En directe
Eleccions europees 2024
08/06/2024

'Pedro', de Raffaella Carrà, i Sánchez amb samarreta al tancament de campanya del PSOE

Seguim en directe l'última hora de la campanya del 9-J amb els comentaris dels equips de Política i Internacional

Abascal carrega contra el PP i el PSOE per no parlar de temes europeus: "No han dit ni piu"

El líder de Vox, Santiago Abascal, ha assegurat en l'acte de tancament de campanya de les eleccions europees que la seva és "l'única" candidatura que s'ha ocupat de parlar dels problemes d'Europa. "Els altres no han dit ni piu", ha dit, criticant que el PP i el PSOE no hagin parlat d'afers sobre la Unió Europea. Alhora, ha recriminat als d'Alberto Núñez Feijóo que hagin centrat ara la campanya europea contra la llei d'amnistia quan "se n'havien oblidat en les eleccions catalanes". "No l'havien esmentat, no sé si per a caure bé a Junts", ha afegit.

Feijóo (PP): "Sánchez té una agenda judicial que no la volem ni per al nostre pitjor enemic"

El líder dels populars, Alberto Núñez Feijóo, ha aprofitat l'acte de tancament de la campanya de les europees per tornar a carregar contra el president espanyol, Pedro Sánchez: "Té una agenda judicial que no la volem ni per al nostre pitjor enemic", ha dit Feijóo, que ha assegurat que "l'únic que l'hi preocupa és la corrupció, amnistiar als seus socis i tapar la seva [corrupció]".

Feijóo ha assegurat que Sánchez "viu de dividir als espanyols, de victimitzar-se, d'enfrontar a Espanya. Necessitem tornar a la concòrdia, a la convivència, a l'abraçada, que es deixi de dividir i fragmentar al país".

Estrella Galán (Sumar): "No es tracta de ser d'esquerres a les cartes, sinó de ser-ho al BOE"

La candidata de Sumar a les eleccions europees, Estrella Galán, ha tret pit del paper de Sumar dins el govern espanyol de coalició i ha advertit al PSOE: "No es tracta de ser d'esquerres a les cartes, sinó de ser-ho al BOE", ha afirmat Galán, en referència a les últimes cartes publicades pel president espanyol, Pedro Sánchez. Sumar ha intentat marcar perfil propi en el seu acte final de campanya reivindicant el seu rol dins l'executiu espanyol i allunyant-se del soci majoritari, el PSOE. De fet, la líder de la formació, Yolanda Díaz, ha demanat el vot pel partit per "donar-li força" al govern espanyol i tirar endavant mesures com la reducció de la jornada laboral.

Puigdemont s'aferra a l'antifeixisme contra l'abstenció: "Mireu els ulls dels joves que estan als cementiris i digueu-los que us abstindreu"

La lluita antifeixista de fa vuitanta anys per evitar l'abstenció. Aquesta ha estat la recepta de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont que, visiblement emocionat, ha recordat la batalla contra els règims feixistes per apel·lar al vot juvenil: "Joves d'avui, mireu els ulls d'aquells joves que estan als cementiris i digueu-los que us abstindreu, no els podeu dir això perquè si som aquí és gràcies a ells", ha assegurat en l'acte de tancament de campanya de Junts per a les eleccions europees des de Cotlliure. "La democràcia no és un regal, es lluita cada dia i de manera molt dolorosa. Feu el favor d'anar a votar", ha acabat dient amb el to apujat.

D'altra banda, el candidat del partit als comicis, Toni Comín, ha reivindicat la tornada "amb el cap ben alt" que faran quan s'apliqui l'amnistia, que ha qualificat de "gran victòria". També ha criticat la "bajanada" que ERC plantegi la investidura de Salvador Illa a canvi del concert econòmic i del referèndum, i ha avisat que aquestes eleccions "les faran servir en contra perquè tenim un juny massa important on es decidirà el futur del país".

Asens alerta de l'avenç de la intol·lerància i el bel·licisme

El cap de llista de Comuns Sumar a les eleccions europees, Jaume Asens, ha demanat el vot diumenge que ve per defensar l'Europa dels drets democràtics i "vèncer l'amenaça de l'Europa de la intolerància" i també la "dels discursos bel·licistes". A l'acte de final de campanya, celebrat al Parc de l'Espanya Industrial de Barcelona davant unes 300 persones, Asens ha reivindicat "el somni d'Europa com a continent de pau, llibertat i fraternitat", tot i que ha admès que aquest somni "ha patit derrotes" en algunes ocasions.

