En directe
Eleccions europees 2024
29/05/2024

El PSC espera Sánchez la setmana vinent per a la campanya europea

Seguim en directe l'última hora de la campanya cap al 9-J amb els comentaris de l'equip de Política

Bona nit!

La campanya de les eleccions europees continua en la vigília d'un dels dies més assenyalats al calendari polític de la legislatura: l'aprovació definitiva de la llei d'amnistia, que es votarà demà el Congrés dels Diputats. El sobiranisme ha aprofitat la norma per fer-ne bandera electoral en un gran acte a Madrid aquest dimecres. Mentrestant, i mentre envia algun missatge en clau catalana de cara a les negociacions a Catalunya, el PSC ha avançat que la setmana vinent espera Pedro Sánchez per fer campanya.

Els comuns continuen desgranant les seves propostes més socials: després de proposar crear un fons europeu per construir habitatge de lloguer públic, Jaume Asens ha plantejat avui introduir un SMI europeu en un acte amb líders sindicals. Junts ha traslladat per un dia la campanya a Eslovènia i Podem ha recordat els seus millors moments a Barcelona de la mà de Pablo Iglesias. El PP ha carregat de nou contra Pedro Sánchez aprofitant les últimes novetats en el cas de la seva dona.

Continuem demà amb el minut a minut de la campanya!

El PP diu que defensarà el sector primari a Europa i acusa Ribera de "desprotegir-lo"

Si Vox ha situat l'agenda rural com una de les seves prioritats en l'agenda europea, el PP no vol ser menys. La seva candidata, Dolors Montserrat, ha assegurat aquest dimecres que el seu partit defensarà el sector primari a Europa i ha acusat la candidata del PSOE i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, de "desprotegir-lo" amb les seves polítiques al govern espanyol. Ho ha fet en un acte des de Ponferrada, a Lleó, on s'ha compromès a defensar els ramaders "davant del llop" i als agricultors de "l'asfixiant burocràcia" a la qual denuncia que estan sotmesos. En la línia de la campanya del PP contra Pedro Sánchez davant dels comicis europeus, Montserrat ha afirmat que el vot al PP "és el que més li fa mal" al president espanyol i líder del PSOE. "També és el vot que millor defensa els espanyols a Europa", ha afegit.

Zapatero diu que Sánchez és el "líder progressista de referència" enfront del "terraplanisme polític"

L'expresident del govern espanyol José Luis Rodríguez Zapatero és un dels grans aliats del PSOE de Pedro Sánchez i ho torna a demostrar en aquesta campanya. En un acte per les europees des de Granada, ha defensat que el president espanyol és "el líder progressista de referència" davant del "terraplanisme polític" que creu que s'ha instal·lat al món amb l'onada de la dreta i l'extrema dreta. En aquest sentit, ha acusat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, d'estar "admetent més extremes dretes" cada vegada: a més de governar amb Vox, ara no fa fàstics a Giorgia Meloni.

Ribera (PSOE) es llança a ocupar la cartera de l'Agenda Verda de la Comissió Europea

La vicepresidenta del govern espanyol i ministra de Transició Energètica, Teresa Ribera, aspira a ocupar la cartera de l'Agenda Verda de la Comissió Europea després de les eleccions europees. De fet, Ribera va jugar un paper central en la reforma elèctrica de la Unió Europea i en mesures com l'excepció ibèrica, que van ajudar a pal·liar les conseqüències de la crisi energètica.

Cal recordar que Espanya, al ser el quart país més gran de la UE, sol jugar un paper relativament important –tot i que sovint menys del que li pertocaria– en les negociacions sobre els noms que han de liderar la UE. Després dels anteriors comicis, per exemple, van aconseguir apuntalar Josep Borrell com a cap de la diplomàcia europea, que és un dels principals càrrecs del bloc europeu.

D'aquesta manera, tot apunta que Espanya podria garantir la cartera d'Agenda Verda per a Ribera –i fins i tot una vicepresidència– a Brussel·les. A més, el govern alemany, que hauria de proposar Ursula von der Leyen per a revalidar el seu mandat al capdavant de la Comissió Europea, és socialdemòcrata, cosa que també pot jugar a favor de Ribera.

Schmit (PSE) agita el fantasma de l'extrema dreta i el potencial retorn de Trump: "La nostra democràcia és dèbil"

El candidat dels socialdemòcrates europeus a presidir la Comissió Europea, Nicolas Schmit, ha centrat el seu míting d'aquest vespre a Brussel·les a alertar del perill que pot suposar l'augment de l'extrema dreta i el potencial retorn de Donald Trump a la Casa Blanca per a la Unió Europea. "La nostra democràcia és dèbil", ha alertat.

