Vox s'estanca i perd la pugna amb el PP

El partit d'extrema dreta es queda en 11 diputats i ja no és la primera força de la dreta al Parlament

2 min
Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit Desplega
PSC
Illa obté una victòria històrica i busca socis per a una investidura
Alhora
Clara Ponsatí plega després del fracàs d'Alhora
Aliança Catalana
L'extrema dreta independentista entra al Parlament de la mà de Sílvia Orriols
Ciutadans
Adeu a Ciutadans, el partit que va néixer per arraconar el català
CUP
La CUP continua sense aixecar el cap i treu els segons pitjors resultats en unes eleccions catalanes
Comuns
Càstig als comuns, que ho fien tot al tripartit
Vox
Vox s'estanca i perd la pugna amb el PP
PP
El PP d’Alejandro Fernández s'imposa a la ultradreta de Vox i triplica el nombre de vots
ERC
Esquerra s’acomiada del Govern amb una patacada a les urnes
Junts
Puigdemont remunta però queda lluny del PSC i de la presidència

BarcelonaSi Vox tenia dos objectius en aquestes eleccions del 12-M, només n'ha aconseguit un. El seu candidat, Ignacio Garriga, ha quedat derrotat en el frec a frec amb el PP i el partit deixa de ser la primera força de la dreta al Parlament. Mantindrà els 11 diputats que ja va obtenir el 2021, encara que suma prop de 29.000 vots respecte als últims comicis. Aquest resultat, però, certifica que han salvat els mobles en el seu altre propòsit: normalitzar la presència d’un partit obertament xenòfob com el seu a les institucions catalanes, a què ara se sumaran els dos diputats d’Aliança Catalana.

Garriga ho ha deixat clar quan ha sortit a valorar els resultats acompanyat del líder estatal dels ultradretans, Santiago Abascal. “Ens consolidem com una força política a Catalunya”, ha afirmat, amb un balanç que era més de victòria que de desfeta. Ha avisat que els pròxims quatre anys de legislatura serviran perquè el partit segueixi posant sobre la taula “els problemes reals dels catalans, com el creixent islamisme i la creixent inseguretat”. Més contundent ha sigut Abascal, que ha entrat a fer broma amb “les obsessions del PP amb Vox” i ha assegurat: “Matar-nos no serà tan fàcil”. “Que ho tinguin clar els que volen que abandoneu les vostres idees i afluixeu les banderes”, ha dit als seus votants.

La campanya del partit a les catalanes ha tornat a estar monopolitzada pels discursos d’odi, sobretot contra l’islam. Garriga no ha deixat de fer afirmacions falses en debats, entrevistes i mítings que vinculen la immigració amb la delinqüència, sense aportar dades que ho validin. La cara més agressiva de la formació va aparèixer en un dels últims actes electorals, dijous passat a Reus, en què el mateix Abascal es va enfrontar a una dotzena de manifestants antifeixistes.

Més suports xenòfobs

De fet, el líder de Vox celebrava ahir que aquesta vegada no han estat els únics a pregonar un missatge antiimmigració perquè ara hi ha una “força política separatista” que els ha donat la raó. L’entrada dels dos diputats d’Aliança Catalana, amb qui van coincidir en l’eslògan de campanya “Salvem Catalunya”, els pot haver restat alguns vots moguts únicament pels atacs contra la població migrant.

Els dirigents de Vox han viscut la nit electoral amb un ambient optimista des de l’Hotel Avenida Palace, a la Gran Via de Barcelona, on els parlaments s'han fet sota un sostre amb cinc aranyes de cristall ostentoses. Aquest cop sense l’escena de crits desfermats al balcó que tant agrada als de Santiago Abascal, perquè aquest bastió turístic no en disposava. L’últim càntic que ha corejat la sala abans d’escoltar a tot volum l’himne d’Espanya ha sigut un eixordador “Puigdemont a prisión”.

Dossier Els resultats del 12-M, partit per partit
Vés a l’ÍNDEX
stats