Els votants d'ERC i Junts prefereixen un president independentista encara que no sigui el seu candidat

La majoria d'electors sobiranistes s'oposen a un pacte que impliqui la investidura de Salvador Illa, segons l'enquesta de l'ARA

El president Pere Aragonès i l’expresident Carles Puigdemont al Parlament Europeu.
29/04/2024
3 min

BarcelonaDurant la campanya de les eleccions del 12 de maig, els partits s’acusen els uns als altres de ser els responsables de totes les coses negatives del país. Ells es presenten, en canvi, com la garantia de solució a tots els problemes. En una societat en què cada cop escassegen més les majories absolutes, tot això s’acaba l’endemà de les eleccions, quan comencen les negociacions per pactar el govern. La primera part de l’enquesta de l’ARA, publicada aquest diumenge, dibuixa un hemicicle de difícil gestió, sense que cap dels blocs que han configurat les majories en l’última dècada sumin per ells mateixos. Qui voldrien de socis els seus votants? Les respostes són força aclaridores: els votants independentistes no volen pactar amb el PSC. En cas que quedessin per darrere de Junts, els d’ERC preferirien investir Carles Puigdemont (41%) abans que Salvador Illa (26%), i els percentatges són encara més clars en el cas de Junts: si quedessin per darrere d’Esquerra, els seus votants voldrien una investidura de Pere Aragonès (41%) molt per davant d’una d’Illa (12%).

Si el seu partit no tingués opcions de presidir la Generalitat, quin dels candidats li agradaria que investís el seu partit?
En percentatge

En el cas de la CUP és Puigdemont (54%) el candidat predilecte alternatiu al seu, per davant d’Aragonès (11%), una situació similar a la dels votants d’Aliança Catalana, que voldrien que el seu partit donés els vots prioritàriament a Puigdemont (47%). Tampoc és trivial el percentatge de cupaires, republicans i juntaires que preferirien que el seu partit no investís cap dels altres candidats principals: un 21% en els dos primers casos i un 39% en el dels de Junts. Si no hi hagués acord d’investidura, doncs, el país es podria encaminar cap a una repetició electoral que, de moment, sempre s’ha pogut evitar a Catalunya.

En l’enquesta, elaborada per YouGov, també es fa la pregunta inversa. Quin candidat no voldria que investís el seu partit? Els resultats són força similars, però hi ha una novetat destacada. Mentre que els votants de Junts (56%) i de la CUP (64%) tenen clar que no volen Salvador Illa, els d’ERC es debaten entre el candidat socialista i Puigdemont, ja que els rebutgen tots dos amb el mateix percentatge (32%).

I a la inversa, quin candidat no voldria que investís el seu partit?
En percentatge

Qui investiria la resta?

Salvador Illa sí que és, dels tres candidats que es disputen el primer lloc, el favorit a la investidura per als votants dels comuns (26%) –un 35% no voldrien investir-ne cap– i també per als del PP (19%) i Cs (19%), però en tots aquests casos els votants preferien una repetició electoral abans que donar suport a qualsevol dels caps de llista que es disputen la presidència. Els votants socialistes, si Salvador Illa no pot ser president, prefereixen Pere Aragonès (31%) per davant de Carles Puigdemont (9%), tot i que en un 53% també optarien per no donar suport als altres partits. En el cas dels socialistes, l’animadversió per Puigdemont –com entre els votants de tots els partits constitucionalistes– és la més accentuada.

Acords imprescindibles

Més enllà del candidat a la investidura, s’haurien de travar acords entre els partits per fer-la possible. El tripartit, és a dir el pacte entre el PSC, ERC i els comuns, sumaria prou diputats per formar Govern i és precisament el que sedueix més catalans (21%) si es compara amb un pacte format per Junts i ERC (17%) com el que es va configurar fins al trencament del 2022.

Quina fórmula de Govern prefereix?
En percentatge

L’opció del tripartit és la predilecta dels votants socialistes (44%) i també la dels comuns (68%). Els de l’altre partit necessari, ERC, estan dividits entre els que pensen que hauria de tornar el tripartit (39%) i els que encara volen donar marge de confiança a una coalició entre Esquerra i Junts (43%). Els votants juntaires, en canvi, tenen molt clares les seves preferències: un 71% apostarien per tornar a configurar un govern independentista amb ERC, malgrat les tensions que han separat els dos partits els últims anys. Un 29% dels de la CUP també voldrien aquest govern sobiranista.

Altres opcions de govern menys reeixides són un possible pacte entre el PSC i Junts (8%), pel qual aposten un 21% dels votants socialistes i un 10% dels de Junts, o una fórmula de govern entre el PSC, el PP i els comuns com la que va servir per triar alcalde a l’Ajuntament de Barcelona: la voldrien un 11% dels catalans, entre els quals un 15% de socialistes, un 39% de populars i només un 3% de comuns. Sigui quina sigui la fórmula, probablement els resultats del 12-M faran suar tots els partits per arribar a trobar un desllorigador estable.

Fitxa tècnica

La segona entrega de l’enquesta de l’ARA està basada en dades recollides entre el 4 i el 9 d’abril a 1182 catalans amb dret de vot el 12-M i representatius segons edat, gènere, província i record de vot. El marge d’error és del +-3,16% per a un nivell de confiança del 95%.

stats