Schmit també ha criticat que la presidenta de la Comissió Europea i candidata del Partit Popular Europeu, Ursula von der Leyen, hagi obert la porta a pactar amb la ultradretana Giorgia Meloni. I ho ha comparat amb els governs del PP, que en diferents comunitats autònomes governen amb Vox. "És una forma fantàstica de legitimar l'extrema dreta", ha lamentat el candidat luxemburguès.

Els comuns proposen un salari mínim europeu

Els comuns proposen un salari mínim europeu per evitar que la precarietat sigui un "instrument de competició entre països europeus". Ho ha dit aquest dimecres el seu candidat, Jaume Asens, un acte sobre drets laborals a la seu del partit. "Hem de recollir l'experiència de govern de Yolanda Díaz i portar-lo a Europa. Perquè apujar els salaris és augmentar el progrés econòmic", ha afirmat. També ha apostat per reduir la jornada laboral a les 32 hores setmanals. Per la seva banda, la número dos de la candidatura catalana i 12 a la llista de Sumar, Júlia Miralles, ha criticat la política actual del Banc Central Europeu, orientada a controlar la inflació, i ha afegit que cal una Europa al servei "de les persones" i no als interessos dels "homes de negre".

A l'acte hi han assistit els líders sindicals d'UGT i CC.OO. a Catalunya, Camil Ros i Javier Pacheco.

El PSC espera Sánchez la setmana vinent per a la campanya europea

Malgrat que inicialment no estava previst, Pedro Sánchez tornarà a Catalunya per fer campanya per a les europees. El PSC l'espera per la setmana vinent després que el president espanyol es bolqués en la campanya catalana una vegada va anunciar que continuava en el càrrec acabats els seus cinc dies de reflexió. Ho ha explicat el líder del PSC, Salvador Illa, aquest dimecres en la inauguració d'una jornada sobre estratègies per combatre l'extrema dreta organitzada per la Fundació Campalans: "La setmana que ve estarem amb Teresa Ribera, Leire Pajín i Pedro [Sánchez] vindrà per aquí", ha dit. La visita es produirà després que el Congrés hagi aprovat definitivament l'amnistia.

El líder del PSC ha alertat de nou sobre el risc que suposen la dreta i l'extrema dreta per al projecte europeu, però ha cridat a no "estigmatitzar-ne" els votants. El camí -ha defensat- és fer veure a la gent que "cau víctima dels missatges populistes" que aquestes opcions duen "al fracàs".

Comín diu que l'amnistia permetrà tancar "l'etapa repressiva": "Ara volem concentrar-nos en el referèndum"

El cap de llista de Junts a les eleccions del 9-J, Toni Comín, ha defensat que l'aprovació de l'amnistia al Congrés dels Diputats permetrà tancar "l'etapa repressiva provisionalment". Ho ha afirmat en una taula rodona –recollida per l'ACN– que la formació ha celebrat a Ljubljana (Eslovènia), on el candidat s'ha acompanyat de l'expresident de la república Milan Kucan i l'eurodiputat Milan Brglez. Des d'allà, Comín ha dit que el final d'aquesta etapa permet donar pas "a l'altre gran objectiu": "El primer era la llei d'amnistia i el segon és el referèndum, i volem explicar a la UE que hi ha vies constitucionals per fer-lo". Alhora, Comín ha acusat les institucions europees de "tancar els ulls davant les violacions" de drets civils i polítics a l'Estat.

Pablo Iglesias entra en campanya a Catalunya

L’exlíder i fundador de Podem, Pablo Iglesias, ha irromput aquest dimecres a la campanya de les eleccions catalanes des de Catalunya. En un acte al barri de Sants, l’exvicepresident espanyol ha reclamat valentia al Parlament Europeu: "No necessitem covards, sinó gent que s’atreveixi a dir la veritat", ha reclamat. "Irene Montero representa això. Per això l’odien i la destrossen", ha afegit en referència a la candidata de la formació.

Per la seva banda, Conchi Abellán, líder de la formació a Catalunya, ha defensat la tasca de Podem a l’executiu estatal, amb un dard a Sumar: “Només s’ha transformat quan hi hem sigut, encara que hi hagi hagut governs de coalició”, ha afirmat. La intervenció d’Iglesias ha estat plena de dards a Sumar. En referència al judici d’aquesta setmana a un home que els va assetjar durant mesos, ha criticat que Yolanda Díaz no s’hi solidaritzés: "Què li hagués costat posar un tuit?", s'ha preguntat.

