Vox preveu consolidar-se i normalitzar-se del tot a Catalunya

L'extrema dreta espanyolista aspira a mantenir els seus 11 escons, segons els sondejos publicats

2 min
El candidat de Vox, Ignacio Garriga, i el líder estatal, Santiago Abascal, en l'acte d'aquest dijous.
12-M Eleccions a Catalunya: com hi arriben els partits i què n'esperen Desplega
ERC
Esquerra: retenir la presidència o ser clau per governar
Junts
Puigdemont: a la recerca de superar ERC i atrapar el PSC
PSC
Salvador Illa, el repte de guanyar i ser investit
CUP
Girar full a les últimes patacades electorals per tornar a ser decisiva
Comuns
Els comuns posen a prova a les urnes el seu 'no' als pressupostos
PP
El PP aspira a quadruplicar resultats i liderar la dreta espanyolista
Vox
Vox preveu consolidar-se i normalitzar-se del tot a Catalunya
Ciutadans
Ciutadans es juga la desaparició del Parlament
Aliaça Catalana
L'extrema dreta independentista aspira a entrar al Parlament
Alhora
Alhora, l'intent de Ponsatí d'esmenar el "processisme"

Vox no va ser una flor d’un dia. L’extrema dreta espanyolista va aterrar al Parlament de Catalunya el 2021 amb força amb 11 diputats i res fa preveure que pateixi una patacada. Tot i el creixement del PP, les enquestes no aclareixen qui liderarà l’espai de dreta antiindependentista perquè Vox resisteix. Es manté en els sondejos o cau lleugerament.

El cert és que la campanya del 12-M es va plantejar com la de la consolidació del partit a Catalunya, amb uns paràmetres ideològics que s’han modulat en els darrers anys en què el Procés ja no ha tingut el paper cabdal d’altres temps. Ara s’ho han jugat tot al rebuig a la immigració i l’islam en concret, amb propostes com les deportacions massives o la batalla cultural fonamentada en el discurs d’odi. La candidatura encapçalada per Ignacio Garriga ha sabut adaptar-se al terreny català seguint les petjades de l’extrema dreta arreu d’Europa. I ho ha fet encara amb més duresa en plena competició amb els ultres d’Aliança Catalana, que són independentistes.

Els ha molestat la lluita del PP per intentar guanyar-los sense esmentar-los i en una carta de Santiago Abascal, omnipresent en la campanya, va retreure-li la lògica de la concentració de vot quan és Vox qui lidera l’espai ara per ara. El seu paper polític ha estat nul aquests darrers tres anys a la cambra catalana, sobretot pel cordó sanitari i el fet que el seu bloc ha estat una minoria inoperant. I ara tampoc plantegen allargar la mà a cap candidat. Són conscients de l’escenari polític difícil i la seva batalla amb els socialistes ha estat frontal: els posen al mateix bloc que els independentistes i els titllen de “colpistes”. S’han desentès dels acords postelectorals, titllats de “politiqueria”, i s’han limitat a posar una prioritat: assentar-se de ple al mapa polític i normalitzar el seu discurs. Per això, no entren en travesses, es mostren antisistema i opten per l’agressivitat com la resposta d’Abascal en un acte a Reus. El seu és un projecte impulsat de mica en mica per calar en la societat i sobretot entre els joves.

Les perspectives de Vox
  • +10

    Vox va obtenir 11 diputats el 2021 i pretén consolidar-los. Té el repte de superar els populars i mantenir els 11 escons de nou o créixer una mica: si és així, ho viuran com un èxit.

  • 10-7

    Entre 7 i 10 diputats seria un resultat correcte tot i la baixada, encara més si continua superant el PP.

  • -7

    Si baixa dels 7 diputats –cap enquesta ho pronostica–, serà un fracàs.

12-M Eleccions a Catalunya: com hi arriben els partits i què n'esperen
Vés a l’ÍNDEX
stats