Després de recalcar que "cal no oblidar mai el que som i d'on venim", Asens ha advertit que "ara galopa l'Europa de la intolerància" perquè "a molts llocs guanya l'extrema dreta" i "per això ens juguem molt en aquestes eleccions, en què sortim a defensar la pau davant dels discursos bel·licistes".

Sánchez alimenta la candidatura de l'agitador Alvise per dividir la dreta

Pedro Sánchez assegura que està "comptant les hores per donar-se el gust de guanyar a Alberto Núñez Feijóo i Santiago Abascal" diumenge a les urnes. Per a fer-ho, el millor que li podria passar al PSOE és que el vot de la dreta es repartís en el màxim de candidatures possibles, i és per això que el president espanyol s'ha referit també a la de l'agitador d'extrema dreta Alvise Pérez, que lidera la llista anomenada S'ha acabat la festa. "Als tres els guanyarem i només hi ha una papereta que guanyarà als tres, la del PSOE", ha proclamat Sánchez. L'últim baròmetre del CIS sobre les eleccions europees atorgava a Alvise entre 1 i 2 escons.

Zapatero augura un 'sorpresón' el 9-J a qui vol controlar "el Suprem per la porta del darrere"

José Luis Rodríguez Zapatero ha carregat les tintes contra el PP en l'acte de tancament de campanya del PSOE a Fuenlabrada pel fet "insòlit" de mantenir 2.000 dies bloquejat el Consell General del Poder Judicial. L'expresident espanyol ha augurat que aquells que volen "controlar la sala segona del Suprem per la porta del darrere" s'emportaran una "gran sorpresa" [sorpresón] el 9-J. "Proclamo i afirmp que el partit que més ha respectat i respecta la independència del poder judicial és el PSOE. I aquells que aspiren a través de denúncies i de l'ús del poder judicial a millorar la democràcia s'enduran un sorpresón", ha afegit.

El PP planteja la idea d'un empat amb el PSOE en el seu últim acte de campanya

La idea d'empat amb el PSOE a les eleccions europees ja plana damunt el PP. En l'últim acte de campanya aquest divendres al vespre a València, el director de campanya, Esteban González Pons, ho ha expressat obertament: "Si el diumenge a la nit Pedro Sánchez empata, Pedro Sánchez es queda [a la Moncloa] i nosaltres, no vull dir com, però també [ens quedem] i aquí s'acaba el meu discurs", ha dit González Pons. El to és molt diferent del que el PP utilitzava a l'inici de la campanya, quan sostenia que arrasaria. "Si el diumenge voleu que [Pedro] Sánchez surti trist, voteu al PP. Qualsevol altre vot li permetrà sortir content amb la Begoña [Gómez] i dir que són més", ha dit, assumint també que els socialistes són capaços de concentrar el vot.

Riba crida a la mobilització per defensar el dret a decidir a Europa

La candidata d'ERC, Diana Riba, ha fet una última crida a la mobilització per defensar el dret a decidir a Europa i, per això, ha defensat la coalició amb EH Bildu i el BNG, per defensar les "nacions sense Estat" a la Unió Europea. Riba també ha denunciat el genocidi a Palestina i ha defensat una Europa que inverteixi en "pensions, escoles i hospitals".

Per la seva banda, Romeva ha defensat el projecte d'Ara Repúbliques per defensar els "drets i les llibertats" a Europa i ha tornat a denunciar la repressió de l'Estat. De fet, ha posat en valor la llei d'amnistia, però ha advertit dels impediments que hi pot posar la justícia.

El PP es regala un bany de masses a València

Els populars, com Sumar, també han escollit València per tancar la campanya de les europees i s'han regalat un últim bany de masses des de l'amfiteatre del Parc de Capçalera. A banda de la candidata a les eleccions, Dolors Montserrat, l'acte ha comptat amb la presència del líder del PP, Alberto Núñez Feijóo; l'alcaldessa de València, María José Catalá, i el president de la comunitat, Carlos Mazón. "Som el vot que més mal li fa al PSOE", ha dit Montserrat, que ha tornat a plantejar les eleccions europees com un plebiscit entre els de Feijóo i Sánchez. Els populars encaraven la campanya amb avantatge respecte al PSOE, però les darreres enquestes han retallat la distància amb els socialistes fins al punt que el PP ha posat damunt la taula la idea d'empat.

