa que el 9-J ha de servir "per parar els peus als jutges franquistes que boicotegen la democràcia"

El candidat de Junts al 9-J, Toni Comín, ha demanat que les pròximes eleccions europees serveixin "per parar els peus als jutges franquistes que boicotegen dia sí i dia també la democràcia". "En quin país de la UE passa això? Només en un, que es diu Espanya", ha denunciat Comín, en referència a la guia que han rebut els jutges per aplicar l'amnistia. Segons Comín, la guia "insta a prevaricar els jutges". Així ho ha afirmat en un acte de campanya que Junts ha celebrat a Palma (Mallorca), al qual el cap de llista ha intervingut telemàticament. Comín també ha criticat la "promesa" de reforma del finançament feta per Sánchez: "Es deu pensar que Illa serà investit president".

Molina avisa que si l'extrema dreta atura les accions per reduir emissions, en 10 anys Lleida tindrà estius "a 44 graus"

El número quatre d'ERC a les eleccions europees, Tomàs Molina, ha avisat que si l'extrema dreta atura les accions per reduir les emissions, en 10 anys Lleida tindrà estius "a 44 graus". Molina ho ha dit des de Lleida, on ha visitat l'Aplec del Cargol. En declaracions als mitjans, el candidat ha posat el focus en l'impacte que podria tenir l'arribada de l'extrema dreta per a les accions per combatre el canvi climàtic. "Si aquesta gent ve i ho para tot, en 10 anys estarem a dos graus de pujada de la temperatura". "Si a Lleida són 42 graus a l'estiu, seran 44. No ens ho podem permetre", ha afegit.

Dolors Montserrat, al PSOE: "El més ultra és entregar la governabilitat a un pròfug de la justícia"

La cap de llista del PP a les eleccions europees, Dolors Montserrat, ha contestat les crítiques del PSOE després que Alberto Núñez Feijóo obrís la porta a pactar amb el partit de Giorgia Meloni. "El més ultra i radical és entregar la governabilitat d'Espanya, com ha fet el president Pedro Sánchez, a un pròfug de la justícia", ha afirmat Montserrat, en referència a Carles Puigdemont. "¿Es poden imaginar que el president de la República Francesa entregués la governabilitat de França a un pròfug de la justícia? ¿S'imaginen al canceller alemany entregant la governabilitat d'Alemanya a un pròfug de la justícia?", ha preguntat la dirigent popular des de Burgos.

Yolanda Díaz carrega contra el PSOE per pactar amb el PP a Europa

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha carregat contra el PSOE per pactar amb el PP a Europa i els ha definit com "la gran coalició". La líder de Sumar ha criticat que els socialistes triïn els populars a la Unió Europea per aprovar les regles fiscals i el pacte migratori, mentre que a Espanya governen amb Sumar. En un acte de Sumar a Vigo, al costat de la candidata al 9-J, Estrella Galán, i el ministre de Cultura, Ernest Urtasun, Díaz ha defensat la vocació europeista de la seva formació, que reivindica "el millor" d'una "Europa social, de drets humans, que aculli i faci viure millor la gent".

Irene Montero repta Teresa Ribera a renunciar a ser comissària si l'extrema dreta entra a la Comissió Europea

La candidata de Podem a les eleccions europees, Irene Montero, ha reptat la número u del PSOE de cara al 9-J, Teresa Ribera, que garanteixi que no serà comissària de la Unió Europea si l'extrema dreta és present a la Comissió Europea. "Teresa Ribera no es pot permetre rentar-li la cara a una Comissió per la guerra i per la retallada de drets. Demano que afirmi que no serà en cap cas comissària europea en una Comissió en què hi sigui també l'extrema dreta de Giorgia Meloni, que ens ho deixi clar en campanya abans que els espanyols dipositem el nostre vot", ha afirmat.

Montero ha llançat aquestes paraules en el míting central de la Festa de la Primavera de Podem que el partit fa avui a Vallecas (Madrid), al costat de la líder del partit, Ione Belarra, i altres membres de la candidatura a les eleccions europees com Isa Serra i Pablo Fernández.

Asens demana derogar el pacte europeu de migració i asil pactat entre populars i socialistes

El candidat dels comuns a les eleccions europees, Jaume Asens, ha demanat derogar el pacte europeu de migració i asil, pactat entre populars i socialistes, perquè considera que "vulnera drets fonamentals". En un acte electoral a la Casa Elizalde de Barcelona recollit per l'agència Efe, Asens l'ha titllat de "pacte de la vergonya". Segons el candidat dels comuns, aquest acord "va deixar en paper mullat els drets dels refugiats, a més de deixar sense protecció bàsica dels drets humans" moltes persones.

En l'acte també hi ha participat l'exalcaldessa de Barcelona Ada Colau, que ha alertat d'un "gir" cap a l'extrema dreta a l'Estat, però també a Europa. Així, ha advertit que l'extrema dreta intenta "enfrontar la gent treballadora entre ella mateixa, associant immigració a delinqüència i associant feminisme a atac als homes".

Sánchez torna a carregar contra la "coalició reaccionària" del PP i Vox: assegura que votar els populars és fer-ho "indirectament" per l'extrema dreta

En el segon dia de campanya i des de Sevilla, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha fet una crida a la mobilització per evitar les "coalicions reaccionàries a Europa" i ha equiparat el vot al PP amb el de la ultradreta. A ulls de Sánchez, "per votar a la ultradreta a Espanya hi ha una manera directa, que és votar Abascal, i una d'indirecta, que és votar el PP, que pacta amb Abascal". Així ho ha assegurat en un míting on ha tornat a defensar el reconeixement de Palestina com a estat com a mesura que situa els espanyols "en el costat correcte de la història", en declaracions recollides per l'ACN. Segons el secretari general del PSOE, el conflicte a Gaza serà "un dels episodis més foscos del segle XXI".