Feijóo i l'Audiència de Madrid revifen el cas Begoña Gómez en plena campanya

La causa judicial sobre Begoña Gómez s'ha aliat amb Alberto Núñez Feijóo per fer un gir a la campanya de les eleccions europees. Al PP fa dies que rebaixen les expectatives respecte al 9-J –ara es conformen amb guanyar, sense entrar amb quin marge sobre el PSOE–, davant el protagonisme que han assolit Pedro Sánchez amb el reconeixement de Palestina i Vox amb l'episodi de l'argentí Javier Milei.

Ho explica Ot Serra: "Feijóo i l'Audiència de Madrid revifen el cas Begoña Gómez en plena campanya".

Sumar denuncia que Putin i Netanyahu se senten impunes com els nazis a Gernika

La cap de llista de Sumar a les eleccions europees, Estrella Galán, ha denunciat aquest dimecres "la crueltat i la barbàrie" del president de Rússia, Vladímir Putin, i del primer ministre d'Israel, Benjamin Netanyahu, i ha denunciat que tots dos "se senten impunes i per sobre del dret internacional", igual que al seu dia els nazis i els feixistes que van bombardejar Gernika (Biscaia) durant la Guerra Civil.

Des de Bilbao, ha insistit en les crítiques al PSOE, el seu soci de govern, per augmentar en 1.100 milions l'ajuda en armament a Ucraïna, sense informar-los i sense "transparència". En la mateixa línia, Pineda ha censurat que el president Pedro Sánchez hagi “donat armes, sense debat públic, sense rendició de comptes i amb opacitat, en nom del nostre país”.

CCOO crida els treballadors a votar el 9-J i demana als partits "no blanquejar ni pactar" amb Meloni i Le Pen

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha fet una crida als treballadors perquè vagin a votar a les eleccions europees del 9 de juny. "Que ningú es quedi a casa, ens hi estem jugant molt perquè aquestes eleccions no tenen termes mitjans", ha dit el líder sindical en el debat Una Europa per a la classe treballadora, amb els representants dels comuns, Esquerra, Junts, PSC, Podem i el PP.

Pacheco ha defensat que "una alternativa és possible" i ha demanat als partits polítics "no blanquejar ni pactar" amb l'extrema dreta que representen Giorgia Meloni i Marine Le Pen. "Compte amb les disfresses que volen portar en la campanya electoral", ha dit el secretari general de CCOO. "Volem l'Europa del poble, no l'Europa dels senyors", ha sentenciat.

Montserrat carrega contra Sánchez: "Recorren al relat del fang perquè tot el seu entorn fa olor de podrit"

La candidata del PP a les eleccions europees, Dolors Montserrat, ha acusat el president espanyol Pedro Sánchez de recórrer "al relat del fang" perquè "tot el seu entorn fa olor de podrit i no saben com sortir-ne". Ho ha assegurat en un acte a Oviedo, i ha recalcat que al mandatari estatal només li queda l'opció de convocar eleccions: "La legislatura ha col·lapsat i el seu temps ha acabat", ha dit. En aquest sentit, ha reiterat que l'executiu estatal només se sosté sobre la llei d'amnistia, que ha qualificat de "demolició de l'estat de dret".

Toni Comín trasllada la campanya de les europees a Eslovènia

El cap de llista de Junts per al 9-J, Toni Comín, ha traslladat la campanya per a les eleccions europees a Eslovènia. Després de visitar Ginebra (Suïssa), aquest dimecres el cap de llista de la formació ha viatjat a Ljubljana per tal de mantenir una trobada amb el vicealcalde de la capital eslovena, Boštjan Koritnik, i l'eurodiputat eslovè Milan Brglez, tal com recull l'ACN. La reunió l'han mantingut a la seu de l'ajuntament de la ciutat, i hi ha participat també el número 3 de la candidatura de Junts, Aleix Sarri. Comín també participarà durant el migdia d'aquest dimecres en una taula rodona sobre el futur de les nacions petites de la UE amb l'expresident eslovè Milan Kucan, i els polítics eslovens Dimitrj Rupel, Ivo Vajgl i Milan Brglez.

Turull replica a Illa: "Embolicar les coses és pactar amb el PP per arrabassar l'alcaldia a Xavier Trias"

Enganxada entre el primer secretari del PSC, Salvador Illa, i el secretari general de Junts, Jordi Turull. Després que el socialista hagi demanat que es "respectin" els resultats del 12-M i "no s'emboliquin les coses" perquè ell arribi a la presidència, Turull li ha replicat a Twitter: "Embolicar les coses és pactar amb el PP per arrabassar l'alcaldia a Xavier Trias", ha sentenciat, a més de retreure-li també que el PSC es manifestés amb el PP i Vox durant el Procés després del referèndum de l'1 d'Octubre.