Jordi Hereu acusa la dreta europea de "prostituir-se" davant dels ultres

El PSC ha posat punt i final a la campanya de les europees amb un acte amb les joventuts a Barcelona. Hi eren el candidats, Javi López i Laura Ballarín, i el primer secretari del PSC, Salvador Illa, però qui s'ha endut els titulars ha estat el ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu. En una intervenció molt dura contra la dreta, l'exalcalde de Barcelona ha acusat el PP i la resta de partits de la seva família europea de "prostituir-se" davant dels ultres acceptant les seves aliances i girant l'esquena als valors de la democràcia cristiana. "No passaran", ha advertit.

A banda de defensar l'agenda socialista per Europa, López ha aprofitat per enviar un missatge de suport a Illa, mentre continuen les negociacions després de les eleccions a Catalunya: "Serà un president implicat en Europa i reconnectarà Catalunya amb els grans debats europeus", ha afirmat. Tant ell com Illa han cridat a concentrar el vot en les paperetes socialistes per fer front a l'extrema dreta. La sensació entre els socialistes catalans és que diumenge podran celebrar bons resultats, tan a Catalunya com a tot Espanya.

Montero (Podem): "Som la formació que no té problema a anomenar genocidi, al genocidi"

Podem ha fet de la lluita contra la guerra a Palestina un dels seus eixos de la campanya de les eleccions europees. Durant l'acte final de campanya a Madrid, la candidata, Irene Montero, ha reivindicat que són "la formació que no té problema a anomenar genocidi, al genocidi", en referència als atacs d'Israel sobre Palestina. En més d'una ocasió, el partit li ha recriminat al PSOE que no ho hagi fet explícitament. De fet, Montero ha carregat contra el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, per haver dit que "Espanya és neutral" davant el conflicte: "És insuportable que un ministre digui que som neutrals entre un genocida i un poble massacrat". "Espanya no és neutral", ha reiterat Montero, que ha tornat a abanderar el "No a la guerra" que va marcar les protestes contra la invasió de l'Iraq el 2003. Montero també ha assenyalat a aquells que "guarden silenci còmplice davant els poderosos".

El PSOE opta perquè Begoña Gómez no assisteixi a l'acte de tancament de campanya

This browser does not support the video element.

A diferència de dimecres, que Begoña Gómez va acudir a l'acte de campanya del PSOE a Màlaga, l'endemà que es conegués la seva citació a declarar davant el jutge el 5 de juliol, avui la dona del president espanyol no assisteix al míting final a Fuenlabrada (Madrid). Segons fonts socialistes, era una carta ja gastada en la campanya. En aquest acte destaca la reivindicació del lema Somos zurdos que el PSOE ha estampat en samarretes. Pedro Sánchez se n'ha posat una quan ha pujat a l'escenari en l'arrencada del míting.

Junts carrega contra ERC per "canviar de llengua" en el debat a TVE i apostar pel "postureig, ràftings i paracaigudes"

L'acte de tancament de campanya de Junts per a les eleccions europees s'està celebrant a Cotlliure, venut com "l'últim acte des de l'exili" i ja ha tingut les primeres crítiques a ERC. El número tres de la candidatura de Junts, Aleix Sarri, ha recalcat que en el debat a TVE ell va parlar només en català: "Vam exigir-ho per participar-hi i un cop allà no vam canviar la llengua per quatre vots", ha reblat, en referència al fet que la candidata d'ERC, Diana Riba, va combina el català i el castellà. Però no només s'ha quedat aquí: "No ens agrada el postureig, no anem a Europa a demanar Eurovisions [sic], ni a fer ràftings ni a llançar-nos en paracaigudes", ha reblat. Aquests han estat actes de campanya d'Esquerra aquesta campanya.

D'altra banda, el secretari general de la formació, Jordi Turull, ha advertit dels riscos de l'abstenció: "No ha estat gràcies a l'abstenció que hem aconseguit l'amnistia ni gràcies a l'abstenció que tenim un mediador internacional ni serà gràcies a l'abstenció que aconseguirem la independència", ha dit. En paral·lel, la presidenta del partit, Laura Borràs, ha subratllat que "l'independentisme és un enemic a abatre" fins al punt que "es considera normal atacar per l'esquena al crit de «puta independentista de merda» a una política independentista", en referència a l'agressió que va patir aquest dimecres.