Perfil | Teresa Ribera, una "tecnòcrata" a qui costa molt dir que no

Ribera és jurista de formació i té un lloc al Cos Superior d'Administradors Civils de l'Estat, una "tecnòcrata", apunten diverses veus. Més enllà del currículum professional, on l'energia i el medi ambient ocupen gran part de l'espai, és "dura negociant", afegeix una altra veu, que ho exemplifica així: "És una bona jugadora de rugbi, però si tu jugues bé al rugbi et respecta, si no, et destrossa i s'oblida de tu i, a més, es fuma un puro sense contemplacions". 

Llegiu en aquest enllaç el perfil de la cap de llista del PSOE a les europees, per Núria Rius Montaner.

Javi López defensa que els socialistes han liderat "l'Europa que ha aportat solucions" i no problemes

Davant la possibilitat que la dreta i l'extrema dreta tinguin majoria a la nova Eurocambra, els socialistes reivindiquen les mesures impulsades pel seu espai polític a la Unió Europea en els últims cinc anys. En un acte a Terrassa, el candidat del PSC, Javi López, ha assegurat que els socialistes europeus han estat la "pedra angular dels canvis positius" en una Europa que "no ha portat problemes, sinó solucions", en qüestions com la pandèmia, la lluita contra la violència de gènere o el pacte verd.

L'objectiu dels socialistes europeus és continuar avançant en aquesta direcció reforçant la seguretat a la Unió Europea, potenciant-ne la reindustrialització i invertint en la transició ecològica, ha subratllat López. "Si la UE queda atrapada en mans de l'extrema dreta, no només l'empenyerà a la irrellevància, sinó que posarà en risc el model de benestar i llibertats", ha reblat.

Perfil | Javi López, l’eurodiputat precoç que dormia en un sofà llit

Es reivindicava com a “activista” i projectava un perfil trencador. Les vambes i mitjons de colors que va lluir en campanya n'eren un exemple, però també el seu aterratge a Brussel·les. Els primers mesos va dormir en un sofà llit al pis d’un amic de la universitat, un inici més propi d’un estudiant d’Erasmus que d’un parlamentari que en aquella època cobrava, dietes a part, més de 6.000 euros al mes. Una dècada més tard està a punt d'assumir el seu tercer mandat.

Llegiu en aquest enllaç el perfil del candidat del PSC al 9-J, per Marc Toro.

ERC reivindica que ha estat més determinant que Junts en la defensa de "la causa catalana"

La candidata d'ERC a les eleccions europees, Diana Riba, ha reivindicat el paper del seu partit a l'hora de defensar la "causa catalana" de la independència a les institucions europees, amb més "incidència" que Junts. En una conferència al New Economy Forum aquest dimecres, Riba ha afirmat que els republicans han tingut "un nivell d'incidència molt alt" perquè formen part del quart grup de la cambra europea, els Verds ALE. "Hi ha molts espais on hem trobat a faltar la presència de Junts", ha arribat a dir.

En aquest sentit, ha asseverat que la formació de l'expresident Carles Puigdemont "no ha tingut una incidència tan gran perquè no està en un grup", ha afegit, recordant que no han impactat en la llei de claredat per tenir un marc europeu comú per exercir el dret d'autodeterminació, cosa que ERC sí que ha fet.

Erigint la coalició Ara Repúbliques –que conformen ERC, EH Bildu, BNG i Ara Més– en el representant del "canvi", ha reiterat que continuen proposant el referèndum per resoldre el conflicte polític català. Així, serà en aquesta legislatura que presentaran la llei de l'autodeterminació.

D'altra banda, no ha estat taxativa en la posició d'ERC en la política estatal, i ha subratllat que el partit "no ha dit mai «sempre amb Sánchez i mai amb Feijóo»". Pel que fa a la investidura del nou president de la Generalitat, ha fugit d'estudi, sostenint que "van guanyar Illa i Puigdemont, els correspon a ells posar-se d'acord".

La lluita climàtica a l’Eurocambra, en perill

L'onada verda de les passades eleccions europees està en clar retrocés. Fa quatre anys, les manifestacions dels joves contra el canvi climàtic van fer pujar 22 escons els Verds-ALE i van portar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, a recollir el guant amb una aposta decidida pel Pacte Verd Europeu. Però des de llavors, la pandèmia primer i la guerra d'Ucraïna després han desplaçat completament les prioritats europees. La pujada de la dreta i l'extrema dreta que pronostiquen les enquestes, a més, ha portat la mateixa Von der Leyen a refredar la seva aposta climàtica. I els estats membres s'han enfilat al carro.

Ho analitza Sònia Sánchez en aquest article: 'L’onada verda recula i posa en perill la lluita climàtica a l’Eurocambra'.