Sumar es recolza en Compromís per tancar la campanya de les europees

Sumar, la formació liderada per Yolanda Díaz, s'ha recolzat en Compromís per tancar la campanya de les eleccions europees. La formació ha escollit la plaça de la Mare de Déu de València per al seu últim míting. Un acte que, en comparació amb altres actes de campanya, destaca per la poca presència de públic. El cert és que per al partit de Díaz, els resultats d'aquestes eleccions poden suposar o un baló d'oxigen, o un sotrac més a la llista després de sobreviure al País Basc, i salvar els mobles pels pèls a Catalunya.

ERC tanca la campanya a Sant Cugat del Vallès amb Diana Riba i Raül Romeva a l'escenari

ERC tanca aquesta tarda la campanya a Sant Cugat del Vallès amb la candidata, Diana Riba, i el candidat a l'Spitzenkandidaten, Raül Romeva, qui també és el seu marit. De fet, Riba es va presentar per primera vegada fa cinc anys com a número dos d'Oriol Junqueras a les eleccions europees per portar la repressió i la veu dels presos polítics a Brussel·les -en aquell moment Romeva estava empresonat, igual que Junqueras-. En l'acte d'aquest divendres, també hi ha participat la presidenta de l’ALE, Lorena López de Lacalle.

'Pedro', de Raffaella Carrà, a l'acte de tancament de campanya del PSOE

This browser does not support the video element.

Una banda interpreta 'Pedro' de Raffaella Carrà abans que comenci l'acte de tancament de campanya del PSOE al pavelló d'esports Fernando Martín de Fuenlabrada (Madrid). Si pel 23-J el partit va fer xapes i samarretes ressignificant el lema 'Perro sanxe', aquesta vegada el PSOE s'ha apoderat del 'Zurdo' de Javier Milei.

Cauen un 27% les peticions de vot per correu en les eleccions europees augurant una baixada de la participació

Les peticions de vot per correu en les eleccions europees del 9 de juny s'han reduït un 27,5% a Catalunya respecte al 2019, segons dades revelades aquest divendres per la delegació del govern espanyol a Barcelona. En una roda de premsa aquest matí el delegat del govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ho ha atribuït a una previsible baixada general de la participació respecte a les últimes europees, que a més van coincidir amb els comicis municipals. "És bastant habitual si mirem la sèrie històrica", ha apuntat Prieto, reconeixent que la coincidència amb uns altres comicis "sempre arrossega" electors a les europees. En aquest cas, s'hi suma el factor d'unes eleccions catalanes celebrades fa menys d'un mes.

Més de 5,7 milions de ciutadans de Catalunya estan cridats a les urnes per les eleccions europees de diumenge. En concret, 5.713.157 electors que podran votar en algun dels 2.934 col·legis electorals, segons dades de la delegació del govern espanyol a Catalunya. Hi ha unes 42.000 persones implicades en el dispositiu electoral, entre membres de mesa, interventors, transmissors i agents de seguretat.

El PSOE demana al TSJ de Madrid que retiri l'autorització a les concentracions organitzades a Ferraz

El PSOE ha demanat aquest divendres al Tribunal Superior de Justícia de Madrid que suspengui l'autorització atorgada a les concentracions polítiques convocades davant de la seva seu coincidint amb la jornada de reflexió i la celebració de les eleccions del 9-J. Els socialistes reclamen que no s'apliqui el permís que aquest mateix òrgan va donar aquesta setmana. La Junta Electoral Provincial de Madrid havia anul·lat prèviament aquestes cites, que es basen en una trobada de cristians espanyolistes que resen el rosari al carrer. Des del PSOE apunten que no és una acció religiosa, sinó de caràcter polític "susceptible d'influir en els electors".

Diana Riba i Tomàs Molina salten en paracaigudes per denunciar la contaminació de l'aire

This browser does not support the video element.

Diana Riba i Tomàs Molina, candidats d'ERC al 9-J, han saltat aquest matí en paracaigudes per denunciar la mala qualitat de l'aire i reclamar "adequar els mínims" de contaminació de l'aire a la UE en línia amb el que demana l'Organització Mundial de la Salut. Riba ha reivindicat la revisió de la directiva de qualitat de l'aire que dona nous drets als afectats de zones contaminades, però ha admès que es va quedar "curta" amb els seus objectius i ha defensat revisar-la de nou en la nova legislatura per imposar límits més estrictes.

Just a l'inici de campanya, Riba i Molina van fer ràfting al Pallars Sobirà per parlar de l'escassetat d'aigua, i aquest divendres han fet paracaigudisme a Sallent per parlar sobre la qualitat de l'aire. Molina ha recordat que la contaminació provoca unes 300.000 morts prematures a Europa i malalties com el càncer de pulmó i l'asma.